Fructul despre care mulți specialiști spun că este un superaliment. Acesta este plin de vitamine și minerale și are multe beneficii pentru sănătate. Este sănătos mai ales atunci când este uscat.
Fructele au numeroase beneficii pentru sănătate, motiv pentru care ar trebui consumate în mod regulat. Unele dintre acestea sunt considerate adevărate bombe de vitamine și minerale datorită proprietăților pe care le au.
Prunele intră în această categorie și au un conținut bogat de nutienți, dar și compuși bioactivi. În afară de faptul că îmbunătățesc nivelul de colesterol, aceste fructe contribuie la creșterea capacității antioxidante, dar și la prevenirea osteoporozei.
Mai mult, prunele sprijină creșterea masei musculare. Prunele uscate, însă, sunt considerate de către specialiști un “superaliment”. Acestea conțin mulți nutrienți, fibre și antioxidanți.
Prunele uscate reprezintă versiunile deshidratate ale celor proaspete. Procesul de uscare duce la concentrarea nutrienților și, de asemenea, extinde durata de păstrare.
Acestea au mai multe beneficii, inclusiv pentru digestie și pentru oase, precum și pentru mușchi sau inimă.
Atunci când are loc procesul de uscare al fructelor, scade conținutul de apă din acestea. Acest lucru duce la o concentrație mai mare de nutrienți.
În cazul prunelor uscate, acestea conțin carbohidrați simpli, având și o valoare energetică ridicată. Într-o cantitate de 100 de grame se află 163 de calorii. O porție de 100 de grame de stafide poate ajunge la 264 de calorii.
Având în vedere conținutul mare de calorii, cantitatea recomandată de prune uscate într-o zi este de 50 de grame, adică 5 – 6 bucăți.
Prunele conțin potasiu, calciu, magneziu, fier și provitamina A (beta-caroten), precum și vitamina B3 (niacină). În timpul procesului de uscare, vitamina C din prune se pierde.
Cu toate acestea, prunele uscate păstrează fibrele solubile și insolubile. Acestea au un rol important pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal.
În plus, calciul din prune nu este absorbit la fel de bine precum cel pe care îl conțin produsele lactate, dar compensează prin aportul altor nutrienți.
Prunele mai conțin beta-caroten, care e transformat în vitamina A. Aceasta este importantă pentru a menține sănătatea pielii și a părului, dar și a vederii, mucoaselor și sistemului imunitar.
Potasiul contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase și la echilibrul apei, dar și la activitatea musculară. Conținutul de magneziu are un rol în menținerea sănătății oaselor, mușchilor și nervilor.
Mai mult, fierul din prunele uscate contribuie la transportul oxigenului care e necesar pentru metabolismul celular.
Dacă prunele uscate sunt consumate regulat, în fiecare zi, acestea pot contribuie la îmbunătățirea sănătății, dar și a stării generale de bine.
Aceste fructe uscate au proprietăți antiinflamatorii, care pot să reducă markerii inflamatori și încetinesc pierderea densității osoase, asociată osteoporozei, potrivit Medical News Today.
Consumul zilnic de prune uscate poate contribui la încetinire progresiei osteoporozei, o boală care afectează multe femei după menopauză, potrivit unui studiu prezentat la convenția anuală a Societății Nord-Americane de Menopauză, din octombrie 2022 în Atlanta, SUA, notează spectacola.ro.
Prunele uscate conțin multe vitamine și minerale necesare pentru sănătatea oaselor, precum borul, vitamina K, potasiul, cuprul și polifenolii, compuși bioactivi care sunt implicați în formarea oaselor.