Fructul care i-a adus o producție record lui Marius, deși alți fermieri au întâmpinat probleme și nu au recoltat nimic în acest an. Acesta a dezvăluit care a fost secretul său.
Plantarea și lucrările de îngrijire în cazul gutuilor necesită o tehnică aparte. Atenția cu care sunt efectuate tratamentele este, de asemenea, extrem de importantă. Inginerul Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați, a obținut o producție record, arată agrointel.ro.
Bărbatul deține mai multe hectare cu gutui în județul Călărași. Chiar dacă mulți fermieri din România au rămas fără producție, Marius Roman se mândrește cu plantația sa.
A ajuns la acest rezultat după ce a investit întregul an în tratamente și lucrări făcute la timpul potrivit. El a explicat că specia gutui este printre cele mai sensibile la Erwinia amylovora sau focul bacterian, un agent patogen.
„Dacă avem un material sănătos, care trebuie achiziționat de la pepiniere autorizate, material însoțit de pașaport fitosanitar, trebuie să avem grijă să nu ne infestăm pomii cu această bacterie.
Ea se transmite foarte ușor prin vectori, prin insecte, nu vorbim de insectele utile, ci de afide, puricii de frunză, care sunt cei mai puternici vectori care pot transmite boala din alte grădini lăsate de izbeliște, în plantațiile noastre”, a transmis Marius Roman, conform sursei citate.
Inginerul recomandă aplicarea tratamentelor preventiv, ținându-se cont de o schemă periodică. Primul tratament trebuie făcut în momentul în care apar primele flori.
Ulterior, un alt tratament se recomandă la 10-14 zile, când mai mult de jumătate din florile de gutui s-au scuturat. În cazul în care sunt observate infecții, acestea ar trebui eliminate. Specialistul a explicat cum procedează în astfel de cazuri.
„Noi trebuie să venim să eliminăm toate aceste infecții, adică efectiv să le tăiem, să le eliminăm din plantație, respectiv trebuie să ajungem pe lemn sănătos, adică sub zona afectată cel puțin 10-15 cm să ne asigurăm că nu ne-a rămas infecție la nivelul ramurilor pe care le suprimăm. După ce eliminăm acele ramuri, le strângem, le scoatem din plantații și să le ardem, pentru că reprezintă sursă de infecție pentru perioada următoare sau chiar pentru anii următori, deci eliminate, strânse și arse”, a adăugat Marius Roman pentru Agrointeligența.
Fermierii sunt sfătuiți ca după eliminarea bacteriei, gutuii să fie tratați din nou. Se recomandă tratamente pe bază de cupru, cum ar fi Alcupral, Champ, Champion, zeamă bordeleză.
Chiar dacă a fost un an secetos, inginerul Marius Roman a produs peste 30 de tone la ha, iar producția este una de calitate. Prețul este de 8 lei/kg de gutui, însă în piețe poate ajunge la 10 sau chiar 12 lei.