News

A apărut un nou tip de fraudă cu smartphone-uri. Cum acționează infractorii pe site-urile de anunțuri

Specialiștii din domeniul tehnologiei anunță apariția unui nou tip de fraudă cu smartphone-uri. Infractorii acționează pe site-urile de anunțuri, acolo unde își caută victimele.
07.01.2022 | 12:46
A aparut un nou tip de frauda cu smartphoneuri Cum actioneaza infractorii pe siteurile de anunturi
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care piața telefoanelor inteligente este una extrem de extinsă și de bogată în oferte, infractorii sunt și ei mereu în ”inovare” în privința furturilor.

Conform specialiștilor din domeniu, recent a apărut un nou tip de fraudă cu smartphone-uri, aceasta a fost sesizată în special pe site-urile de anunțuri.

ADVERTISEMENT

Nou tip de fraudă cu smartphone-uri pe site-urile de anunțuri. Cum se prezintă infractorii

Pe aceste site-uri în care se vând telefoanele inteligente, infractorii au adoptat o tactică menită să păcălească o masă cât mai largă de persoane.

Aceștia se prezintă drept reprezentanți ai unor companii de încredere, trimit ordine de plată falsificate persoanelor care au smartphone-uri puse la vânzare, lăsând victimele fără telefoane și fără banii solicitați pe acestea.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, infractorii intră în contact cu vânzătorii și se oferă să achite un avans, prin ordin de plată.

Apoi, aceștia trimit un ordin de plată falsificat și solicită expedierea telefonului cu zero costuri de ridicare.

ADVERTISEMENT

Pentru a-l face pe vânzător să creadă că sunt cumpărători de încredere și serioși, se prezintă drept reprezentanți ai unor firme cu bună reputație, de încredere.

De exemplu, mulți spun că sunt din partea unui service GSM cu o vechime de zeci de ani piața de reparații și întreținere telefoane mobile.

ADVERTISEMENT

Sfaturile specialiștilor pentru cei care vând telefoane

Experții din domeniu recomandă celor care vând telefoane pe aceste site-uri de anunțuri să urmeze doi pași simpli.

Astfel, primul sfat e să solicite plata doar ramburs sau prin intermediul platformelor dedicate. Apoi, în cazul în care plata se face online, este obligatoriu să contacteze banca pentru verificarea încasărilor.

”Recomandăm celor care vor să își vândă telefonul pe site-urile de anunțuri, să solicite plata doar ramburs sau prin intermediul platformelor dedicate, iar în cazul în care plata se va face online, să contacteze banca pentru verificarea încasărilor.

Nu în ultimul rând, dacă nu se simt siguri de intențiile cumpărătorului, fie el persoană fizică sau juridică, să îi verifice profilul cu o singură căutare a numelui în mediul online”, a declarat Marian Abutoaie, fondatorul GSM Zone, unul dintre brandurile folosite de infractori, notează Economica.net.

ADVERTISEMENT