News

Fraudă cu vouchere de vacanță. Lungul șir de probleme generate de acest privilegiu al bugetarilor

Cazul de fraudă cu vouchere de vacanță din județul Mureș arată formarea unei piețe negre de comercializare, aceasta fiind doar una dintre problemele generate de acest privilegiu al bugetarilor.
19.01.2022 | 20:21
Frauda cu vouchere de vacanta Lungul sir de probleme generate de acest privilegiu al bugetarilor
Voucherele de vacanță se acordă bugetarilor doar pentru concediile făcute în țară/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poliția a anunțat, miercuri dimineață, că a făcut 24 de percheziții într-un dosar de înșelăciune cu vouchere de vacanță, care ar fi produs un  prejudiciu de circa 1.000.000 de lei, potrivit Agerpres.

Este primul caz de o asemenea amploare în ceea ce privește fraudele cu voucherele de vacanță de care beneficiază angajații din sectorul bugetar.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea fraudelor este ultima dintr-un șir de probleme pe care le ridică subvenționarea turismului prin intermediul voucherelor de vacanță.

O rețea extinsă de înșelăciune

În comunicatul poliției se spune că dosarul de înșelăciune a fost deschis pe baza unor indicii că reprezentanţii unor firme de turism din judeţul Mureş ar fi atestat, în mod fictiv, prestarea unor servicii de cazare şi masă pentru beneficiari de carduri/vouchere de vacanţă, pentru care ar fi plătit 60% din valoare.

ADVERTISEMENT

Ulterior, companiile respective ar fi decontat integral, prin operatorii autorizaţi, suma reprezentată de valoarea voucherelor. În esență, este vorba de cumpărarea unor vouchere sub valoarea lor nominală de la persoane care nu intenționau să le folosească și apoi de decontarea lor de către stat.

Perchezițiile domiciliare au avut loc în județul Mureș, dar se pare că rețeaua este mai extinsă, întrucât au fost puse în executare și 44 de ordonanţe de ridicare de înscrisuri în 13 judeţe şi în Bucureşti. De asemenea, nouă persoane au fost aduse la audieri.

ADVERTISEMENT

Posibilități reduse de verificare

Cazul arată una dintre problemele generate de acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari. O alta, legată tot de corectitudinea utilizării voucherelor, este că statul nu are la îndemână nicio pârghie de a verifica dacă respectivele vouchere sunt folosite chiar de către persoanele îndrituite.

Astfel, voucherele pot fi vândute/cumpărate cu condiția ca cel care le achiziționează să dea seria și numărul de buletin al titularului. Teoretic, unitatea turistică ar trebui să ceară buletinul titularului. Pe de altă parte, nu are niciun interes să o facă întrucât voucherele primite vor fi decontate de stat.

ADVERTISEMENT

Când au fost introduse voucherele, unul din argumentele invocate a fost că va determina ieșirea din economia subterană a unor unități de cazare nefiscalizate până atunci. Cazul de la Mureș arată însă că s-a creat „o piață neagră” a voucherelor, în care acestea sunt tranzacționate, contrar prevederilor legale care stipulează că numai titularii le pot folosi.

Cîțu în 2019: „Bugetarii sunt privilegiații societății”

Salutată de operatorii interni din turism, introducerea voucherelor nu a fost scutită de critici de-a lungul vremii. Mulți au spus că sunt discriminatorii față de salariații din sectorul privat, care nu beneficiază de astfel de facilități.

Unul dintre critici a fost chiar fostul premier Florin Cîțu, actualul președinte al PNL. În august 2019, pe când era doar senator în rândurile opoziției, Cîțu a provocat vâlvă cu  o postare pe Facebook, în care ridica problema echității acordării voucherelor, în condițiile în care bugetarii au, în  medie, lefuri mai mari decât cei din sectorul privat.

În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble față de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparația nu este corectă. Nu surprinde toate informațiile. Bugetarii primesc tichete de vacanță, tot felul de sporuri, zile libere și cel mai important siguranta că, indiferent de cât prost își fac meseria, nu pot fi concediați. Tot ce primesc în plus bugetarii este susținut de taxe plătite de privați.

Este clar că bugetarii sunt privilegiații societății. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaștem TOȚI acest lucru. Restul românilor, din țară și din străinătate, muncesc pentru ca bugetarii să trăiască bine”, scria pe atunci Florin Cîțu.

La mai bine de un an, a ajuns prim-ministru în contextul în care industria HoReCa se lamenta că intră în faliment din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19. În acest context, Cîțu nu a mai vorbit despre eliminarea completă a voucherelor, dar nu le-a mai acordat pe anul 2021,  invocând faptul că nu au fost utilizate integral cele din 2020, din cauza restricțiilor. Când guvernul comun al PNL și PSD le-a reintrodus în 2022, cu valoarea de 1.450 de lei pentru un salariat, liderul liberalilor nu a mai  spus nimic despre vouchere.

Subvenție pentru sectorul turismului

De-a lungul vremii, au fost și alte critici care vizau o perspectivă strict economică. Unul dintre argumente este că voucherele reprezintă o formă abia mascată de subvenționare a companiilor din turism, privilegiu de care alte sectoare economice nu beneficiază.

Apoi, există critici din perspectiva consumatorului. Prin acordarea voucherelor, bugetarii devin „clienți captivi” ai turismului românesc, fiind nevoiți să le  utilizeze pe parcursul unui an calendaristic, dacă nu vor să piardă banii care le sunt acordați astfel. Cu acești „clienți captivi”, operatorii din turism și-au permis să crească tarifele, știind că oricum se ocupă statul să le asigure turiști.

În al doilea rând, voucherele de vacanță au distorsionat piața concurențială din domeniu, fiind descurajate astfel creșterea calității serviciilor sau ofertele convenabile din perspectiva raportului dintre prețul cerut și calitatea oferită.

În plus, bugetarii ale căror venituri le permit vacanțe mai  scumpe peste hotare au fost „stimulați” să vândă voucherele primite sub valoarea lor nominală astfel încât au apărut premisele creării unei piețe negre cu acestea, după cum arată ancheta declanșată în Mureș.

ADVERTISEMENT
Cine este patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies...
Cine este patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Unde ascunde Nelson Mondialu’ kilogramele de aur pe care le deține. Motivul pentru...
Unde ascunde Nelson Mondialu’ kilogramele de aur pe care le deține. Motivul pentru care a refuzat pensia de la stat
MasterChef Cătălin Scărlătescu a pierdut 435.000 de euro, în patru ani. Adevărul despre...
MasterChef Cătălin Scărlătescu a pierdut 435.000 de euro, în patru ani. Adevărul despre datoriile vedetei Pro Tv
Primăria Sectorului 6 și-a făcut propriul serviciu de salubrizare. Directorul general, un patron...
Primăria Sectorului 6 și-a făcut propriul serviciu de salubrizare. Directorul general, un patron al unei firme de catering, membru PNL
Ce avere are cel mai bogat membru din conducerea BNR. Dan Rușanu este...
Ce avere are cel mai bogat membru din conducerea BNR. Dan Rușanu este patronul unui lanț hotelier
Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță...
Italienilor le cam place clostebolul. Încă 3 cazuri de dopaj cu aceeași substanță cu care a fost prins Jannik Sinner
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de...
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de nimic și după recalculare: "Sunt singurul general cu un asemenea venit"
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe,...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe, de fapt: 'Mi-am dat seama că...'
Alexandru Ciucu nu se mai ascunde. Cum e viața lui amoroasă
Alexandru Ciucu nu se mai ascunde. Cum e viața lui amoroasă
Vestea zilei în showbiz! Despărţire dureroasă pentru Andreea Marin. Anunţ trist făcut de...
Vestea zilei în showbiz! Despărţire dureroasă pentru Andreea Marin. Anunţ trist făcut de Zâna Surprizelor: E foarte greu!
Singura artista din România cu 6 recorduri Guinness a renunțat 12 ani la...
Singura artista din România cu 6 recorduri Guinness a renunțat 12 ani la muzică pentru școală. Ce sfat le dă Cleopatra Stratan tinerilor
Soarele în Balanță! Camelia Pătrășcanu, horoscop special. Ce vești primesc Racii
Soarele în Balanță! Camelia Pătrășcanu, horoscop special. Ce vești primesc Racii
Adevăratul nume al Elenei Lasconi. Cum o cheamă, în realitate, pe șefa USR...
Adevăratul nume al Elenei Lasconi. Cum o cheamă, în realitate, pe șefa USR care vrea să cucerească Palatul Cotroceni
Mihaela Geoană, despre familie, politică și carieră: ”În România, nu a existat un...
Mihaela Geoană, despre familie, politică și carieră: ”În România, nu a existat un rol bine definit al Primei Doamne”. Ce șanse are Mircea Geoană să devină bunic
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
CHIRICHEȘ, ÎN IPOSTAZE INDECENT de GUSTOASE. Foame mare pe tușă
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată...
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Cine sunt judecătorii care-l feresc pe Ion Iliescu de acuzații la 34 de...
Cine sunt judecătorii care-l feresc pe Ion Iliescu de acuzații la 34 de ani de la începerea anchetei
Cod galben de vânt puternic în 9 judeţe din ţară. ANM anunţă rafale de...
Cod galben de vânt puternic în 9 judeţe din ţară. ANM anunţă rafale de 65 km/h
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect