Life

Fructul care i-a șocat pe toți românii. Oamenii n-au știut cum să-l mănânce. A fost nevoie de un ghid pentru a-l consuma

Fructul care a șocat românii trebuia servit după un ghid. Oamenii nu au știut cum se consumă. De ce au fost nevoiți să consulte un ghid pentru a-l degusta?
19.05.2024 | 19:00
Fructul care ia socat pe toti romanii Oamenii nau stiut cum sal manance A fost nevoie de un ghid pentru al consuma
Fructul care a șocat românii. Foto:Canva/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fructul care i-a șocat pe toți românii este un fruct exotic, adus de peste hotare. Acesta constituie un desert delicios, plin de zeamă răcoritoare. A ajuns pentru prima dată la București prin 1937, însoțit de instrucțiuni precise pentru a fi consumat în mod corect.

Fructul care a șocat românii. De ce au fost nevoiți să consulte un ghid pentru a degusta acest fruct exotic?

Românii s-au bucurat dintotdeauna de mere, pere, gutui, prune, struguri și alte fructe culese direct din livezi și consumate imediat. Dar ce reacție au avut când au degustat, pentru prima dată, fructele exotice? Portocala și grapefruit-ul erau aduse cu vaporul de la Tel Aviv, de negustorii evrei de pe Lipscani.

ADVERTISEMENT

Conform unei reclame publicată în “Realitatea ilustrată (sau lucrurile așa cum le vedem cu ochii)” din noiembrie 1937, grapefruit-ul a fost adus tocmai de la Jaffa, din Israel, cu vaporul.

„Au sosit grape-fruit-uri Jaffa proaspete. Fructele de Jaffa sunt cele mai zemoase și întrec toate așteptările. Pline de zeamă răcoritoare, grapefruit-urile stimulează pofta de mâncare, constituind atât un aperitiv neîntrecut cât și un desert delicios.” – Realitatea Ilustrată, noiembrie,1937.

ADVERTISEMENT

Fructul care a șocat românii. La început, fructul exotic era servit cu coajă

Grapefruit-ul era complet străin pentru români. De aceea, mai multe publicații de la vremea respectivă au promovat la greu consumul acestui fruct. Consumul obișnuit al unui grapefruit era dimineața, la micul dejun, dar putea fi consumat și înainte sau după masă prânz sau cină.

Ghidul publicat în „Realitatea Ilustrată” îndemna consumatorii să nu curețe fructul de coajă, pentru a nu irosi zeama prețioasă  și pentru a fi servit mai ușor. Grapefruit-ul trebuia preparat cu o oră înaintea mesei, presărat cu mult zahăr și lăsat la rece.

ADVERTISEMENT

Tot aici au fost publicate câteva rețete gustoase precum Coupe a la Mode. Șase felii de grape-fruit trebuiau așezate într-un pahar de înghețată și erau servite cu înghețată de vanilie și sirop de cireșe. Unii preferau să adauge câteva picături de liqueur deasupra.

„Grapefruit-urile sunt mai gustoase dacă se consumă în felul următor: se taie în două pe lat, miezul se îndepărtează de coajă, tăindu-se în felii cari se presară cu zahăr. Grapefruit-ul se servește cu coajă pentru a-și păstra aromă. Câte 1/2 fruct de persoană, fie ca aperitiv, fie ca desert”, -Realitatea Ilustrată, noiembrie,1937.

ADVERTISEMENT

 

Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ –...
Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum...
Cum l-a batjocorit Dana Budeanu pe Ciprian Marica, după ce a văzut cum a apărut îmbrăcat la PRO TV, in timpul meciului România-Ucraina: “Bun de circ”
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a...
Filmul accidentului din Maramureş, în care un tânăr de 24 de ani şi-a pierdut viaţa. Impactul cumplit a trezit localnicii din somn
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat,...
Milionarul care şi-a dus soţia şi amanta în acelaşi loc! Cum a evitat, la limită, o confruntare teribilă între cele două femei
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin...
Anunț pentru pensionarii care NU AU PRIMIT decizia de recalculare a pensiei prin poștă. Ce au de făcut
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Ilona Brezoianu s-a căsătorit cu iubitul ei! Primele IMAGINI de la eveniment
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
E cutremur în toată România. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. WOW!
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar...
Actorul român care nu s-a căsătorit niciodată. A jucat într-un film celebru, dar a avut parte de o moarte cumplită