News

Averile imense ale oligarhilor ruși, blocate de Franța. Activele nu mai pot fi utilizate sau vândute

Ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat că activele oligarhilor ruși blocate de către guvernul de la Paris au o valoarea însumată de 850.000.000 euro.
20.03.2022 | 18:48
Averile imense ale oligarhilor rusi blocate de Franta Activele nu mai pot fi utilizate sau vandute
ADVERTISEMENT

După atacarea Ucrainei de către Rusia, Franța a blocat bunuri aparținând oligahilor ruși, precum iahturi, apartamente și conturi bancare, pe lângă activele care aparțin băncii centrale a Rusiei, informează AFP, preluată de Agerpres.

Imobiliare de jumătate de miliard de euro blocate de Franța

Am blocat conturi ale persoanelor fizice, linii de credit în Franţa, în instituţiile financiare franceze, în valoare de 150.000.000 de euro”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Însă valoarea cea mai mare o au proprietățile imobiliare pe care le dețin în Hexagon cetățenii ruși supuși sancțiunilor, de 539.000.000 euro, la care se adaugă două iahturi estimate la 150.000.000 euro.

În total, vorbim de bunuri şi active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 850.000.000 de euro, care au fost blocate pe teritoriul francez”, a spus Bruno Le Maire.

ADVERTISEMENT

Blocarea bunurilor înseamnă că proprietarii lor nu pot să le utilizeze sau să le vândă. „În schimb, aceste bunuri nu au confiscate, în sensul în care statul ar deveni proprietarul şi ar putea ulterior să le revândă. Pentru o confiscare, trebuie să existe o infracţiune”, a precizat ministrul.

Rezervele valutare și de aur ale Rusiei, grav afectate

Acesta a susținut că sancțiunile vor provoca dificultăți economiei ruse, precum și președintelui Valdimir Putin, aflat în situația de a finanța un război costisitor împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Pe lângă blocarea activelor din Franța ale oligarhilor ruși, autoritățile de la Paris au dispus o măsură similară și în ce privește activele Băncii Naționale a Rusiei, acestea având o valoare de 22 de miliarde de euro.

Este vorba de rezervele valutare pe care Rusia le păstrează în alte țări și pe care acum guvernul de la Moscova nu le mai poate folosi.

ADVERTISEMENT

Chiar ministrul de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov a dezvăluit impactul sancțiunilor internaționale aplicate. Astfel, din rezervele în aur și valută pe care Rusia le deține peste hotare, estimate la 640 de miliarde de dolari, au fost blocate nu mai puțin de 300 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT