Trucurile de care trebuie să ții cont pentru o carne de miel savuroasă, moale și rumenită perfect au mare legătură cu ceea ce se întâmplă înainte de a băga friptura la cuptor. E foarte importantă marinata care se folosește.
Trucuri pentru a obține o friptură de miel fragedă
Friptura tradițională de miel pentru masa de Paște are nevoie de cel mai bun baiț. În felul acesta marinarea face carnea să fie fragedă și gustoasă datorită unor ingrediente simple pe care le ai deja în bucătărie.
Cum se face cel mai bun baiț pentru friptura de miel
Cel mai întâlnit baiț pentru friptura de miel este realizat pe bază de vin, care are rolul de a frăgezi carnea în profunzime. În plus, băutura conferă sosului o aromă cu totul specială. Tot ce ai nevoie pentru marinată: o sticlă de vin alb, ulei de măsline, usturoi și ceapă verde, mentă, busuioc, cimbru, foi de dafin, boia dulce, piper și sare.
Se amestecă toate ingredientele și se adaugă în vas carnea de miel care se lasă câteva ore la marinat, în frigider. Mare grijă să fie acoperit complet bolul.
Cât se ține la marinat carnea de miel
Bucătarii sunt de părere că timpul ideal pentru a lăsa carnea de miel la marinat este de o noapte întreagă. Cei mai mulți chefi obișnuiesc să pregătească totul cu o zi înainte de a pune friptura la cuptor.
În felul acesta carnea absoarbe toate condimentele. În cazul în care uitați sau nu aveți timpul necesar e bine să lăsați carnea de miel la marinat cel puțin 2-3 ore.
Cât timp se ține friptura de miel la cuptor
Și pentru că am ajuns la acest truc e foarte important să cunoaștem timpul de gătire propriu-zis legat de friptura de miel. Mai exact, gospodinele care pregătesc acest preparat culinar știu că trebuie gătită la foc mic.
Concret, acest fel de mâncare perfect pentru masa de Paște trebuie să stea la cuptor între 1 și 2 ore, la o temperatură de 160-180°C. Totodată, cuptorul trebuie să fie neapărat încălzit în prealabil.
Rețetă – friptură de miel la cuptor
Ingrediente pentru friptura de miel la cuptor:
- 1,5 – 2 kilograme carne de miel, de preferat pulpă
- 250 ml de vin alb sec
- 1 ceapă
- 1 căpățână de usturoi
- ierburi aromatice
- sare și piper, după gust.
Ingrediente pentru marinată:
- o sticlă de vin
- ulei de măsline
- usturoi și ceapă verde
- mentă și busuioc
- cimbru proaspăt sau uscat
- foi de dafin
- boia dulce
- piper și sare.
Mod de preparare friptură de miel la cuptor. Cum facem carnea să fie fragedă
- Primul pas este realizarea baițului în care va sta carnea de miel peste noapte
- Carnea se poate lăsa la marinat într-un vas acoperit sau într-o pungă de plastic
- Pulpa de miel se scoate de la frigider cu cel puțin 3 ore înainte de a se găti
- Pont: carnea rece nu se prăjește niciodată pentru că se contractă brusc și se întărește
- Se ia o tavă termorezistentă în care se pune pulpa de miel împreună cu toate sucurile din vas / pungă
- Se mai adaugă în tavă o ceapă tăiată în sferturi și o căpățână de usturoi tăiată pe jumătate
- Se pun crenguțele de cimbru proaspete sau uscate
- Se încălzește cuptorul la 160 -180 de grade Celsius
- Se adaugă pe lângă carnea de miel și vinul alb, cât și 100 ml de apă caldă
- Cei care nu consumă vin pot folosi numai apă
- Vinul se evaporă complet în cuptor și rămâne numai în aroma preparatului
- Se acoperă tava cu un capac sau cu folie de aluminiu
- Se dă la cuptor pentru 1- 2 ore
- Se mai poate completa cu apă dacă este cazul și nu e suficient sos
- Aproape de final se îndepărtează folia sau capacul și se mărește puțin temperatura
- Se mai lasă la rumenit circa 30 de minute
- Friptura de miel are nevoie de un timp de relaxare după ce e scoasă de la cuptor
- Se poate servi alături de un sos răcoritor din iaurt și mentă proaspătă
- Merge de minune și mujdeiul de usturoi
- Spor la treabă!