News

Zeci de tone de fructe cu pesticide au ajuns în magazinele din România. Anunțul ANSVSA

În pragul sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Națională Sanitar, Veterinară şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA) anunță că zeci de tone de fructe cu pesticide au ajuns pe rafturile magazinelor.
15.12.2021 | 21:38
Zeci de tone de fructe cu pesticide au ajuns in magazinele din Romania Anuntul ANSVSA
ADVERTISEMENT

În ultimele zile, autoritățile au descoperit zeci de tone de fructe cu pesticide în magazinele din România.

Conform declarațiilor lui Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA), aproximativ 50 de tone de lămâi, struguri şi mandarine care conţineau pesticide au fost descoperite recent.

ADVERTISEMENT

Oficialul ANSVSA anunță că nu ne putem da seama de existența lor cu ochiul liber. Tocmai din această cauză, la intrarea în țară se fac verificări privind reziduurile de pesticide.

ANSVSA: zeci de tone de fructe cu pesticide au ajuns în magazinele din România

”Este, într-adevăr, o îngrijorare a noastră în ceea ce privește prezența de pesticide în legume și fructe în acest an, crescând cu peste peste 30-40% procentul de depistare a acestora”, a declarat Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA), la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Oficialul ANSVSA a mai anunțat că alte aproape 50 de tone de fructe, în special citrice, au fost returnate în țara de origine, Turcia.

În ultimele zile, inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară și Veterinară au descoperit, chiar la intrarea în țară, tone de lămâi și mandarine care conțineau pesticide interzise de legislația europeană.

ADVERTISEMENT

Inspectorii care au făcut controale în vămi au constatat o creștere a prezenței de reziduuri de pesticide la fructe și legume care provin în special din țari din afara Uniunii Europene, cum ar fi Turcia și Republica Moldova, a spus,, Mihai Ponea, directorul general al Autorității Naționale Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor:

”Inspectorii ANSVSA, ca urmare a controlului efectuat la frontieră, au depistat în ultimele două zile 20 de tone de lămâi contaminate cu pesticide ce au fost returnate în țara de origine, respectiv Turcia, 8 tone de struguri cu proveniență Moldova și 20 de tone de mandarine tot cu proveniență Turcia.

ADVERTISEMENT

Depășirile nu sunt foarte mari dar atâta timp cât un pesticid este interzis a fi prezent în fruct ele nu pot intra la consum pentru că afectează sănătatea publică”, a spus Ponea la Europa FM.

Practica periculoasă a unor comercianți în privința produselor cu pesticide

Recent, într-un interviu la Agerpres, același Mihai Ponea dezvăluia o practică periculoasă pentru cetățeni pe care inspectorii ANSVSA au sesizat-o.

Șeful ANSVSA a dezvăluit că inspectorii s-au confruntat cu situaţii deosebite, în sensul în care unii operatori întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate pentru a-şi putea vinde marfa, existând suspiciunea că acest lucru este făcut cu intenţie.

ADVERTISEMENT