Fotbal intern

FRF ia în calcul înghețarea tuturor competițiilor de la Liga 2 în jos. Burleanu își dă seama de pericol, dar încă ezită să-și asume răspunderea. Ce așteaptă federația. Exclusiv

24.04.2020 | 16:15
FRF ia in calcul inghetarea tuturor competitiilor de la Liga 2 in jos Burleanu isi da seama de pericol dar inca ezita sasi asume raspunderea Ce asteapta federatia Exclusiv
ADVERTISEMENT

FRF ia în calcul suspendarea tuturor campionatelor de la Liga 2 în jos, spun surse demne de încredere din interiorul federației. Răzvan Burleanu, șeful fotbalului românesc, ar fi îndreptățit să recurgă la o asemenea măsură excepțională, dar ezită să facă pasul de teama reacției pe care ar putea-o avea unii “electori”.

Toată conducerea federală e conștientă că, exceptând Liga 1 (chiar și acolo cu rezerve), în competițiile din România organizarea, calificarea și responsabilitatea personalului nu sunt suficient de avansate încât să permită limitarea pericolului de infectare cu COVID-19 până la un nivel acceptabil. Măsurile de securitate despre care se vorbește în primele 3 ligi din Bundesliga sau în primele 4 ligi din Anglia sunt dincolo de orice posibilități la noi în țară.

ADVERTISEMENT

Pentru șefii FRF, cea mai sigură măsură este înghețarea tuturor competițiilor de la Liga 2 în jos

Criza coronavirus l-a pus pe Răzvan Burleanu (centru), pentru prima oară în 7 ani de mandat, în situația de a-și asuma o decizie importantă, care presupune calități de lider. Cei din jurul său, precum Gabriel Bodescu (stânga lui Burleanu), au intrat deja în panică și vin cu idei bizare, precum cea de a muta campionatul în Turcia! © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Pentru șefii FRF e destul de clar care ar fi măsura cea mai sigură, dar rațiunile populiste vin să îngreuneze luarea deciziei. Se discută inclusiv dacă s-ar putea asuma, totuși, riscul de a lăsa măcar Liga 2 să se reia, dar chiar și aici există mari îndoieli că e posibil acest lucru.

Iată doar câteva din măsurile publicate de ligile din Vest pentru campionatele unde s-ar putea relua, la un moment dat, meciurile și care ar trebui aplicate și în România, dacă se redeschide fotbalul:

ADVERTISEMENT

– testare a întregului personal din club cel puțin o dată pe săptămână (un singur test de depistare a coronavirusului costă circa 200 de lei în România, fără a pune la socoteală și contractele cu laboratoarele autorizate, medicii, logistica etc),

– antrenamente individuale, inclusiv în sala de gimnastică,

– dezinfectarea sălii de gimnastică înainte și după fiecare sportiv,

– dezinfectarea întregului echipament în permanență, înainte și după fiecare folosire, inclusiv mingile, jaloanele, porțile șamd,

ADVERTISEMENT

– fotbaliștii vin individual, cu mașinile personale, gata echipați, fac antrenamentele și părăsesc terenul tot așa,

– un personal foarte strict selectat, controlat și testat le livrează cumpărăturile fotbaliștilor, aceștia neavând voie să-și părăsească locuințele cu excepția drumurilor la antrenamente,

ADVERTISEMENT

– la reluarea antrenamentelor colective și la meciuri se dezinfectează vestiarele înainte și după ce jucătorii intră acolo, aceștia urmând să se echipeze în mai multe serii, cu o distanțare de câteva scaune între ei.

Cluburile din România nu au capacitatea financiară și organizatorică să ia măsurile de protecție minime

Imagine de pe terenul Bucovinei Rădăuți postată pe contul de Facebook al acestei echipe în urmă cu 6 zile, pe 18 aprilie. Bucovina ocupă loc fruntaș (4) în Seria 1 a Ligii 3. Aici și pe toate celelalte stadioane ar trebui să se aplice măsuri draconice de securitate și protecție a jucătorilor, inclusiv testarea săptămânală a întregului personal, dacă s-ar relua campionatul

În România, efortul financiar, pentru a reduce riscul “la un nivel acceptabil” – după cum relevă un raport secret al ligii profesioniste germane “scăpat” în presă zilele trecute –, este cu mult peste puterile cluburilor din ligile inferioare. Cele 25.000 de teste estimate ca minimum necesar în cazul celor 36 de cluburi din primele două ligi (1Bundesliga și 2Bundesliga) până la finalul sezonului costă circa 2,5 milioane de euro. În România, în Liga 2 și Liga 3 avem, în total, 99 de formații în competiție.
La Liga 2 mai sunt de disputat 15 etape, iar la Liga 3 – 14 etape.
Pe de o parte, cluburile sunt clar incapabile să asigure măsuri de protecție stricte și costuri pentru testarea permanentă a fotbaliștilor. Pe de altă parte, FRF nu are azi bani să subvenționeze acest efort de testare permanentă pentru sute de oficiali și mii de jucători săptămânal (pentru a vorbi doar de Liga 2 și Liga 3).

Opțiunea unei “relaxări” a măsurilor de securitate este, de asemenea, foarte periculoasă. Medicii avertizează că, și după scăderea numărului de infectări, virusul va rămâne activ și trebuie menținută precauția. Atât ministrul sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat MAI Raed Arafat, cât și ministrul sportului Ionuț Stroe au avertizat în această privință. Stroe a spus răspicat pentru FANATIK, în urmă cu câteva zile, că descoperirea fie și a unui singur jucător infectat va suspenda competiția.

Burleanu e foarte preocupat de “daunele de imagine” pe care le-ar putea avea dacă s-ar descoperi un focar de infecție la o echipă din eșaloanele inferioare, în situația în care ar permite reluarea competițiilor.

La nivelul campionatelor județele, al fotbalului feminin, în sală și al juniorilor, pericolul este și mai mare.

Speriat că va trebui să-și asume răspunderea

“Oamenii de fotbal” vor trebui să impună un set de măsuri foarte severe la propriile cluburi și să răspundă pentru eventualele îmbolnăviri, dacă se va relua competiția. FOTO: Matei Udrea

În acest moment, spun sursele Fanatik, Burleanu se simte încolțit. Știe că o decizie de a relua competițiile din ligile inferioare – chiar și la sfârșitul lunii iunie sau în iulie – este periculoasă.

În același timp, se codește să-și asume decizia de a stopa campionatul, nepopulară pentru foarte multe cluburi care fie sperau să promoveze, fie acum se află pe loc retrogradabil și nădăjduiau să se salveze în etapele rămase. Ar trebui să găsească o soluție pentru desemnarea echipelor care promovează și retrogradează și acest lucru implică deranjarea unor votanți.

Nu e prima oară, în această criză generată de epidemia de coronavirus, când Burleanu ezită să-și asume răspunderea. În luna martie, federația a lăsat să se dispute competițiile până când clubul Progresul București a trimis o adresă oficială în care a avertizat că va fi răspunderea FRF, inclusiv de ordin penal, dacă vreun sportiv se îmbolnăvește ca urmare a obligației de a disputa meciuri.
În nici 24 de ore de la această somație, FRF a suspendat toate competițiile.

Ceea ce așteaptă managerii de la Casa Fotbalului este ca situația să se rezolve, într-un fel sau altul, de la sine, iar deciziile incomode să le ia alții. Fie ca guvernul României să interzică reluarea competițiilor sportive după 15 mai (s-ar putea invoca astfel o directivă “de sus”), fie ca alte federații să suspende campionatele din ligile inferioare, iar în siajul lor, Burleanu să iasă și să spună, în stilul clasic, că se aliniază la marea familie europeană a fotbalului.

UEFA a deschis joi portița pentru înghețarea sezonului în ligile inferioare. Unele federații au anunțat deja stoparea campionatului

Sunt semne, deja, că momentul mult-așteptat de conducerea FRF se apropie:

– directiva trimisă de UEFA joi, 23 aprilie, lasă o portiță pentru federațiile naționale, pomenind doar de prima ligă ca fiind important de finalizat: “(…) UEFA urges National Associations and Leagues to explore all possible options to play all top domestic competitions giving access to UEFA club competitions to their natural conclusion. However, UEFA stresses that the health of players, spectators and all those involved in football as well as the public at large must remain the primary concern at this time. (…)

While using best efforts to complete the domestic competitions, National Associations and/or Leagues might have legitimate reasons to prematurely terminate their domestic competitions, in particular in the following cases:

  • existence of an official order prohibiting sports events so that the domestic competitions cannot be completed before a date that would make it possible to complete the current season in good time before the next season to start.
  • insurmountable economic problems which make finishing the season impossible because it would put at risk the long-term financial stability of the domestic competition and/or clubs. (…)”.

Adică: “(…) UEFA îndeamnă Asociațiile și Ligile Naționale să exploreze toate opțiunile posibile de a juca toate competițiile interne de top, oferind acces la competițiile de club UEFA pec ale normală. Cu toate acestea, UEFA subliniază că sănătatea jucătorilor, spectatorilor și a tuturor celor implicați în fotbal, precum și a publicului larg trebuie să rămână principala preocupare în acest moment. (…)

În același timp, chiar dacă depun toate eforturile pentru finalizarea competițiilor interne, asociațiile naționale și / sau ligile ar putea avea, totuși, motive legitime de a încheia prematur competițiile interne, în special în următoarele cazuri:

  • existența unui ordin oficial care să interzică evenimentele sportive, astfel încât competițiile interne să nu poată fi finalizate înainte de o dată care ar face posibilă finalizarea sezonului curent în timp util înainte de începerea sezonului următor.
  • probleme economice insurmontabile care fac imposibilă terminarea sezonului, deoarece ar pune în pericol stabilitatea financiară pe termen lung a competiției interne și / sau a cluburilor. (…)”.

– În Olanda, federația tocmai a anunțat înghețarea anului competițional inclusiv la prima ligă.

– În Anglia, federația a anunțat că Liga 5 s-a încheiat.

– În Scoția, federația a stopat definitiv acest sezon în toate campionatele, mai puțin prima ligă.

– În Germania, cancelarul Angela Merkel a anunțat că măsurile de distanțare socială și restricțiile privind adunarea oamenilor vor fi menținute cel puțin până pe 2 august. Federația de fotbal, primele două ligi (profesioniste) și cea de-a treia ligă (semiprofesionistă) au anunțat un program de prevenție special, foarte costisitor și elaborat, prin care speră să convingă guvernul federal să permită reluarea campionatelor. În ceea ce privește ligile regionale (de la liga 4 în jos), se așteaptă avizul medicilor și decizia factorilor politici locali, dar șansele ca acestea să se mai reia sunt mici.

Dacă sezonul e înghețat acum, UTA și Mioveni promovează direct în Liga 1, iar Turris Tr. Măgurele ar trebui să dispute barajul

Clasamentul Ligii 2 în acest moment. Marea dezavantajată ar fi Turris Tr. Măgurele, care ocupă locul 3, la egalitate cu Mioveni (locul 2), dar are un meci mai puțin disputat

Dacă ligile inferioare ar fi stopate astăzi, atunci

  • UTA și CS Mioveni ar promova direct din Liga 2 în Liga 1,
  • Turris-Oltul Tr. Măgurele ar disputa barajul de promovare/retrogradare în Liga 1,
  • Concordia Chiajna, Csikszereda, Sportul Snagov și Daco-Getica ar retrograda din Liga 2 în Liga 3,
  • Aerostar Bacău, Unirea Slobozia, Progresul Spartac, U Craiova și Comuna Recea ar promova din Liga 3 în Liga 2.
  • Nu e clar ce s-ar întâmpla cu cele 42 de echipe câștigătoare ale campionatelor județene, care ar trebui să dispute un baraj de promovare în Liga 3.
ADVERTISEMENT