Life

Fructele românești care s-au copt mult mai repede decât în alți ani: “Au evoluat neașteptat.” Cu cât se vor vinde în piețe

Fructele românești care s-au copt mult mai repede decât în ceilalți ani. Producătorii au fost surprinși. Cu cât se vor vinde acestea în piețe.
30.04.2024 | 23:40
Fructele romanesti care sau copt mult mai repede decat in alti ani Au evoluat neasteptat Cu cat se vor vinde in piete
Ce fructe românești s-au copt mult mai repede anul acesta. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Fructele românești care s-au copt mai repede decât în ceilalți ani și vor apărea în piețe în următoarele săptămâni. Cu cât se vor vindea acestea la tarabe?

Fructele românești care s-au copt mult mai repede în 2024. Producătorii sunt surprinși

În această primăvară au fost înregistrate temperaturi destul de mari, ceea ce a dus la apariția anumitor fructe mai devreme decât s-ar fi așteptat producătorii români.

ADVERTISEMENT

Căpșunile, de exemplu, au apărut cu câteva săptămâni mai devreme. Acestea au apărut în piețe după jumătatea lunii aprilie, mult mai devreme decât în alți ani.

La final de aprilie au apărut, însă, și cireșele, un lucru total neașteptat pentru românii care au pomi în curți. Se pare că vremea caldă din această lună a avut acest rezultat.

ADVERTISEMENT

“Anul acesta, pentru că am avut un an, o primăvară foarte timpurie şi foarte călduroasă, ne-a surprins”, a spus Marius Roman, pomicultor, pentru Observator News.

Acesta cultivă mai multe soiuri de pomi fructiferi, care au protecție pentru diverse fenomene meteo. Cireșii de mai cresc în sere special construite.

ADVERTISEMENT

“Avem toate sistemele de protecţie, pornind de la antigrindină, anti-ploaie, sistem de fertirigare, adică administrăm atât apă cât şi fertilizanţi, atunci când este cazul, când este secetă”, a adăugat Marius Roman.

Potrivit specialiștilor, românii se pot aștepta ca recoltele de caise, prune sau piersici să apară mai devreme decât de obicei. Timp de câteva săptămâni, temperaturile de afară au fost de vară.

ADVERTISEMENT

“Cireşele în special care erau de mai, cred că la 15 mai s-ar putea să nu mai fie. Ele au evoluat neaşteptat datorită acelor 20, 28, 30 de grade de timp de două-trei săptămâni”, a declarat Gheorghe Vlad, de la Organizaţia Producătorilor de Legume şi Fructe.

Cât vor costa cireșele în piețe

În maximum două săptămâni, cireșele românești vor ajunge la tarabele din piețe. Prețul de vânzare estimat de producători este de 30/40 de lei. Producătorii au transmis, însă, că cireșele din 2024 nu vor fi foarte dulci.

“Când vorbim de precipitaţii, de ploi mai abundente, practic se transferă în fruct şi-atunci devine un fruct mai apos, nu are dulceaţă”, a mai spus Gheorghe Vlad.

Deocamdată, românii care vor să se bucure de cireșe le vor găsi la piață doar pe cele din import. Prețurile sunt foarte mari, iar multe persoane nu-și permit aceste fructe.

Cireșele importate din țări precum Grecia, Spania sau Turcia pornesc de la 100 de lei pentru un kilogram. Din acest motiv, mulți preferă să achiziționeze aceste fructe doar atunci când apar cele românești, întrucât prețurile sunt ceva mai mici.

ADVERTISEMENT