Săptămâna aceasta, procurorii din cadrul Parchetului European condus de fosta șefă DNA au efectuat mai multe percheziții în județul Galați într-un dosar cu fonduri europene în care prejudiciul se ridică la 850.000 de euro. Potrivit unui comunicat al procurorilor, o cooperativă agricolă ar fi obținut fonduri europene pentru modernizarea unui sistem de irigații cu documente false.
Procurorii din cadrul EPPO, biroul din Iași, au anunțat că au făcut mai multe percheziții în județul Iași într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul s-ar ridica la suma de 850.000 de euro, bani obținuți de către o cooperativă agricolă cu acte false pentru modernizarea unui sistem de irigații, susțin procurorii.
„În cauză este o cooperativă agricolă care a obţinut finanţare pentru un proiect de modernizare a sistemelor de irigaţii, în valoare de 850.000 de euro (4,3 milioane de lei). Unul dintre suspecţi este preşedintele de facto şi principalul factor de decizie al cooperativei, în timp ce celălalt este preşedintele statutar.
Potrivit anchetei, pentru a induce în eroare Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din România (AFIR), aceştia au prezentat documente false care atestau că cooperativa are un consiliu de administraţie şi a organizat o adunare generală pentru a aproba cererea de sprijin financiar, precum şi condiţiile şi parametrii tehnici ai proiectului”, se arată în comunicatul Parchetului.
Potrivit sursei citate, cooperativa agricolă care a primit finanțarea europeană nu avea consiliu de administrație și nici nu exista legal. Mai mult, potrivit procurorilor, și procedura de achiziție a fost manipulată pentru ca acest contract să ajungă la o firmă prestabilită.
„În plus, potrivit anchetei, procedura de achiziţie publică pentru selectarea unei societăţi care să execute proiectul a fost manipulată, pentru a avantaja o societate prestabilită, deţinută de unul dintre suspecţi, în timp ce era administrată oficial de soţia acestuia. În timpul percheziţiilor, persoanele cercetate au fost aduse la EPPO din Iaşi pentru a li se comunica statutul de suspecţi”, se mai arată în comunicatul Parchetului.
Potrivit sursei citate, cei doi suspecți în acest dosar au fost plasați sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu interdicția de a contacta alte părți din proces. În plus, pentru recuperarea prejudiciului produs bugetului Uniunii Europene, procurorii au înghețat conturile celor doi suspecți.
Mai mult, procurorii au mai precizat că unul dintre cei doi suspecți din acest dosar este deja urmărit penal într-un alt dosar de fraudă cu fonduri europene. Aici, prejudiciul ar fi de 1,7 milioane euro, și ar implica tot două proiecte de irigații.