News

Freezing rain, fenomenul meteo care a cuprins toată România. Trucuri pentru a dezgheţa maşina în condiții extreme

Freezing rain sau „ploaia înghețată” se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. Din fericire pentru șoferi există trucuri pentru a dezgheța mașina.
28.12.2021 | 07:50
Freezing rain fenomenul meteo care a cuprins toata Romania Trucuri pentru a dezgheta masina in conditii extreme
ADVERTISEMENT

Ploaia îngheţată sau fenomenul cunoscut drept “freezing rain” a cuprins toată România. Printre „victimile” acestui fenomen extrem se numără și șoferii care se grăbesc să ajungă la muncă.

Maşinile au fost acoperite de un strat de gheaţă, dându-le mari bătăi de cap şoferilor încă de la primele ore ale zilei.

ADVERTISEMENT

Din fericire există însă o listă de trucuri și sfaturi oferite de specialişti. Acestea pot fi puse în aplicare atunci când pare imposibil să mai intri în propriul autovehicul.

Sfaturi pentru a dezgheţa maşina când apare fenomenul meteo denumit freezing rain

În ultimele ore, șoselele au devenit patinoare periculoase, iar cablurile electrice au cedat unul câte unul, lăsând mii de gospodării fără curent. Problemele au fost provocate de fenomenul denumit freezing rain.

ADVERTISEMENT

Ploaia înghețată  este, de fapt, ploaie suprarăcită. Fenomenul apare atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ.

Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic care se poate manifesta oricând de la sfârșitul toamnei până în primăvară. Picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Fenomenul poate afecta asfaltul, cablurile de elctricitate, copacii, avioanele sau orice altă suprafaţă rece.

ADVERTISEMENT

Ploaia îngheţată afectează și șoferii. Freezing rain transformă maşina într-o cutie de gheaţă în care abia mai poţi pătrunde. Un prim sfat pentru cei grăbiți este acela de a nu arunca apă fierbinte pe maşină.

Trucuri pentru a dezgheţa maşina după ce apare fenomenul de freezing rain

Conducătorii auto sunt îndemnați să folosească mai întâi racleta. Acest lucru nu este probabil suficient, așa că va trebui să utilizați un spray special de dezgheţat parbrizul.

ADVERTISEMENT

O soluţie foarte eficientă ar fi şi un amestec de alcool şi apă. Această soluție se prepară repede și poate fi utilă pe tot parcursul iernii.

Pe şosele, freezing rain înseamnă polei extrem. În caz că nu puteți evita deplasatul cu automobilul, asigurați-vă că aveți suficient combustibil, iar anvelopele de iarnă sunt în stare optimă.

Totodată, asigurați-vă că toate farurile funcționează și că aveți suficient lichid pentru spălarea parbrizului.

5.000 de case au rămas fără curent din cauza fenomenului de freezing rain

Ploaia îngheţată a dat totul peste cap în ultimele ore. În judeţul Buzău, 5.000 de case din 3 comune au rămas fără curent electric după ce mai multe cabluri au cedat sub presiunea gheții.

Meteorologii avertizează că fenomenul de freezing rain s-ar putea manifesta și în următoarele zile. Între timp, ANM a transmis o avertizare de cod galben de ninsori şi viscol pentru mai multe regiuni din Moldova.

ADVERTISEMENT
Tags: