Fructul banal din România care a generat un adevărat haos. Val de controale riguroase pentru a afla dacă este sau nu sigur pentru consum. Acesta face obiectul unei acțiuni de verificare de mare amploare la ora actuală.
Fructul simplu din țara noastră care a stârnit multe probleme. Este sau nu bun pentru a fi mâncat, ce spun autoritățile din România. Noul șef al Autorității Naționale Fitosanitare, Romeo Șoldea, a mobilizat tot aparatul de control.
În felul acesta autoritățile vor să verifice fructele de sezon, și anume cireșele și căpșunile. Mai bine de 200 de probe vor fi recoltate luna aceasta pentru a fi verificate cu privire la siguranța lor pentru sănătatea consumatorilor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), a suplimentat în acest an cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate, față de aceeași perioadă a anului 2023.
Această măsură a fost luată în contextul în care ne aflăm în plin sezon de comercializare a legumelor și fructelor românești. Autoritățile doresc să afle dacă sunt conforme și sigure pentru consum, după cum arată un comunicat emis de Ministerul Agriculturii.
Acțiunea a fost demarată la finalul lunii mai și va fi valabilă până pe 5 iulie 2024. Aceasta poartă denumirea Cireașa și Căpșuna, în cadrul căreia vor fi prelevate 214 probe de cireșe și căpșune în plus față de Programul Național de Monitorizare
Probele vor fi prelevate atât din piețele bucureștene, cât și din fiecare reședință de județ”, se precizează în comunicat”, se arată în comunicarea emisă de MADR, relatează agrointel.ro.
„Începând cu luna mai și până în 31 august a.c., numărul de probe care vor fi verificate a fost suplimentat cu 181, față de numărul de probe verificate în aceeași perioadă a anului trecut.
Mai exact, pentru urmatoarele legume și fructe: tomate, castraveți, ardei, cireșe, căpșune, caise, pepeni și zmeură vor fi prelevate și analizate 615 probe, față de 434 probe ce au fost verificate în aceeași perioadă a anului 2023”, mai scrie în comunicarea MADR, mai arată sursa citată.