Echipa naţională a României este în cel mai bun moment din ultimele două decenii. A avut o participare spectaculoasă la Euro 2024, a câştigat cu maximum de puncte grupa din Liga Naţiunilor şi abordează cu optimism preliminariile pentru Mondialul din 2026, având alături un veritabil zid galben de suporteri la fiecare meci.
FRF a făcut publice veniturile obţinute în anul 2024, unul cu cifre record în ceea ce priveşte încasările. Astfel, Federaţia a încasat un total de 41.600.000 de euro, în condiţiile în care statul român nu contribuie cu nimic la acest buget.
Fiind non-profit, Federaţia Română de Fotbal a cheltuit 41.300.000 de euro în anul 2024, o sumă importantă fiind investită în dezvoltarea fotbalului. FRF a anunţat că veniturile din 2024 sunt de aproape patru ori mai mari decât în urmă cu un deceniu, când Răzvan Burleanu a preluat preşedinţia FRF.
În 2014, federalii au anunţat că veniturile anuale erau de 13 milioane de euro, în timp ce cheltuielile au fost de 18 milioane de euro. Răzvan Burleanu declara că, la vremea respectivă, cel mai urât vis era intrarea în insolvenţă a Federaţiei, ceea ce ar fi putut reprezenta un colaps pentru întreg fotbalul românesc.
Preşedintele FRF a anunţat că primii 10 ani de mandat a reprezentat faza de reconstrucţie, urmând ca de acum, Federaţia să intre într-o fază de accelerare, prin care veniturile şi proiectele demarate să crească într-un ritm mai rapid, mai ales că anul 2024 a fost unul de excepţie pentru echipa naţională.
Dar, de unde a obţinut Federaţia Română de Fotbal peste 41 de milioane de euro în 2024. Participarea României la Euro 2024 a atras venituri nu doar de la UEFA, dar şi de pe celelalte paliere, cum ar fi drepturi tv sau merchandising (nu mai puţin de 6 milioane de euro, record absolut). Zidul Galben nu a fost doar un suport extraordinar, ci şi o mină de aur pentru FRF.
Strict din participarea la Euro 2024, România a încasat nu mai puţin de 12.500.000 de euro. Lor li se adaugă alte subvenţii FIFA şi UEFA, sume de la turneul final U21 din anul 2023, care duc totalul la peste 15 milioane de euro.
Veniturile FRF în 2024:
În ceea ce priveşte cheltuielile, aproape 20.000.000 de euro s-au dus în 2024 pe proiecte pentru dezvoltarea fotbalului, FRF având diverse programe pentru a populariza sportul în România şi pentru a mări baza de selecţie.
Din totalul veniturilor, 15.900.000 de euro au fost cheltuite cu loturile naţionale, astfel încât reprezentativele, de la echipa mare la toate celelalte, să beneficieze de cele mai bune condiţii.
Cheltuieli FRF în 2024:
Naţionala României vrea să facă următorul pas. După ce a ajuns la Euro 2024 în optimile competiţiei, „tricolorii” ţintesc calificarea la Campionatul Mondial din 2026, având o oportunitate ideală, echipa având o grupă bună în preliminarii, dar şi şansa unui eventual baraj graţie parcursului din Liga Naţiunilor, dacă lucrurile nu merg conform planului în preliminariile clasice.
„Tricolorii” debutează vineri, 21 martie, pe teren propriu cu Bosnia şi Herţegovina. Este sold-out pe Arena Naţională şi confruntarea de la 21:45 se va disputa cu casa închisă. Trei zile mai târziu, România va juca în San Marino.
O eventuală calificare a României la Campionatul Mondial din 2026 ar stabili, cu siguranţă, un nou record de venituri pentru Federaţia Română de Fotbal. În 2022, echipele calificate la turneul final îşi asigurau un cec de 9.000.000 de dolari, însă e de aşteptat ca această sumă să crească pentru următoarea ediţie.