News

Guvernul de la Paris a anunțat oficial: ”Franţa este pregătită să desfăşoare elemente militare în România”

Potrivit ministrului apărării, Franţa este pregătită să trimită câteva sute de militari în România, în contextul crizei politice declanșată în ultimele săptămâni între Ucraina și Rusia.
29.01.2022 | 16:45
Guvernul de la Paris a anuntat oficial Franta este pregatita sa desfasoare elemente militare in Romania
ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat sâmbătă, 29 ianuarie, că guvernul de la Paris va trimite militari în România în măsura în care conflictul dintre Ucraina și Rusia capătă proporții.

”Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o forţă internaţionale pentru apărarea acestei ţări membre a NATO care se învecinează cu Ucraina, dacă Alianţa Nord-Atlantică va decide aceasta”, a afirmat demnitarul.

ADVERTISEMENT

Franța își dorește rolul de ”națiune-cadru” a forței internaționale NATO în România

“Dialogul continuă şi suntem convinşi că trebuie să rezolvăm acest conflict prin dialog şi soluţii diplomatice”, a completat Parly, aducând în discuție ultimele intervenții ale Franței, cum ar fi convorbirea telefonică pe care preşedintele Emmanuel Macron a avut-o recent cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Potrivit sursei citate, ministrul a evocat cazul Estoniei, acolo unde Franța are deja trupe cantonate care participă la întărirea apărării acestui stat baltic împotriva potenţialelor ameninţări din partea Rusiei.

ADVERTISEMENT

Florence Parly crede că cel mai optim mod prin care Franța poate acţiona militar în România este acela de “naţiune-cadru” a forţei internaţionale a NATO care ar putea fi trimisă acolo, în eventualitatea unui conflict în Ucraina.

Despre ce au vorbit Macron și Putin

“Este vorba de a arăta că suntem dispuşi să apărăm ţările (Alianţei Nord-Atlantice) cele mai apropiate de această zonă de tensiune”, a mărturisit Florence Parly în intervenția sa.

ADVERTISEMENT

În dialogul Putin-Macron, preşedintele francez l-a asigurat pe omologul său că nu doreşte o confruntare armată, chiar dacă a repus pe tapet cererile pe care Rusia le-a făcut NATO şi pe care le consideră necesare pentru securitatea ţării sale.

”Una din cereri susţine că Ucraina nu ar trebui să intre niciodată în NATO, iar altele vizează retragerea forţelor şi echipamentelor militare ofensive din ţările apropiate de frontierele sale, care au aparţinut fostului bloc comunist, precum România, pe care Moscova şi-ar dori să o vadă în afara NATO”, potrivit EFE.

ADVERTISEMENT
Tags: