De ce nu mai avem un fotbal bun? De ce fotbaliștii români nu reușesc să se impună atunci când ajung la cluburi din străinătate? Cum de echipele noastre nu se mai califică în grupele cupelor europene? Federația a analizat situația și a ajuns la concluzia că problema principală o constituie antrenorii.
Și nu e vorba numai despre tehnicienii din prima ligă. Antrenori de juniori care urlă la copii, care sunt preocupați doar de rezultate, nu de dezvoltarea unor fotbaliști. ”Noi nu mai ținem clasamente pentru competițiile grupelor mici. Ce fac părinții și copiii? Își fac ei clasamente neoficiale, tot ca să se laude cu rezultatele!”, mărturisește Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori din Federație.
Burchel a creat un nou sistem de școlarizare a antrenorilor. A găsit aproape o sută de ”Educatori” pentru licențele C, B, A. Nu și pentru Pro. ”La cursurile pentru licența Pro aducem străini”, explică șeful școlii. Străinii sunt foarte scumpi, costă între 400 și 800 de euro pe zi ca să aduci un ”profesor”.
Cei mai scumpi sunt specialiștii în pregătirea fizică, ei percep 800 de euro pe zi ca să-i educe pe români. Federația a acceptat să plătească atât. ”Președintele Burleanu și secretarul general Vișan mă susțin, acesta e norocul meu! Ei sunt de acord să schimbăm școala spre bine, indiferent de costuri”, spune Burchel. Întregul plan costă 200.000 de euro pentru anul 2024.
La capitolul pregătirii fizice au contribuit și specialiștii străini care au lucrat în SuperLiga în anii recenți. De departe, cel mai faimos a devenit Thomas Neubert, germanul care a câștigat două campionate cu FCSB alături de Laurențiu Reghecampf, în 2013 și în 2014. Metodele pe care le-a adus Neubert atunci au arătat ca unele revoluționare.
Eexemplele lui Tommy nu au făcut numai bine. ”Am văzut antrenori care lucrau cu TRX cu niște copii mici!”, povestește Burchel. El a adus la un moment dat un tehnician din Anglia specializat în a lucra cu juniori. Britanicul a condus o parte dintr-un antrenament al copiilor, după care a preluat un român comanda.
Englezul le vorbise frumos și calm copiilor. Românul, un educator din Școala de Antrenori, a intrat într-un rol, a început să se comporte ca un ”profesor român” clasic. A urlat la jucători, ”bă, ce e asta?! Ce ți-am zis eu să faci?”. După experiment, copiii au fost întrebați cu care antrenor s-au simțit mai bine.
”Cu dumneavoastră, domn’ profesor!”, i-au spus românului. ”De ce?”, i-a întrebat el. ”Pentru că ne-ați motivat”, au răspuns. ”Nu e deloc întâmplător că s-au simțit mai bine cu urletele românului, copiii așa fuseseră obișnuiți, să țipe careva la ei!”, crede Burchel.
Șeful Școlii de Antrenori a insistat pe parcursul sezonului trecut ca echipele din SuperLiga să respecte legea și regulamentul și să nu mai angajeze tehnicieni fără licența Pro ori fără carnet de antrenor. El a anunțat de curând în FANATIK că și Neil Lennon are nevoie de un permis de muncă pentru a putea fi angajat la Rapid.
Marius Croitoru nu a mai semnat cu FCU în playout, a semnat abia acum, după ce echipa a picat în liga a doua, un eșalon în care el poate să antreneze fără licența Pro. Andrei Prepeliță a fost și el aproape de U Cluj în vara anului trecut, până când alb-negrii au vorbit la Federație și li s-a recomandat să nu-l angajeze fiindcă nu era calificat ca un ”principal”. Un argument pentru cei care susțin că se poate și fără școală: Mihai Pintilii a câștigat campionatul cu FCSB. El e A1 din realitate în clubul lui Becali și conduce echipa sub ”umbrela” pe care i-o oferă licența Pro a lui Elias Charalambous.
8.000 de euro primește un lector specializat în pregătirea fizică pentru zece zile în care ține cursuri la București. Aceasta e perioada pe care un astfel de specialist străin o petrece, în medie, într-o sesiune la FRF
37 de milioane de euro a încasat FRF în 2023. Răzvan Burleanu a precizat recent că obiectivul pentru anul acesta este să înregistreze încasări de peste 40 de milioane de euro. Pentru reformarea școlii de antrenori, Federația a alocat 200.000 de euro