Laura Bîlcea, fiica afaceristului Ioan Crișan, a fost pusă în libertate pe 24 octombrie 2024, de Curtea de Apel București, în dosarul în care, alături de doi complici, Sebastian Bulbuc și Adrian Horodincă, au fost reţinuţi pentru omor calificat, distrugere şi nerespectarea regimului materialelor explozive.
Un al patrulea suspect, Alexandru Lind, frizer de profesie, pasionat de electronică, a fost audiat de autorități. Despre Lind se crede că a fost cel care a fabricat dispozitivul explozibil ce a fost montat pe mașina lui Ioan Crișan și declanșat prin intermediul unui telefon mobil în dimineața zilei de 27 mai 2021, provocând moartea afaceristului.
Numele lui Alexandru Lind apare într-un dosar înregistrat pe 31 iulie 2023 la Judecătoria Arad, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Lind a fost amendat în trafic de un agent al Inspectoratului de Poliție al Județului Arad, pe 30 iunie 2023, iar frizerul a contestat în instanță procesul verbal întocmit cu această ocazie, solicitând anularea acestuia.
În motivarea plângerii, Lind a arătat că în data de 30.06.2023 – ora 21:20 a condus autoturismul marca VW de culoare negru, fiind sancţionat pentru încălcarea marcajului longitudinal continuu prin viraj la stânga, pentru neprezentarea certificatului de omologare a foliilor aplicate pe luneta și geamurile laterale spate cât și o trusa medicală și un stingător valabil și omologat. De asemenea, a fost sancţionat şi pentru nepurtarea centurii obligatorii de siguranță.
Lind a comunicat instanţei că la data și ora menţionate a văzut echipajul de poliţie, astfel că a virat la stânga, dar nu a văzut nici un semn care să oblige virarea obligatorie la dreapta și nici marcajul longitudinal continuu. În ceea ce priveşte omologarea foliilor, a menţionat că o poate dovedi doar că nu a avut actul la acel moment, iar trusa medicală și stingătorul sunt perfect valabile și omologate. În legătură cu centura de siguranță, a precizat că o avea pusă, nefiind adevărat ce se spune în procesul-verbal.
Alexandru Lind a mai solicitat că doreşte să i se prezinte filmarea cu cele întâmplate în procesul-verbal. IPJ Arad a formulat întâmpinare, solicitând respingerea plângerii, ca neîntemeiată. În motivare, a arătat că agentul constatator a încheiat procesul-verbal încheiat la data de 30.06.2023, prin care petentul a fost surprins conducând autovehiculul marca VW, nepurtând centura de siguranţă obligatorie, din parcarea blocului nr. 10 de pe strada Tarafului din Arad spre strada Nicolaus Lenau şi a încălcat marcajul longitudinal continuu prin viraj la stânga.
De asemenea, la efectuarea controlului autoturismului, s-a constatat faptul că a circulat fără să aibă în dotarea autoturismului corespunzătoare, respectiv nu a avut stingător şi trusă medicală şi nu a deţinut certificat de omologare pentru foliile aplicate pe lunetă şi geamurile laterale. Mai mult de atât, interacţiunea dintre organele de poliţie şi petent a fost filmată cu aparatul Body Worn Camera.
IPJ Arad a menționat că agentul a procedat la întocmirea procesului-verbal de sancționare contravențională, stabilind sancțiunile prevăzute. De asemenea, a învederat că procesul-verbal a fost încheiat cu respectarea legislaţiei în vigoare. Prin urmare, nu se pune problema probatoriului administrat de petentul Alexandru Lind, iar actele dosarului nu pot fi ignorate în raport de simpla negare a faptei de către petent, care apreciază aleatoriu că agentul de poliție nu putea constata săvârșirea contravenției.
IPJ Arad a mai arătat că, cu ocazia aducerii la cunoştinţă a conţinutului procesului-verbal de constatare contravenţională, petentul Alexandru Lind a refuzat semnarea procesul-verbal, aspect consemnat şi la rubrica „Menţiuni contravenient”. Instanța a arătat că, atât timp cât pretinsa contravenţie este constatată personal de către un organ al statului, procesul-verbal face dovada prin el însuşi cu privire la existenţa faptei, a autorului acesteia şi a vinovăţiei sale, în caz contrar revenind intimatului obligaţia de a aduce dovezi suplimentare în sensul săvârşirii faptei contravenţionale de către petent.
Or, în cauză, instanţa a reţinut că fapta contravenţională reţinută în sarcina lui Alexandru Lind a fost percepută prin propriile simţuri de către agentul constatator, astfel că procesul-verbal contestat se bucură de o prezumţie relativă de veridicitate. Instanţa a reţinut că petentul nu a adus argumente de natură a conduce la o concluzie contrară stării de fapt reţinute de către agentul constatator, înscrisurile depuse de către petent având o dată ulterioară constatării abaterii, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
În consecinţă, instanţa a apreciat că petentul nu a reuşit să facă dovada contrară celor reţinute în procesul-verbal, act de sancţionare care se bucură de o prezumţie de veridicitate ca urmare a faptului că fapta contravenţională a fost constatată personal, de către un organ al statului. Prin urmare, reţinând că faptele există şi au fost în mod corect reţinute în sarcina petentului, iar sancţiunea aplicată a fost în mod just individualizată, instanţa a respins ca nefondată plângerea contravenţională cu consecinţa menţinerii procesului-verbal contestat. Această hotărâre a fost luată de Judecătoria Arad pe 8 februarie 2024. Frizerul implicat în dosarul morții lui Ioan Crișan nu a formulat recurs, astfel că a pierdut procesul cu IPJ Arad.