100 ani de Romania

Francisc Vaştag, primul român campion mondial la box! A câştigat trei medalii de aur la CM

27.09.2018 | 22:00
Francisc Vastag primul roman campion mondial la box A castigat trei medalii de aur la CM
Francisc Vaştag, primul român campion mondial la box

Francisc Vaştag a fost primul român campion mondial la box. Performanţele obţinute de-a lungul carierei i-au făcut pe mulţi specialişti să-l considere cel mai bun pugilist român al tuturor timpurilor, iar primul pas important l-a făcut la Campionatul Mondial de box de la Moscova din 1989.

Născut pe 26 noiembrie 1969, la Reşiţa, Francisc Vaştag a fost atras la început de fotbal, ajungând să joace pentru una dintre grupele de juniori ale clubului FCM. La 14 ani a intrat prima oară într-o sală de box, iar întâlnirea cu antrenorul Vasile Bala i-a schimbat total viaţa. Laszlo, fratele lui Francisc Vaştag, l-a urmat, însă cariera acestuia în box a fost scurtă, după ce a fost scos din lotul României pentru Campionatul European de juniori din 1986 în urma unui control medical de rutină. După ce a mai urcat de câteva ori în ring, acesta a renunţat la box în favoarea fotbalului, jucând o perioadă bună de timp în Divizia B, la Metalul Bocşa.

Francisc Vaştag, primul român campion mondial la box, victorie în 1989

În 1989, Francisc Vaştag devenea primul român campion mondial la box. Performanţa a fost bifată la Campionatul Mondial de la Moscova, la categoria semimijlocie, unde i-a învins pe rând pe Joseph Lowe (Irlanda), Mu­jo Baj­ro­vic (Iugoslavia), Min Nam Hyon (Co­reea de Nord) şi pe Raul Marquez (SUA). În finală, românul nu a avut nicio emoţie şi l-a spulberat pe Siegfried Mehnert (Germania de Est), cu o victorie clară la puncte, scor 27-15.

“Sportivul ro­mân a impresionat printr-o pregă­ti­re fi­zică şi tehnico-tactică excelentă. Cu aceste calităţi el a putut să-şi do­mi­ne ad­versarii prin puterea de adap­ta­re la stilul de luptă al fiecărui parte­ner de în­trecere întâlnit, prin forţa lovitu­rilor, atuuri care au cântărit extrem de greu în victoria finală. Vaştag merită din plin acest prestigios titlu, pentru că are talent cu carul. La Moscova el a de­monstrat clar că este cel mai bun”, scriau jurnaliştii de la “Sportul” după prestaţia de la Moscova.

Francisc Vaştag, campion mondial şi european în 1993

La Campionatul Mondial de la Sydney din 1991, Francisc Vaştag nu a reuşit să-şi apere titlul obţinut în URSS şi a părăsit competiţia doar cu medalia de bronz. Doi ani mai târziu, pugilistul român obţinea din nou titlul mondial, la Tampere, după ce l-a învins în finală pe Alfredo Duvergel (Cuba). În toamna anului 1993, Francisc Vaştag cucerea medalia de aur şi la Campionatul European de la Bursa, unde îl învingea pe Orhan Delibaș (Olanda).

În 1995, Francisc Vaştag îşi adăuga al treilea titlul mondial din carieră, la Berlin, după o finală în care îl învingea din nou pe Duvergel. La acelaşi Campionat Mondial, Leonard Doroftei cucerea medalia de aur la categoria uşoară. După victoria celor doi, jurnalistul Mihai Vişoiu lansa celebra scandare: “Naşu’ şi cu finu’ au speriat Berlinu'”. Marele regret al pugilistului român a rămas faptul că nu a putut câştiga o medalie la Jocurile Olimpice.

Francisc Vaştag, primul român campion mondial la box. În 1995 a cucerit al treilea titlu la Berlin
Francisc Vaştag, primul român campion mondial la box. În 1995 a cucerit al treilea titlu la Berlin