Fotbal intern

FRF este pentru schimbarea sistemului competiţional în Liga 1 chiar din viitorul sezon. “Vom păstra părţile bune din cel actual”

29.07.2020 | 15:47
FRF este pentru schimbarea sistemului competitional in Liga 1 chiar din viitorul sezon Vom pastra partile bune din cel actual
ADVERTISEMENT

FRF nu se opune ideii ca sistemul competiţional al primei ligi din România să fie schimbat încă din următorul sezon şi nu din sezonul 2021-2022, aşa cum gândiseră şefii fotbalului românesc. Pandemia de coronavirus, care continuă să facă mari probleme în fotbalul nostru, a dat însă totul peste cap şi de aici dorinţa de a urgenta această schimbare.

Nu însă FRF este cea care decide noul format al campionatului, ci LPF, iar organismul care tutelează prima ligă a convocat joi, 30 iulie, o Adunare Generală în care se va discuta despre modul cum se va încheia acest sezon şi despre numărul de echipe care să participe începând din viitoarea ediţie.

ADVERTISEMENT

Răzvan Burleanu a vrut însă să arate că FRF sprijină ideea măririi la 16 a numărul de echipe din prima divizie şi că de fapt chiar forul pe care-l conduce a avut această propunere încă de acum doi ani, dar abia acum se poate face modificarea, accelerată şi de situaţia provocată de cazurile de COVID 19 produse la Dinamo şi la CFR Cluj.

FRF e de acord cu schimbarea sistemului competiţional

„Noi am făcut o analiză pe acest sistem cu 16 echipe. FRF a propus asta acum doi ani, după un studiu făcut cu UEFA și cu una dintre cele mai renumite companii de profil.

ADVERTISEMENT

Noi am considerat că este oportun să facem trecerea începând cu sezonul 2021-2022, dar s-ar putea schimba din sezonul viitor. Pe 3 august va fi o ședință a Comitetului Executiv și putem discuta despre implementarea sistemului cu 16 echipe”, a declarat Răzvan Burleanu la Pro X.

Se vor păstra play-off-ul şi play-out-ul

„Mâine va fi o Adunare Generală a LPF și dacă, cluburile și deținătorii de drepturi TV vor fi de acord și vor propune schimbarea sistemului în Comitetul Executiv, noi, ca adminstrație, vom fi de acord.

ADVERTISEMENT

Vom păstra părțile bune din acest sistem cu play-off și play-out. Și am da miză play-out-ului, urmând să fie un baraj între campioana din play-out și echipa de pe ultimul loc care duce în cupele europene”.

Răzvan Burleanu a comentat şi situaţia ciudată creată în play-out prin neprogramările în lanţ ale dinamoviştilor. “Până când vei mai putea amâna finalizarea sezonului?

ADVERTISEMENT

În mod normal, ultima etapă din play-out trebuie să se joace în aceeași zi și la aceeași oră. Dinamo are de recuperat patru meciuri. Așa că alte echipe trebuie să stea pentru ca Dinamo să recupereze partidele.”

Multe cluburi sunt împotrivă pentru a nu împărţi drepturile TV la mai mulţi

LPF va afla joi care sunt poziţiile celor 14 cluburi din prima divizie referitor la schimbarea sistemului competiţional. Dinamo, Chindia Târgovişte şi Politehnica Iaşi vor îngheţarea sezonului şi să nu retrogradeze nimeni.

Sunt păreri împărţite asupra unui eventual nou sistem, Gică Hagi fiind, de exemplu, adeptul revenirii la 18 echipe, însă sunt şi foarte multe cluburi care nu vor să împartă cele 28 de milioane din drepturi TV la mai mult de 14 echipe. Şi nici deţinătorul de drepturi TV, societatea eAD, nu e adepta schimbării sistemului competiţional.

ADVERTISEMENT