News

Frații Ioan și Viorel Micula au pierdut procesul cu statul român, prin care au cerut despăgubiri de 9 miliarde de lei

Frații Ioan și Viorel Micula au pierdut procesul cu statul român, prin care risca despăgubiri de 9 miliarde de lei către cei doi. Decizia a fost anunțată la data de 4 ianuarie 2022.
05.01.2022 | 21:58
Fratii Ioan si Viorel Micula au pierdut procesul cu statul roman prin care au cerut despagubiri de 9 miliarde de lei
Frații Micula au pierdut procesul cu statul român. Sursa foto: em360.ro
ADVERTISEMENT

Frații Ioan și Viorel Micula au pierdut procesul pe care îl aveau cu statul român. Victoria a fost anunțată miercuri, de casa de avocatură LDDP, care a reprezentat România în proces, scrie Antena 3. Frații au emis pretenții de peste 9 miliarde de lei.

În martie 2020, Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington a respins solicitarea fraților Micula. Aceștia au cerut anularea deciziei.

ADVERTISEMENT

Printr-o decizie din 4 ianuarie, Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins cererea de anulare formulată de frații Micula.

Frații Micula au pierdut procesul cu statul român

Decizia comitetului de anulare închide final procedurile arbitrale inițiate de frații Micula și de mai multe firme românești asociate acestora („Reclamanții”), în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor („Tratatul”).

ADVERTISEMENT

Reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, și că nu a reușit să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Tribunalul arbitral a respins cererea Reclamanților și a precizat că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”, se arată în decizia Comitetului.

Ce au declarat reprezentanții firmei de avocatură la finalul procesului

Prin decizia de la 4 ianuarie 2022, Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susținerilor Reclamanților, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură. Acesta s-a referit la toate susținerile formulate de Reclamanți în arbitraj.

ADVERTISEMENT

„Suntem foarte mulțumiți de rezultatul pozitiv al dosarului, prin care Comitetul ad-hoc a respins cererea de anulare formulată de reclamanți și a confirmat hotărârea arbitrală anterioară prin care se arăta că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România.

Suntem la finalul unei dispute care a durat peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții.”, a declarat Crenguța Leaua, reprezentant al firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces.

În cadrul arbitrajului, România a fost apărată de un consorțiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din București și „LALIVE” din Geneva, Elveția.

Echipele de avocați au fost formate din prof. Crenguța Leaua, dr. Gheorghe Matei, prof. Stefan Deaconu, Marius Grigorescu, Raluca Popa și Corina Tănase, din cadrul LDDP, și de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen (consultant), Sam Moss și Alptug Tokeser, din cadrul LALIVE.

„Echipa noastră a fost onorată să reprezinte România în această chestiune importantă și suntem foarte mulțumiți de rezultat, care nu s-ar fi putut realiza fără colaborarea armonioasă cu Ministerul Finanțelor și cu alte agenții guvernamentale române, precum și cu colega noastră Crenguța Leaua și echipa ei de la LDDP.”, au declarat dr. Veijo Heiskanen și Matthias Scherer de la LALIVE SA.

Conflictul dintre statul român și frații Micula a început cu mai bine de 16 ani în urmă. Cei doi au dat în judecată statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

ADVERTISEMENT