LIVE Actualizat 07-03-2023
16:00

Incidente violente la manifestaţiile din Franța. Sunt aşteptaţi în stradă două milioane de oameni: ”Să paralizăm toată ţara!”. Video

Peste 2 milioane de oameni sunt așteptați în stradă de sindicaliști, la câteva zile distanță de momentul când vârsta de pensionare va crește.
07.03.2023 | 17:32
Incidente violente la manifestatiile din Franta Sunt asteptati in strada doua milioane de oameni Sa paralizam toata tara Video
Proteste masive în Franța. Foto: New York Times
ADVERTISEMENT
07-03-2023
16:00

Violenţe la Paris, o persoană a fost rănită la Saint Etienne

Manifestațiile din Franța au degenerat în violențe, mai mulți indivizi mascați vandalizând mașini şi vitrinele magazinelor. Poliţia a început să facă uz de gaze lacrimogene în mai multe oraşe. Serviciul de Date al Figaro lista 692.000 de demonstranți în toată Franța la ora locală 16 (ora 17, la Bucureşti), cu 6,5% mai mulţi decât la manifestaţia din 31 ianuarie.

 

La Saint Etienne un sindicalist în vârstă de 40 de ani s-a rănit grav la cap, după ce a căzut de pe o statuie din faţa primăriei. Bărbatul care flutura un steag al Cofederaţiei Generale a Muncii (CGT), s-a urcat pe una dintre cele două statui de bronz instalate de fiecare parte a treptelor care dau acces la primărie. El a căzut în cap de la o înălțime de câțiva metri, iar pompierii din Loira spun că bărbatul se află în „stare foarte gravă”.

Sindicatele vor să creeze un ”tsunami social” până când va fi adoptată noua lege a pensiilor, care va crește vârsta de pensionare în Hexagon. Sindicaliștii au pregătit inclusiv greve și vor să paralizeze întreaga țară în semn de protest față de noile măsuri pregătite de guvernanți.

Franța așteaptă 2 milioane de oameni în stradă

“Împreună, în 7 martie, să paralizăm Franța!”, au transmis toate sindicatele franceze, conform Reuters. Premierul Elisabeth Borne, unul dintre apărătorii reformei pensiilor, a anunțat că ”o Franţă paralizată este evident o situaţie nefavorabilă pentru concetăţenii noştri şi primii penalizaţi, când au loc greve, sunt francezii cu venituri modeste”.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al sindicatului CFDT, Laurent Berger i-a cerut președintelui Macron ”să nu rămână surd”. Sindicaliștii se așteaptă ca 2 milioane de oameni să iasă în stradă în Franța, deși Poliția și Jandarmeria vorbește de 1.4 milioane. În tota, CGT ar organiza 265 de mitinguri.

Între timp, sindicatul Solidaires vrea să creeze ”un tsunami social” care să oblige Guvernul să renunțe la majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Majoritatea cetățenilor francezi se opun acestei măsuri, însă cred că va fi adoptată oricum. Sindicaliștii încearcă să forțeze mâna Guvernului și prin greve prelungite în toate sectoarele importante.

ADVERTISEMENT

Protestelor s-au alăturat și transportatorii rutieri, în timp ce peste 60% dintre profesori și învățători vor intra în grevă în mii de școli, care vor fi închise toată ziua. Au aderat la acest protest inclusiv magazinele care s-au închis. Guvernul francez nu dă momentan înapoi și vrea să supună la vot legea controversată pe 16 martie 2023.

Politicienii sunt convinși că sindicatele vor da înapoi după ce legea va fi votată. “Dacă reforma va fi adoptată este puţin probabil ca mobilizarea să se menţină la nivelul actual”, au transmis surse guvernamentale, conform sursei citate. Între timp sindicatele feroviare au declanșat greve continue pe termen nelimitat, astfel că oamenii nu mai pot circula cu trenul.

ADVERTISEMENT

De altfel, turiști și cetățenii francezi trebuie să știe că întreaga țară va fi paralizată și vor fi perturbate cele mai simple obiceiuri zilnice. Ministrul transporturilor Celement Beaune le-a transmis oamenilor că se așteaptă la ”una dintre cele mai dificile zile de grevă pentru călători”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a transmis că ”executivul e hotărât să continue reforma”, ignorând grevele și protestele. ”Există probleme mai prestante cu care se confruntă țara decât grevele, cum ar fi criza costului vieții”, a transmis reprezentantul Guvernului.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii îi reproșează lui Emmanuel Macron că refuză să se întâlnească cu ei, preferând să rămână ”tăcut”. ”Nu poate rămâne tăcut, așa cum a făcut-o în ultimele două luni”, a insistat liderul sindical Laurent Berger. Specialiștii se tem că nu vor lipsi incidentele, francezii fiind faimoși pentru modul agresiv de a protesta.

ADVERTISEMENT
Tags: