Fotbal intern

Petrescu ezită, Burleanu pune presiune. Ce face preşedintele FRF

UPDATE, 14 septembrie, ora 15:00. Deorece preşedintele FRF, Răzvan Burleanu nu s-a înţeles cu CFR pentru aducerea lui Dan Petrescu în postura de selecţioner, oficialul Federaţiei a trecut la...
14.09.2017 | 15:10
Petrescu ezita Burleanu pune presiune Ce face presedintele FRF

UPDATE, 14 septembrie, ora 15:00. Deorece preşedintele FRF, Răzvan Burleanu nu s-a înţeles cu CFR pentru aducerea lui Dan Petrescu în postura de selecţioner, oficialul Federaţiei a trecut la planul “B”. Astfel, Burleanu va merge în Belgia să negocieze cu Mircea Rednic pentru preluarea naţionalei. Rednic e pe locul 3 în prima ligă cu Mouscron, după un start excelent de sezon.

Nici varianta Petrescu nu a picat definitiv, însă preşedintele FRF se pregăteşte şi pentru eventualitatea în care nu se va înţelege cu şefii grupării din Gruia. Burleanu a vorbit şi cu Ioan Andone la Deva, unde au urmărit împreună partida de futsal dintre România şi Georgia.

Între timp, convocările pentru meciurile cu Kazahstan şi Danemarca din luna octombrie au fost făcute tot de Christoph Daum. Jucătorii vor primi duminică seară telegramele din partea FRF, chiar dacă România nu va avea un selecţioner până atunci.

UPDATE, 13 septembrie, ora 18:04 / FRF a stabilit deja cei cinci candidaţi pentru postul de selecţioner. Andrei Vochin, consilierul preşedintelui Răzvan Burleanu, a făcut anunţul: “Dan Petrescu, Walter Zenga, Mircea Rednic, Cosmin Contra şi Ioan Andone sunt cei care ar putea prelua selecţionata României”. Practic, a căzut un singur nume de pe lista pe care FANATIK a dezvăluit-o în urmă cu două zile. Este vorba despre Ladislau Boloni, care oricum era aproape imposibil de adus, aşa cum s-a precizat în materialul de mai jos. Are contract până în 2019 şi se simte excelent în Belgia.

În schimb, pe listă a apărut Ioan Andone, care este liber de contract. Şansele pentru Ando sunt, însă, infime. Este abia a cincea variantă. Dacă Petrescu, Rednic şi Contra nu pot fi aduşi, Zenga ar fi oricum favorit în faţa dinamovistului. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA G pentru a vedea rezultatele din celelalte jocuri din grupele Europa League! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.

Cu unul singur dintre cei cinci s-a discutat, iar acela este Dan Petrescu, aşa cum a anunţat Andrei Vochin. “Bursucul” ar vrea să antreneze în paralel şi CFR Cluj, iar Burleanu este împotriva acestei variante. În aceste condiţii, Contra ar putea deveni favorit. Negocierile vor continua în următoarele ore.


FRF anunţă noul selecţioner! Comisia Tehnică de Etică a stabilit, în urma deliberărilor de astăzi, că FRF ar trebui să îl demită pe selecţionerul Cristoph Daum. Această propunere va fi analizată în viitorul Comitet Executiv, iar apoi vor începe procedurile pentru înlăturarea neamţului. Până atunci, FRF trebuie să stabilească numele succesorului la cârma echipei naţionale.

Mihai Stoichiţă, şeful Comisiei Tehnice, a explicat modalitatea în care se va alege noul selecţioner. “Fiecare membru al comisiei a venit cu un număr de 3-5 propuneri, care au fost puse într-un plic şi vor ajunge la conducerea federaţiei. Se va lua act de ele şi, în funcţie de numele propuse, FRF va alege succesorul lui Cristoph Daum”, a declarat Stoichiţă.

FRF primeşte propuneri în plic

Conducerea FRF are, oricum, deja stabilite numele celor cinci candidaţi pentru funcţia de selecţioner al echipei naţionale. Chiar dacă se vor primi propuneri în plic de la Comisia Tehnică, vor fi luate în considerare doar cinci nume. Oricum, propunerile nu vor fi publice. Astfel, unul dintre Cosmin Contra, Ladislau Boloni, Mircea Rednic, Walter Zenga şi Dan Petrescu va fi noul selecţioner al echipei naţionale. Vor urma negocieri cu fiecare dintre ei în următoarea perioadă, iar o decizie se va lua în cel mai scurt timp. FANATIK vă prezintă situaţia celor 5 candidaţi.

Cosmin Contra

Este apreciat de Răzvan Burleanu, dar unii dintre membrii Comitetului Executiv sunt de părere că nu este suficient de experimentat pentru a prelua echipa naţională. În plus, şansele ca Ionuţ Negoiţă să accepte să îl lase pe Contra să plece fără ca FRF să accepte plata unei sume compensatorii sunt foarte mici. Cosmin Contract mai are contract cu Dinamo până în iunie 2018, ceea ce, pe de altă parte, înseamnă că s-ar putea negocia pentru o sumă mică pe care să o primească “roş-albii”. Contra ar fi şi el dispus să vină la naţională, fiind un pic dezamăgit, fiind uşor dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat în această perioadă de transferuri.

Ladislau Boloni

Este unul dintre oamenii pentru care Comisia Tehnică a oferit cele mai multe recomandări, dar şansele să revină la naţională sunt destul de mici. Boloni mai are contract cu Royal Antwerpen până în vara lui 2019 şi este foarte apreciat în Belgia, după debutul bun de sezon. Astfel, FRF ar fi nevoită să plătească o clauză de reziliere foarte mare, în jurul a 500.000 de euro. Tocmai din acest motiv, este de aşteptat ca discuţiile cu Boloni să se termine repede, iar Burleanu să se orienteze spre alte variante. E pe listă mai degrabă pentru ca pe viitor să nu li se reproşeze federalilor că nu au discutat cu el.

Mircea Rednic

Este pe listă datorită rezultatelor din ultima perioadă. Este un tehnician la modă, cu rezultate excelente. Este pe locul trei în clasamentul din Belgia cu Mouscron. Poate tocmai de asta, şansele ca el să vină la echipa naţională sunt extrem de mici. Rednic a spus în nenumărate rânduri că se simte excelent în Belgia şi vrea să îşi continue proiectul. Totuşi, o ofertă avantajoasă din partea FRF ar putea fi luată în calcul. Asta pentru că Rednic are contract cu Mouscron doar până în 2018 şi, cel mai probabil, va profita de eventuale discuţii cu federaţia pentru a încerca să îşi extindă contractul în Belgia. În cazul în care va fi refuzat, Rednic ar putea lua în considerare să vină la naţională, pe un contract bun până în 2020. Este la cuţite cu Vochin, dar consilierul lui Burleanu este în dizgraţie după eşecul Daum.

Walter Zenga

Chiar dacă nu este printre favoriţii celor de la Comisia Tehnică, Walter Zenga este favorit pentru a prelua postul care va fi lăsat vacant de Daum. Este liber de contract după despărţirea de Wolverhampton, în octombrie 2016. Ceea ce înseamnă că FRF nu ar fi nevoită să plătească bani suplimentari pentru a-l aduce. Italianul este apreciat în România, atât de media cât şi de fani. În plus, a fost pe lista federalilor şi la începutul mandatului lui Daum. De altfel, Zenga a fost a doua variantă a FRF şi înainte de aducerea tehnicianului neamţ. Au fost negocieri atunci, dar nu s-au concretizat, după ce Andrei Vochin a insistat pentru Daum.

Dan Petrescu

Este, aparent, cea mai bună variantă. Face parte din Generaţia de Aur, ceea ce i-ar putea aduce şi ceva linişte lui Burleanu din această perspectivă. Este un tehnician cu o imagine excelentă şi a demonstrat şi în startul acestui sezon că rămâne un excelent cunoscător al fotbalului românesc. Rămâne o singură problemă. CFR Cluj nu vrea să renunţe la Dan Petrescu, iar acesta este şi el foarte hotărât să termine acest sezon în Ardeal şi să câştige titlul în Liga 1. “Bursucul” are contract valabil până în vara lui 2019, deci este greu să plece mai devreme de finalul sezonului.

Burleanu refuză varianta şi la club şi la naţională

Singura modalitate în care Dan Petrescu să vină acum la naţională ar fi să rămână şi la echipa de club. CFR Cluj ar  fi de acord. Într-o situaţie asemănătoare ar fi şi ceilalţi trei tehnicieni vizaţi aflaţi sub contract. Doar că Răzvan Burleanu este împotriva acestei variante şi vrea un antrenor exclusiv pentru echipa naţională. “În cazul lui Mircea Lucescu a fost discuţia pentru că era vorba despre o perioadă foarte scurtă de timp. Acum nu se pune problema pentru că programul este prea încărcat pentru ocupa ambele funcţii”, a declarat Burleanu recent. Concluzia este una singură. Avantaj Zenga!