Sport

Franța ia măsuri drastice pentru stoparea violenței pe stadioane. Când se oprește un meci din Ligue 1

Fotbalul din Franța s-a confruntat cu numeroase violențe pe stadioane în ultima perioadă, iar acest lucru i-a făcut pe factorii de decizie să pună în practică o serie de măsuri pentru stoparea fenomenului.
16.12.2021 | 16:49
Franta ia masuri drastice pentru stoparea violentei pe stadioane Cand se opreste un meci din Ligue 1
Fotbalul din Franța s-a confruntat cu numeroase violențe pe stadioane în ultima perioadă, iar acest lucru i-a făcut pe factorii de decizie să pună în practică o serie de măsuri pentru stoparea fenomenului. Sursă foto: fr.eurosport.com
ADVERTISEMENT

Ultimul caz grav a avut loc la derby-ul Lyon – Marseille, atunci când Dmitri Payet a fost lovit cu o sticlă în cap în minutul 5 și, în cele din urmă, întâlnirea a fost oprită definitiv.

OM a avut probleme și la meciul de la Nice, atunci când partida a fost întreruptă în minutul 77 pentru că suporterii gazdelor au aruncat cu obiecte în același Payet, moment care a declanșat haosul.

ADVERTISEMENT

Măsuri importante luate de Franța pentru eradicarea violenței pe stadioane

Toate aceste episoade care s-au repetat pe mai multe stadioane din Franța în acest sezon au dus la măsuri drastice luate de autorități pentru a stopa violența pe stadioane și pentru a putea ca meciurile să se desfășoare în siguranță.

Conform L’Equipe, după o ultimă întâlnire între conducătorii fotbalului francez şi autorităţile publice s-a decis ca, de acum înainte, orice partidă în care un arbitru sau jucător este lovit cu un obiect aruncat din tribune să fie oprită imediat.

ADVERTISEMENT

”Un meci, în Ligue 1 ca şi în Ligue 2, va fi sistematic şi definitiv întrerupt atunci când un jucător sau un arbitru este accidentat de un obiect lansat din tribune”, a anunţat guvernul la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii fotbalui francez.

”În cazul unui incident pe stadion, o celulă de criză, fără preşedinţii cluburilor în cauză, va trebui să decidă în maximum 30 de minute asupra sorţii întâlnirii”, se arată într-un comunicat de presă semnat de miniştrii Gerald Darmanin (Interne), Roxana Mărăcineanu (Sport) şi Eric Dupond-Moretti (Justiţie).

ADVERTISEMENT

Cluburile, obligate să aibă dispozitive de siguranţă antiproiectil

Vânzarea şi deţinerea de sticle de plastic vor fi interzise pe stadioanele de fotbal ”cel mai târziu de la 1 iulie 2022”. În ceea ce priveşte măsura interzicerii accesului pe stadion pentru suporterii care provoacă incidente, participanţii la şedinţa interministerială au apreciat că sistemul actual este ”suficient”, dar poate fi ”mai bine aplicat”.

”Pe termen mediu, se va analiza crearea unei amenzi delictuoase fixe, adică a unei sancţiuni penale care se pronunţă, în afara unui proces, de către un poliţist, un jandarm sau un funcţionar public împuternicit să reprime introducerea, deţinerea şi folosirea de materiale pirotehnice de orice fel într-o arenă sportivă”, se mai precizeaza în comunicat.

ADVERTISEMENT

În plus, toate cluburile profesioniste trebuie să aibă dispozitive de siguranţă antiproiectile, de exemplu plase de siguranţă, din sezonul 2022-2023, care pot fi instalate pentru anumite meciuri la recomandarea prefecţilor.

Sancțiuni după incidentele de la Lyon – Marseille

După incidentele de la Lyon – Marseille, clubul gazdă a primit o sancțiune de jucare a unui meci pe teren propriu cu porțile închise, iar președintele Jean-Michel Aulas a fost suspendat pentru cinci jocuri pentru declarațiile făcute la adresa arbitrului întâlnirii.

Suporterul de 32 de ani care l-a lovit cu o sticlă în cap a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare și a primit o interdicție de cinci ani de a intra pe stadionul formației Olympique Lyon. Agresorul are obligația de a se prezenta la secția de poliție când echipa are meci pe teren propriu.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO