News

Fregata rusă Amiral Makarov ar fi fost lovită de rachetele forțelor ucrainene. Kremlinul neagă dezvăluirile despre atac. Update

Una dintre cele mai moderne nave de război ale Rusiei, fregata Amiral Makarov, ar fi fost lovită de rachetele Neptun ale forțelor ucrainene. Deocamdată, informația nu a putut fi confirmată din surse independente.
06.05.2022 | 17:09
Fregata rusa Amiral Makarov ar fi fost lovita de rachetele fortelor ucrainene Kremlinul neaga dezvaluirile despre atac Update
Fregata Amiral Makarov. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT
06-05-2022
14:09

În ultimul bilanțul publicat de armata ucraineană, care actualizează zilnic pierderile armatei ruse, la capitolul „vase distruse/scufundate” apare o navă „în plus”. Nu au fost oferite alte detalii suplimentare despre ce fel de navă de război ar fi vorba, de fapt.

Conform jurnaliștilor de la Kyiv Post, fregata Amiral Makarov ar fi fost lovită de cel puțin o rachetă antinavă Neptun. Aceeași sursă a indicat că la scurt timp după aceea, la bordul navei a apărut un incendiu.

Conform publicației ruse Ria Novosti, când a fost întrebat despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că nu are informații referitoare la presupusul atac.

Conform Digi 24, pentru moment nu se cunoaște cât de grav ar fi fost avariată fregata rusă Amiral Makarov. Aceeași sursă a precizat că informația a fost lansată de un parlamentar ucrainean.

Fregata Amiral Makarov e dotată cu rachete Kalibr

Jurnaliștii de la cnbc.com au notat că în presa ucraineană au apărut informații despre un incendiu la bordul fregatei Admiral Makarov. Tot ei au indicat că Oleksiy Honcharenko, membru al parlamentului ucrainean, este cel care a scris pe Telegram că fregata se poate scufunda.

ADVERTISEMENT

Inițial, despre acest subiect s-a discutat încă de joi, în urmă cu 11 ore, pe celebrul site agregator de știri reddit.com. Vineri, jurnaliștii americani de la Forbes au scris un material amplu chiar despre fregata rusă despre care s-a spus că ar fi fost lovită de rachetele forțelor ucrainene.

Conform sursei citate, Amiral Makarov este o fregată dotată cu rachete și care a fost lansată la apă în 2017. Mai departe s-a notat că nava de război cu o lungime de 124,8 m este probabil cea mai valoroasă țintă pentru sistemele de rachete și drone ale ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

Subliniind că nu au informații despre câte rachete antinavă Neptun au mai rămas marinei ucrainene sau dacă dronele TB-2 ale Kievului vânează fregata rusă, jurnaliștii americani au remarcat că este evident că toți comandanții flotei rusești apreciază pericolul.

A fost o referire la atacul asupra navei-amiral a Rusiei (n.r. – Moskva) și scoaterea ei din luptă după ce a fost lovită în plin de rachetele trase de forțele ucrainene. În acest context, cei de la Forbes au notat că există dovezi conform cărora comandantul fregatei Amiralul Makarov a făcut eforturi pentru a o ține departe de coasta ucraineană.

ADVERTISEMENT

Scufundarea crucișătorului Moskva a impus măsuri speciale

Pe forbes.com s-a mai scris că păstrarea unei distanțe sigure față de coasta ucraineană ar putea contribui la protejarea fregatei Amiralul Makarov. Totuși, aceeași distanță împiedică fregata să protejeze celelalte nave ale Flotei Mării Negre de atacuri.

Aceeași sursă a informat că Amiralul Makarov este a treia, ultima și cea mai modernă navă din clasa sa. Toate cele trei fregate din clasa Amiral Grigorovici aparțin flotei de război pe care Rusia o are în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Înarmate cu 24 de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Buk și opt rachete de croazieră Kalibr, toate în celule verticale, fregatele pot escorta alte nave și, de asemenea, pot ataca ținte pe uscat. Amiralul Makarov ar avea un echipaj format din 200 de militari.

Amintim că la jumătatea lunii aprilie, nava-amiral a Rusiei, crucișătorul Moskva, s-a scufundat în Marea Neagră după ce a fost lovită de rachetele ucrainenilor. Despre acest subiect, puteți citi mai multe aici.

ADVERTISEMENT