FRF a mai primit o amendă din partea UEFA din cauza comportamentului ultrașilor tricolori la meciul Cipru – România (0-3), disputat pe 12 octombrie, în Liga Națiunilor.
Forul de la Nyon a penalizat Federația română cu 7.500 de euro pentru aprinderea de torțe în tribune. La meciul disputat pe stadionul AEK Arena din Larnaca, naționala pregătită de Mircea Lucescu a fost susținută de peste 4.000 de suporteri români.
Aceasta este cea de treia amendă pe care UEFA a aplicat-o FRF în ediția Ligii Națiunilor 2024 pentru incidentele provocate de ultrași. Cea mai mică sancțiune, dar care ridică la 271.000 de euro suma amenzilor plătite în 2024 de federația de la București din cauza manifestărilor neadecvate ale ultrașilor.
Organismul european a mai amendat FRF cu 55.500 de euro după România – Lituania (3-1) și cu 128.000 de euro după România – Kosovo (3-0, la masa verde).
Federația Română de Fotbal a fost sancționată și cu disputarea următorului meci de pe teren propriu cu porțile închise pentru scandările xenofobe ale suporterilor. În ultimele minute din prelungirile partidei, ultrașii români au scandat ”Serbia! Serbia”, provocați de fotbaliștii naționalei Kosovo. UEFA nu a sancționat însă FRF pentru aceste scandării, ci pentru cele xenofobe antimaghiare.
FRF a anunțat marți, 3 decembrie, că va contesta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) decizia UEFA după incidentele petrecute la meciul România – Kosovo, disputat pe 15 noiembrie 2024, pe Arena Națională din București.
”Partida nu s-a încheiat pe teren, după ce echipa oaspete a refuzat să mai continue jocul cu mai puțin de două minute până la finalul minutelor adiționale. Arbitrul a fost nevoit să fluiere finalul meciului după o așteptare de peste o oră, timp în care doar echipa României a rămas pe teren.
FRF consideră că sancțiunile impuse de UEFA sunt nejustificate și atrage atenția asupra lipsei măsurilor împotriva federației kosovare. ”Kosovo a încălcat cel mai important principiu din fotbal, și anume ca meciul să se joace pe teren.
Cu toate acestea, echipa kosovară nu a fost sancționată. În schimb, noi am primit niște amenzi și o sancțiune pe care le considerăm prea mari”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, pentru site-ul frf.ro.
În apărarea formulată, Federația Română de Fotbal subliniază că suporterii români au avut un comportament civilizat în timpul meciului și că aceștia au fost provocați, existând mai multe dovezi în acest sens. ”Prin acest demers FRF dorește să protejeze imaginea fotbalului românesc și să lupte pentru respectarea principiilor de fair-play”, se arată în comunicatul FRF.
UEFA nu a fost la fel de drastică și cu Federația de fotbal din Cipru, pe care a amendat-o doar cu 10.000 de euro după ce fanii ciprioți au afișat în prima repriză a meciului Cipru – Kosovo (0-4) două bannere cu mesajele ”Kosovo este Serbia” și ”Cipru este Grecia”.
Muriqi i-a semnalat arbitrului bannerul considerat ofensator. Partida a fost întreruptă câteva minute și a fost reluată după ce forțele de ordine au îndepărtat acele bannere.
Meciul Cipru – Kosovo s-a disputat pe 9 septembrie, la trei zile după ce România a învins Kosovo fără drept de apel, scor 3-0, la Priștina, în debutul Ligii Națiunilor.
Naționala României a câștigat grupa a II-a din Liga Națiunilor C cu 12 puncte din 12 posibile și și-a asigurat prezența în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026. Evenimentul este programat vineri, 13 decembrie, la Zurich, începând cu ora 13:00.
Tricolorii au acum și o șansă importantă de juca în barajul pentru turneul final din Mexic, Canada și SUA în cazul în care nu termină pe primele două locuri grupa din preliminariile clasice.
Cum arată cele cinci urne valorice: