News

Fraudă informatică masivă asupra unor instituții publice românești și spaniole. La cât se ridică prejudiciul

Un grup infracțional organizat, specializat în fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani, a fost destructurat de procurorii DIICOT împreună cu IGPF și IGPR.
21.07.2021 | 13:48
Frauda informatica masiva asupra unor institutii publice romanesti si spaniole La cat se ridica prejudiciul
ADVERTISEMENT

Peste 300 de persoane organizate într-un grup infracțional se fac vinovate de fraudă informatică masivă asupra unor instituții publice din România și Spania, transmit IGPR și DIICOT. Cele două instituții fac, miercuri, un număr de 17 percheziții în București și alte cinci județe, toate acestea având legătură cu speța în cauză.

Cât despre modul de operare, aceste persoane induceau în eroare angajații unor instituții publice, sau de interes public, cum ar fi bănci, din țările mai sus amintite, cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau să fie achitate plățile aferente unor facturi neachitate. După încasarea sumelor, banii erau transferați apoi în alte conturi controlate de grupare și extrase ulterior prin intermediul unor ”săgeți”.

ADVERTISEMENT

Suma totală estimată a fi fost sustrasă prin acest mod de operare se situează în jurul valorii de 7 milioane de euro, în cauză fiind făcute inclusiv cercetări pentru spălare de bani.

România furnizează expertiză în ce privește frauda informatică

Operațiunile diverselor structuri de forță ale statului român în ce privește frauda informatică sunt cu atât mai interesante cu cât, așa cum știm, România este furnizoare de expertiză în ce privește frauda informatică, inclusiv către state aflate în situații dificile, precum Ucraina. Acest aspect a ieșit în evidență în special datorită deciziei luate la nivel european ca Bucureștiul să fie gazda sediului centrului de securitate Cyber, care va deveni operațional anul acesta.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este cu atât mai important cu cât autoritățile române încearcă să grăbească pe cât de mult posibil procesul de integrare a țării noastre în spațiul Schengen, un motiv în plus pentru a capacita la maximum tot ceea ce ține de investigarea și recuperarea fraudelor și a prejudiciilor, incluzându-le aici, bineînțeles, și pe cele electronice.

Aceasta este însă numai o fațetă a securității cyber, acest capitol fiind deosebit de important inclusiv din perspectiva faptului că țara noastră se află în prima linie a NATO și deci având un rol cu atât mai important în fața amenințărilor de acest tip cu care se confruntă din partea actorilor statali sau non-statali adverși.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, este cunoscut de asemenea faptul că România oferă un înalt nivel de expertiză IT, lucru confirmat, spre exemplu, de faptul că Bucureștiul s-a clasat chiar anul acesta într-un top al celor mai bune 50 de orașe pentru start-up-uri.

DIICOT a avut ”mâinile pline” în ultima perioadă

Informarea privind perchezițiile efectuate astăzi vine însă într-un context în care DIICOT nu a dus lipsă de evenimente în ultima perioadă, în atenție fiind un caz în care grupări de contrabandă acționau chiar cu protecția Poliției, vizată fiind inclusiv locuința șefului Poliției de Frontieră din județul Mehedinți. Mai mult, grupările respective, se pare, operau asemeni unei veritabile federații de sindicate, fiind implicați chiar polițiști de la Rutieră, dar și din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate.

ADVERTISEMENT

Tot spre finalul lunii trecute, de altfel, DIICOT a destructurat și o rețea de distribuție de droguri de mare risc, pe care inculpații le-ar fi adus din Belgia spre a fi distribuite și comercializate pe raza județelor Vrancea și Galați. În urma perchezițiilor dispuse în acest caz au fost ridicate 45 de grame de cocaină, dar și 5200 de lire sterline, 400 de euro și 9000 de lei.

În același timp, însă, trebuie remarcat și faptul că structura DIICOT s-a aflat în centrul unei controverse publice în ultima perioadă, în contextul în care Giorgiana Hosu, fosta șefă a instituției, s-a pensionat la incredibila vârstă de numai 48 de ani, decretul care consfințea, practic, acest lucru, fiind semnat de însuși Klaus Iohannis.

Nu este exclus, prin urmare, ca avalanșa de acțiuni DIICOT din ultima vreme să încerce să repoziționeze această instituție într-o lumină favorabilă în ochii publicului, a cărui încredere în instituțiile de forță ale statului – incluzând aici și DIICOT – se erodează rapid.

ADVERTISEMENT
Tags: