Fratele lui Alexei Navalnîi, reținut de Poliția de la Moscova. Rușii, chemați din nou la proteste

Adrian Baciu   
în HotNews
27/01/2021, 22:41
Fratele lui Alexei Navalnîi, reținut de Poliția de la Moscova. Rușii, chemați din nou la proteste
Fratele lui Alexei Navalnîi, reținut de Poliția de la Moscova. Rușii, chemați din nou la proteste. Sursa foto: themoscowtimes.com

După o serie de percheziții efectuate la sediul liderului opoziției de la Moscova, Alexei Navalnîi, Poliția din Rusia l-a reținut pe fratele acestuia, Oleg.

La mijlocul acestei săptămâni, autoritățile ruse şi-au extins percheziţiile la imobilele opozantului lui Putin și la colaboratorii săi apropiați, printre care și membrii familiei.

Raidurile de miercuri au avut loc în cadrul unei anchete a Ministerului de Interne, pentru încălcarea normelor sanitare în vigoare din cauza epidemiei de COVID-19, după manifestațiile desfășurate sâmbătă în numeroase orașe ruse, la apelul echipei lui Navalnîi.

Poliția de la Moscova l-a reținut pe fratele lui Alexei Navalnîi

Miercuri, 27 ianuarie, Poliţia din Moscova a efectuat raiduri de amploare la birourile organizaţiei lui Navalnîi din Capitală, la Fondul de luptă împotriva corupţiei, şi la alte câteva proprietăți legate de acesta.

În urma acestor acțiuni, Oleg Navalnîi, fratele disidentului rus Aleksei Navalnîi, a fost reținut. Acesta se afla la apartamentul din Moscova al liderului Opoziției, transmite Reuters.

Tot miercuri, Poliția a mai percheziționat apartamentul purtătorului de cuvânt al lui Navalnîi, care a fost arestat săptămâna trecută și trimis după gratii.

Verificările au loc pe fondul creșterii tensiunilor din jurul lui Navalnîi. Manifestările de proporții care cereau eliberarea disidentului s-au desfășurat la nivel național în Rusia weekendul trecut. Până în prezent, aproximativ 4.000 de persoane ar fi fost reținute de poliție în urma protestelor.

Rușii, chemați din nou la proteste de Alexei Navalnîi

Rusia se îndreaptă către un nou sfârșit de săptămână încins din punct de vedere al mișcărilor de stradă. Susținătorii lui Alexei Navalnîi au fost chemați să protesteze în fața clădirii serviciului de informații rus FSB (succesorul KGB), duminică, 31 ianuarie.

În urmă cu o zi, echipa lui Navalnîi a publicat mesajul de mobilizare pe Facebook, cerând susținătorilor opozantului rus să protesteze pașnic pentru eliberarea acestuia din arest. Protestul ar urma să se desfășoare atât în fața clădirii din Lubianka, sediul FSB, cât și în piața Staraia, acolo unde se află administrația prezidențială rusă.

Pe 17 ianuarie, după o perioadă de cinci luni în Germania, opozantul Alexei Navalnîi s-a întors în Rusia, unde a fost imediat arestat chiar la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul din Capitală.

După reținere, disidentul a început războiul de la distanță cu Vladimir Putin. Navalnîi a difuzat o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.

Închide ×