News

Fraudă de sute de mii de euro cu criptomonede. Poliția a luat cu asalt mai multe adrese din Capitală și alte cinci județe

Sume uriașe de bani, în urma unor fraude cu criptomonede, au fost descoperite de Poliția Română în urma unor percheziții
10.03.2024 | 11:27
Frauda de sute de mii de euro cu criptomonede Politia a luat cu asalt mai multe adrese din Capitala si alte cinci judete
Percheziții masive și arestări în întreaga țară. Mai mulți indivizi sunt acuzați de fraudă cu criptomonede. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Fraudă cu sute de mii de euro în Capitală și alte cinci județe. Indivizii sunt acuzați că au furat mai multe sume de criptomonede de la oameni, iar acum trei persoane sunt în custodia poliției, după o acțiune de amploare.

Fraudă uriașă cu criptomonede

Operațiunea a avut ca scop destructurarea unui grup specializat în spălarea banilor obținuți în principal din infracțiuni informatice. Au fost confiscate sume semnificative de bani, inclusiv bancnote false de 500 de euro, criptomonede în valoare de 700.000 de dolari americani și mai multe autoturisme, printre care și trei de lux, informează IGPR.

ADVERTISEMENT

Trei indivizi au fost reținuți, iar alți cinci au fost plasați sub control judiciar în urma a 40 de percheziții făcute de poliția anticriminalitate în București și în mai multe județe.

Cei vizați sunt acuzați de diverse infracțiuni, inclusiv constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani, înșelăciune cu consecințe grave, alterarea integrității datelor informatice și uz de fals.

ADVERTISEMENT

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au descins în forță în București și în județele Ilfov, Vâlcea, Brașov, Constanța și Sălaj.

Ce au descoperit ofițerii de la BCCO

În urma perchezițiilor desfășurate pe 7 martie 2024, autoritățile au descoperit și ridicat sume importante de bani, inclusiv 859.500 de lei, 661.430 de euro, 3.011 dolari americani, 50.000 de coroane daneze și 10.000 de franci elvețieni.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost confiscate bunuri precum telefoane mobile, laptopuri, ceasuri de lux, carduri bancare, un pistol, substanțe suspecte și bancnote de 500 de euro considerate a fi false.

Totodată, au fost interzise fonduri în criptomonede, care sunt echivalentul a 700.000 de dolari americani, și s-a pus sechestrul pe mai multe autoturisme, inclusiv trei de lux, a mai precizat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cum acționau infractorii

Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional s-ar fi format la începutul anului 2019, având peste 20 de membri. Principala activitate a acestora era primirea și transferul repetat de monede virtuale, știind că acestea provin din infracțiuni, în scopul ascunderii originii ilicite. Valoarea transferurilor virtuale era de 29 de milioane BUSD,  4,6 milioane BUSD şi 1,3 milioane BUSD.

Mai mult, unul dintre membrii grupului ar fi determinat și sprijinit altă persoană să acceseze fără drept portofelul electronic al unei victime, inducând-o în eroare și determinând-o să transfere sume semnificative în monede virtuale.

În 2021, aceeași persoană ar fi constrâns o altă victimă să întocmească un înscris sub semnătură proprie, prin amenințare și lipsire de libertate, în scopul dobândirii unui drept de garanție asupra unui imobil și recunoașterii unei datorii fictive.

În plus, au fost identificate alte persoane care au căzut victimă șantajului și au suferit pierderi financiare semnificative. Până în prezent, nouă persoane au fost reținute și plasate sub control judiciar, iar ancheta continuă pentru altele cinci, în timp ce trei au fost arestate preventiv.

ADVERTISEMENT