A sosit momentul pentru fructele parfumate de toamnă. Gutuile sunt delicioase, ca atare, sub formă de dulceață sau în plăcinte, totuși, cele românești sunt din ce în ce mai rare, livezile fiind afectate de o boală.
Chiar dacă a venit deja vremea gutuilor parfumate, anul acesta, dulceața delicioasă poate deveni un adevărat lux. Fructele românești sunt tot mai rare, după ce livezile au fost afectate serios de o boală, ceea ce a dus la scăderea producției.
Conform datelor de la Statistică, în 2023, românii au adunat de 25 de ori mai puține gutui decât în cel precedent. Iar acest lucru a făcut ca majoritatea fructelor care se regăsesc pe tarabe să fie aduse din Grecia sau Turcia.
Într-o livadă din Tulcea, de pildă, din 5000 de gutui, trei sferturi au fost afectați de bacteria Erwinia amylovora. Dacă până acum trei ani sute de tone de gutui erau exportate dintr-o livadă din România către Ungaria, Germania și Franța.
De asemenea, fructele aromate de toamnă ajungeau și în piețe, iar de acolo pe mesele românilor. Însă, producția a scăzut îngrijorător de mult, iar patronii livezilor au pierderi uriașe.
Valentina Clocotici își amintește cât de multe fructe avea anul trecut în aceeași perioadă. Acum, recunoaște că mai bine de jumătate din cele care s-au făcut, trebuie aruncate, fiind imposibil de vândut.
„Anul trecut produceam aproape 40 de tone pe hectar dar, din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”, a declarat Valentina Clocotici, administrator de livadă, conform stirileprotv.ro.
Din cauza bolii, în livezile din țară, gutuile sunt mici și se strică în pomi. „Boala provoacă pierderi mari de producție și odată instalată poate distruge tot pomul în numai trei luni de la infecție”, a explicat Elena Izadi, șefa serviciului de protecția plantelor și carantină fitosanitară ANF.
La momentul actual, un kilogram de gutui românești ajunge la 10-12 lei, dar nu sunt nici pe departe la fel de arătoase ca cele aduse din afară, Iar bacteria, spun specialiștii, e greu de combătut.
„Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”, a spus cercetătorul Gheorghe Lămureanu.