News

Franța: decizie istorică privind combustibilii fosili. Greenpeace declară că „este mult prea tarziu”

12.10.2020 | 23:41
Franța: decizie istorică privind combustibilii fosili. Greenpeace declară că „este mult prea tarziu”
ONG-urile de mediu critică decizia Franței privind combustibilii fosili. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Guvernul francez a promis luni să oprească sprijinirea financiară a proiectelor petroliere în 2025 și a proiectelor de gaze în 2035.

Decizia va fi luată mult prea târziu pentru ONG-urile de mediu.

Acestea avertizează cu privire la o accelerare a încălzirii globale, conform hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

ONS crede că decizia Franței va fi luată prea târziu

Potrivit unui raport prezentat parlamentului, guvernul propune, de asemenea, interzicerea, începând cu 1 ianuarie 2021, a garanțiilor pentru creditele la export care finanțează proiecte legate de acest tip de combustibili fosili.

Oprirea sprijinului public pentru proiectele de explorare și dezvoltare a petrolului din 2025 ar putea costa până la 1.800 de locuri de muncă, potrivit raportului.

ADVERTISEMENT

Pentru gaze, impactul social ar fi cel mai mare „cu aproximativ 3.000 de locuri de muncă pierdute”.

„Este pentru prima dată când o țară exportatoare prezintă o strategie pentru a lupta împotriva încălzirii globale”, a declarat ministrul economiei, Bruno Le Maire, la o conferință de presă la Adunarea Națională.

Ambiția planului de redresare este următoarea: ca Franța să devină „prima economie europeană majoră cu emisii reduse de carbon”.

ADVERTISEMENT

Ministrul a subliniat că obiectivul este „să reușim să conciliem lupta împotriva încălzirii globale și accelerarea transformării economiei franceze”.

ONG-urile Prietenii Pământului și Oxfam nu au fost convinși și denunță într-un comunicat de presă măsuri „anecdotice” care „nu îi obligă pe industriașii francezi activi în sectorul hidrocarburilor să-și schimbe modelul economic”.

Potrivit acestora, autoritățile franceze „nu au înțeles nimic despre situația de urgență climatică. Împingerea frontierei combustibililor fosili” până în 2035 „pregătește o lume la +4 grade sau chiar + 5 grade de încălzire globală”, asigură Cécile Marchand, manager de campanie climatică la Friends of the Earth France.

ADVERTISEMENT

Este „mult prea târziu pentru a respecta acordul de la Paris”, care urmărește să limiteze încălzirea la 1,5 grade, a postat pe Twitter Greenpeace.

Deşi decizia Franţei este istorică, în mare parte are un substrat simbolic, deoarece ţara încă importă mare parte din combustibilii fosili.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri