Sport

Motivele pentru care FRF nu se grăbește să numească un nou selecționer. Economie importantă pentru forul condus de Răzvan Burleanu

FANATIK prezintă rațiunile economice din spatele amânării numirii unui nou selecționer de către președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.
17.11.2021 | 18:10
Motivele pentru care FRF nu se grabeste sa numeasca un nou selectioner Economie importanta pentru forul condus de Razvan Burleanu
În spatele deciziei FRF de a amâna numirea unui selecționer ascunde rațiuni economice. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi și-a anunțat plecarea de la echipa națională a României după ratarea calificării la baraj, chiar dacă FRF era dispusă să îi prelungească contractul.

Cu toate acestea, Răzvan Burleanu nu se grăbește deloc să numească un nou selecționer, iar FANATIK pune pe hârtie motivele pentru care acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

ADVERTISEMENT

Motivele pentru care România nu avea un selecționer până cel puțin în luna februarie

Federația Română de Fotbal, cel mai probabil, va mai amâna momentul aducerii unui nou selecționer, mai ales că naționala nu va avea niciun meci oficial până în luna iunie a anului viitor, când vor debuta meciurile din Liga Națiunilor.

Singurele acțiuni ale echipei naționale ar putea fi două partide amicale la finalul lunii martie, când este o fereastră pentru meciuri internaționale.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, nu există nicio presiune pentru FRF pentru aducerea unui antrenor care oricum nu ar avea cum să pregătească următoarea campanie de calificare de care ne despart șapte luni și în care aria de selecție s-ar putea modifica destul de mult.

Când ar putea numi FRF-ul noul selecționer

„Ezitarea” lui Răzvan Burleanu și a celorlați din conducerea FRF-ului are și o explicație economică. Federația Română de Fotbal scutește o sumă importantă de bani. Mirel Rădoi și staff-ul său primeau peste 50.000 de euro pe lună, o sumă importantă ținând cont că banii din vânzarea de bilete nu au mai venit decât la meciul cu Armenia.

ADVERTISEMENT

Astfel, cel mai probabil Răzvan Burleanu va numi un selecționer la finalul lui februarie, înainte cu o lună de cele două meciuri amicale. La un calcul simplu, FRF-ul ar economisi astfel minim 150.000 de euro.

Această practică este deja una consacrată pentru conducerea Federației Române de Fotbal, care a mai procedat așa și în cazul altor selecționeri.

ADVERTISEMENT

Strategia FRF aplicată cu succes și în cazul lui Florin Bratu și Bogdan Lobonț

Adrian Mutu a plecat de la naționala României U21 pentru a semna cu FC U Craiova 1948 în luna mai a acestui an, însă FRF-ul l-a adus pe Florin Bratu abia la finalul lunii august.

La fel s-a întâmplat și la naționala României Under-20, înființată anul trecut în luna decembrie. România U-20 a avut însă antrenor abia în luna august, la nouă luni distanță, înainte de primele meciuri amicale disputată de această selecționată.

Toate aceste decizii au păstrat în conturile Federației sume importante, într-o perioadă în care fotbalul trece printr-o criză financiară care se resimte la toate nivelurile.

Florin Prunea nu crede că FRF va numi un selecționer cu CV tot din rațiuni economice

Fostul mare portar al naționalei, Florin Prunea, nu crede în înțelegerea dintre Edi Iordănescu și FRF anunțată de Gigi Becali în exclusivitate pentru FANATIK dintr-un motiv foarte simplu.

„Nu cred că și-l permite Federația pe Edi Iordănescu! FRF-ul își permite un antrenor ieftin și cumințel! Ar fi rușinos și jenant să nu fim în stare să punem un selecționer la echipa națională! Pot plăti fără probleme, dar mai importante sunt buzunarele lor! Gândește-te la primele de calificare care s-au dat la EURO 2016! Cu banii ăia puneai un selecționer ca lumea, dar nu îi interesează! Cash! Cash! Mult cash!” – Florin Prunea, în exclusivitate pentru FANATIK.

Printre variantele de selecționer vehiculate în spațiul public și cerute de oamenii din fotbalul românesc se numără în principal Gheorghe Hagi și Dan Petrescu, dar și Edi Iordănescu, Adrian Mutu sau Laurențiu Reghecampf ori Victor Pițurcă.

  • 150.000 de euro ar putea economisi FRF dacă va numi un selecționer la finalul lunii februarie
  • 7 luni mai sunt până la următoarele meciuri oficiale ale României, în Liga Națiunilor
  • 4 luni mai sunt până la cele 2 meciuri amical de la finalul lunii martie
ADVERTISEMENT