ADVERTISEMENT
Fotbal international

FRF a reacționat pentru FANATIK după ce suedezii au cerut ca Stockholm să ia Bucureștiului EURO 2020. „Nimic nu susține speculațiile venite din Suedia” + ce spune Federația despre rasism. EXCLUSIV

Autor: Cristi Coste | 22.11.2019 | 15:00
FRF a reacționat pentru FANATIK după ce suedezii au cerut ca Stockholm să ia Bucureștiului EURO 2020. „Nimic nu susține speculațiile venite din Suedia” + ce spune Federația despre rasism. EXCLUSIV
FRF a reacționat pentru FANATIK după ce suedezii au cerut UEFA ca ei să organizeze în locul Bucureștiului meciuri la EURO 2020 © FOTO: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Președintele federației suedeze de fotbal, Karl-Erik Nilsson, a declarat celor de la Expressen în urmă cu câteva zile că „Friends Arena” din Solna este pregătită să înlocuiască „Arena Națională” din București pentru cele 4 meciuri de la EURO 2020.

ADVERTISEMENT

FANATIK a cerut un punct de vedere celor de la FRF vizavi de cele venite dinspre Stockholm, răspunsul federalilor fiind fără echivoc: nu avem de ce să ne temem! FANATIK a pus cap la cap toate informațiile și a scris despre „planul blond” al suedezilor de a ne lua EURO.

FRF a reacționat pentru FANATIK după ce suedezii au anunțat că vor să ne ia EURO: „Intensitatea pregătirilor comune nu lasă nicio fisură terților”

Urmare a solicitării dumneavoastră, Federația Română de Fotbal vă transmite următorul punct de vedere:

ADVERTISEMENT

Materialul la care faceți referire pornește de la o premisă falsă, aceea că UEFA ar intenționa să renunțe la găzduirea a 4 meciuri ale EURO 2020 la București. Această opțiune nu a fost exprimată de UEFA pe niciun canal, nici formal, nici informal și nu a fost dezvoltată în nicio circumstanță.

Mai mult decât atât, intensitatea pregătirilor comune, UEFA – FRF – Primăria București, nu lasă nicio fisură care ar putea fi exploatată de terți. Alegerea Bucureștiului de către UEFA la momentul inițial s-a bazat pe câteva certitudini care și-au confirmat valabilitatea în procesul de pregătire a EURO 2020:

ADVERTISEMENT
  • Experiența reușită a găzduirii pe Arena Națională a finalei Europa League în 2012
  • Capacitatea organizatorică a Bucureștiului demonstrată la evenimente majore precum Summit-ul NATO, Summit-ul Francofoniei
  • Nivelul ridicat al popularității fotbalului în rândul românilor

Ulterior acestei decizii de acordare a statutului de oraș-gazdă pentru București, UEFA a întărit convingerea unei bune alegeri prin acordarea și a găzduirii celui mai mare eveniment non-sportiv al EURO 2020, și anume Tragerea la sorți a turneului final. Prin urmare, nici o componentă a proiectului „EURO la București” nu poate susține speculații precum cele venite din Suedia”

ADVERTISEMENT

Ce spune FRF despre acuzațiile de rasism la adresa fanilor români: „Nici arbitrul și nici delegatul UEFA nu au sesizat scandări rasiste în raporturile de meci”

În continuare, în punctul de vedere pe care forul condus de Răzvan Burleanu l-a trimis la solicitarea FANATIK se vorbește și despre acuzele de rasism pe care suedezii le aduc după meciul direct de pe 15 noiembrie 2019.

În privința acuzațiilor de rasism adresate suporterilor români în urma partidei România – Suedia din data de 15 noiembrie a.c., Federația Română de Fotbal le respinge fără rezerve. Această poziție este susținută de următoarele:

ADVERTISEMENT
  1. Arbitrul partidei, italianul Daniele Orsato, nu a sesizat scandări rasiste el personal, ci doar a înregistrat plângerea jucătorului suedez. Orsato a întrerupt meciul numai pe baza acestei sesizări.
  2. În raportul de meci întocmit de delegatul UEFA Repka Rudolf se specifică: „În opinia mea și a observatorului FARE (prezent la stadion) nu a fost vorba de imitarea sunetelor de maimuță, ci doar de huiduieli la adresa jucătorului oaspete cu nr. 15”.

Precizăm că FARE este o organizație europeană înființată la inițiativa Comisiei Europene și care are obiectul de activitate descris în titlu: „Footbal Against Racism in Europe – FARE”. UEFA face parte din FARE. Un reprezentant al organizației civice asistă la meciurile importante organizate de UEFA și sesizează forului fotbalistic orice act de rasism constatat în tribune. Este evident că dacă astfel de derapaje s-ar fi întâmplat la meciul România – Suedia, reprezentantul FARE le-ar fi sesizat întocmai.

ADVERTISEMENT

Așadar, niciunul dintre cei trei oficiali ai partidei nu a sesizat comportament rasist la spectatorii din tribune”. Este punctul de vedere al FRF după ce Karl-Erik Nilsson a dezvăluit, indirect, că adevăratul scop al tuturor celor întâmplate înaintea, în timpul și după meciul de pe Arena Națională a fost ca Suedia să obțină, in extremis, organizarea de meciuri acasă, la Stockholm.

Friends Arena este o arenă tot timpul pregătită. Nu vreau să-mi fac speranțe că vom primi meciuri, dar suntem pregătiți în cazul în care ni se va oferi șansa” – Karl-Erik Nilsson, președintele federației suedeze de fotbal

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!