Life

Fructul care poate fi periculos, deși are o cantitate mare de vitamina C. Unele persoane nu ar trebui să-l consume niciodată

Fructul care conține o cantitate mare de vitamina C, dar poate fi periculos pentru unele persoane. Cine nu ar trebui să-l consume.
23.05.2024 | 07:25
Fructul care poate fi periculos desi are o cantitate mare de vitamina C Unele persoane nu ar trebui sal consume niciodata
Fructul periculos care conține o cantitate mare de vitamina C. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Fructul care poate să fie periculos pentru unele persoane, deși conține o cantitate mare de vitamina C. Nu trebuie consumat de toată lumea, întrucât poate fi fatal pentru unii.

Fructul care conține multă vitamina C, dar poate fi periculos

Este vorba despre papaya, care conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, dar și carotenoide, adică pigmenți naturali solubili în lipide. Fructul mai conține și o cantitate destul de mare de vitamina A, dar și minerale esențiale, cum ar fi folatul și potasiul.

ADVERTISEMENT

Organismul are nevoie de vitamina C (acid ascorbic), însă nu o produce, ci o poate obține prin dietă, deoarece multe alimente conțin acest nutrient.

Vitamina C este necesară pentru formarea vaselor de sânge, dar și a cartilajelor, mușchilor și colagenului în oase, Are proprietăți antioxidante, iar celulele sunt protejate de efectele radicalilor liberi.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru important este faptul că vitamina C contribuie la absorbția fierului, dar și la stocarea acestuia, care e un mineral important pentru o bună funcționare a organismului.

Papaya este un fruct care conține și foarte puține calorii și un conținut scăzut de carbohidrați, fiind bogat în fibre. Un alt lucru interesant despre papaya este faptul că acesta conține 88% apă.

ADVERTISEMENT

Cu toate că are multe beneficii, acest fruct tropical nu este potrivit pentru toată lumea, întrucât poate produce alergii. Papaya are două enzime care pot provoca șoc anafilactic pentru unele persoane, mai exact cele care sunt alergice la latex.

ADVERTISEMENT

Ce reacții alergice poate provoca consumul de papaya

Cele două enzime despre care este vorba sunt papaina și chitinaza. Acestea pot provoca mai multe efecte adverse. Poate fi vorba despre alergii ușoare, dar și despre șoc anafilactic, care poate duce la deces.

Simptomele unei reacții alergice produse de acest fruct pot fi asemănătoare cu cele provocate de orice alt aliment. Papaya poate provoca mâncărimi, inflamarea unei părți a corpului, dar și dificultăți de respirație.

Deși este o enzimă digestivă naturală și ajută la facilitarea digestiei, papaina poate să provoace iritații stomacale. Alte efecte mai grave sunt tulburările precum gastrita sau ulcerul. Un alt efect advers al consumului de papaya este dermatita de contact.

Mai mult, nu este recomandat consumul acestui fruct pentru femeile însărcinate, întrucât poate apărea riscul de inducere a contracțiilor uterine, potrivit 20minutos.es, citat de dcnews.ro.

Un mare pericol este dat și de chitinaza, pentru persoanele alergice la latex. Acestea pot suferi un șoc anafilactic după ce consumă papaya.

Totodată, există și riscul de interacțiune cu medicamentele, care e foarte sensibil pentru pacienții diabetici. Ambele enzime din acest fruct acționează asupra nivelului de glucoză din sânge.