News

Fregata Regina Maria, scenariu de război electronic în Marea Mediterană: ”Misiunea a fost sub comandă NATO”

Fregata Regina Maria a participat la un nou exerciţiu NATO, ”Dogu Akdeniz 21”, desfășurat în Marea Mediterană. Exercițiul a fost un scenariu de război electronic.
18.11.2021 | 15:46
Fregata Regina Maria scenariu de razboi electronic in Marea Mediterana Misiunea a fost sub comanda NATO
ADVERTISEMENT

”Am acţionat prompt pentru recunoaşterea unor ameninţări din spectrul războiului electronic”, a afirmat la finalul exercițiului, Andrei Bîgiu, comandant al grupului de luptă comunicaţii, informatică şi război electronic.

Prin noul exercițiu al fregatei „Regina Maria“, România demonstrează că are în cadrul NATO o contribuție importantă la menţinerea securităţii internaţionale. ”Dogu Akdeniz 21” a vizat scenarii de luptă antisubmarin, anti-aeriane şi navale, anunță Forţele Navale.

ADVERTISEMENT

Fregata ”Regina Maria”, exercițiu militar sub coordonarea NaTO

Toată misiunea fregatei ”Regina Maria” a fost desfășurată sub comandamentul NATO, alianță din care țara noastră face parte.

”Munca noastră începe cu mult timp înaintea plecării din portul militar Constanţa, când pregătim legăturile de comunicaţii între fregată şi celelalte nave, precum şi cu eşaloanele superioare. 

ADVERTISEMENT

Managementul reţelelor de comunicaţii a asigurat legătura permanentă cu celelalte forţe participante, iar infrastructura ne-a permis obţinerea şi prelucrarea informaţiilor şi transformarea acestora în forma potrivită pentru transmiterea lor către factorii de decizie. 

Am fost, astfel, în măsură să răspundem permanent la nevoile de comunicaţii ale misiunii sub comandă NATO, asigurând protecţia informaţiilor primite şi transmise într-un teatru de operaţii. Am acţionat prompt pentru recunoaşterea unor ameninţări din spectrul războiului electronic”,  a precizat căpitan Andrei Bîgiu, comandantul grupului de luptă comunicaţii, informatică şi război electronic, transmite MApN.

ADVERTISEMENT

Peste 200 de militari români au luat parte la exercițiu

Datorită ”Dogu Akdeniz 21“ , fregata și-a testat modul de reacţie la o emisie de radiofrecvenţă inamică. De asemenea, militarii au încercat să față față unor presupuse informații false, sustrase sau distruse, după caz.

”Printre vulnerabilităţi se numără şi posibilităţile de interceptare a informaţiilor din reţelele de comunicaţii şi calculatoare, volumul foarte mare de informaţii produse, vehiculate şi prelucrate în sistemele de comunicaţii informaţionale, care pot fi supuse cercetării şi atacului adversarilor potenţiali, distruse, falsificate sau sustrase. 

ADVERTISEMENT

Afectarea infrastructurii informaţionale favorizează atacurile de tip bruiaj. „Dogu Akdeniz 21“ ne-a dat posibilitatea de a ne testa modul de reacţie la o emisie de radiofrecvenţă cu caracteristici posibil inamice. 

Reţeaua de comunicaţii de la bordul navei, atenţia şi buna pregătire a operatorilor care o deservesc au făcut ca identificarea, analiza şi clasificarea emisiei să se realizeze cu promptitudine, ceea ce a condus la asigurarea şi securitatea sistemelor informatice“, a transmis și maistrul militar Ionuţ Siea.

Fregata ”Regina Maria” a plecat către Marea Mediterană, cu 240 militari la bord,  încă de pe 23 octombrie, pentru a lua parte la cea de a treia misiune a unei grupări navale NATO din 2021. În perioada 27 octombrie – 30 noiembrie, fregata ia parte la mai multe exerciții, printre care ”Dogu Akdeniz 21”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, dar și la  ”NIRIIS 21”, condus de Forțele Navale ale Greciei.

ADVERTISEMENT