Sport

FRF nu poate intra în legalitate. Motivare-bombă a Tribunalului București: ”Nu s-a respectat procedura”

Federația Română de Fotbal a pierdut procesul pentru intrarea în legalitate, iar FANATIK a intrat în posesia motivării instanței.
09.07.2024 | 18:05
FRF nu poate intra in legalitate Motivarebomba a Tribunalului Bucuresti Nu sa respectat procedura
Mircea Burleanu, președintele FRF, se confruntă cu probleme de legalitate / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tribunalul București a motivat decizia de respingere a cererii FRF de înscriere în Registrul Special al Federațiilor, după admiterea cererii de intervenție a asociațiilor AFC Rapid  și Fotbal Club Progresul București.

FRF a încercat să-și modifice statutul cu doar 13 delegați în Adunarea Generală

În acest moment, FRF funcționează în afara legii pentru că a întârziat să se reorganizeze după apariția Legii Sportului, care face diferență între asociații (înregistrată la tribunal) și federație sportivă națională.

ADVERTISEMENT

În anul 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit în mod definitiv, printr-un recurs în interesul legii, modul în care trebuie să se reorganizeze federațiile sportive pentru a intra în legalitate. Federația Română de Fotbal a încercat să facă acest lucru prin intermediul unei Adunări Generale Extraordinare a Asociaților (AGEA), convocată pe data de 4 aprilie 2024, prin care urma să se modifice Actul constitutiv, prin dezaflierea și reafilierea succesivă, sub un nou statut, al celor 278 de membri ai FRF.

Doar că la data respectivă nu s-a întrunit cvorumul, iar ședința adunării generale extraordinare s-a reprogramat a doua zi, la aceeași oră, cu aceeași ordine de zi. Astfel, la data de 5 aprilie 2024, s-a adoptat Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Federației Române de Fotbal cu privire la modificarea actului constitutiv al FRF. Din totalul celor 80 de delegați cu drept de vot, au fost prezenți doar 13.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București: ”Membrii trebuiau convocați cu 15 zile înainte”

Practic, intrarea în legalitate a FRF s-a făcut cu doar 13 voturi, iar unii dintre membrii care ar fi trebuit să-și trimită delegații au reclamat că nu au fost convocați.

”Nu au respectat nicio lege, este foarte grav că s-a făcut o Adunare Generală secretă, cu membrii, cu Comitetul Executiv și cu echipe care sunt cluburi de drept public”, a declarat Tudor Iacov, președintele Progresul București, care a făcut o cerere de intervenție în acest dosar. Acesta a dezvăluit și cine sunt membrii care au votat intrarea în legalitate a FRF: Unirea Dej, Fotbal Club Dinamo (Nicolae Badea) și opt licee cu profil sportiv.

ADVERTISEMENT

În instanță, FRF a depus dovada de convocare pentru cei 80 de membri, însă nu și de primire efectivă a invitațiilor. Judecătoarea Lucreția Andreea Vilău, de la Tribunalul București, a scris în motivare că ”membrii FRF trebuie să primească notificare cu privire la locul, data și ordinea de zi, cu cel puțin 15 zile înainte de data Adunării Generale Extraordinare. (…)

Or, în lipsa dovezilor de comunicare, instanța este pusă în imposibilitatea de a verifica dacă a fost respectat termenul regresiv de 15 zile, prevăzut în statut, care atrage după sine respingerea cererii principale de înscriere a modificărilor adoptate în cadrul unei adunări generale extraordinare cu privire la care nu au fost respectate dispozițiile statutare referitoare la convocarea membrilor federației”, se arată în motivarea consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

FRF, ”în stare de dizolvare”. Statutul e lovit de nulitate

În dosarul de la Tribunalul București au fost făcute patru cereri de intervenții, din partea FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA, AFC Rapid, AFC Progresul București și Asociația Clubul Sportiv Tenis Club Pamira. Doar două cereri de intervenție, din partea AFC Rapid și AFC Progresul, au fost admise.

AFC Rapid a invocat excepția nulității absolute a Statutului FRF, a arătat că ”FRF se află în stare de dizolvare de drept, întrucât se află în imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociație, dacă această situație durează mai mult de 1 an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie”, au arătat cei de la AFC Rapid (continuator al clubului deținut de George Copos).

De asemenea, reprezentanții Progresul București au arătat că statutul FRF este lovit de nulitate și că ”din culpa exclusivă i-a fost interzis că participe la adunările generale, deși îndeplinea condițiile legale pentru un membru asociat”.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel de federație. Într-un comunicat de presă, FRF susține că ”este lipsit de orice dubiu că funcționează și a funcționat deplin legal” și că Adunarea Generală este o procedură administrativă care poate fi reluată oricând, pentru punerea în acord cu registrul federațiilor.

ADVERTISEMENT
Tags: