Fructul care protejează inima și sistemul imunitar are un gust delicios și se găsește destul de ușor. Mulți români îl consumă mai ales în sezon, primăvara și vara. Are un conținut bogat de antioxidanți.
Fructele reprezintă surse importante de vitamine și minerale, care contribuie la buna funcționare a organismului.
Toate fructele au beneficii importante pentru corpul tău, însă există unul delicios, consumat mai ales primăvara și vara, care poate proteja inima și întregul sistem cardiovascular.
Căpșunile conțin anumiți compuși naturali care pot avea un rol semnificativ la reducerea apariției bolilor de inimă. În plus, sunt bogate în antioxidanți.
Aceste fructe ajută la menținerea unei tensiuni arteriale normale și pot reduce riscul de inflamație, dar și pe cel de stres oxidativ. Totodată, căpșunile sunt bogate în vitamina C, flavonoide (quercetină, kaempferol), antocianine și acid elagic.
Un consum crescut de antocianine, prezente în aceste fructe, poate reduce riscul de infarct miocardic în cazul femeilor tinere, după cum arată un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică de la Harvard, notează 20minutos.es.
Un alt beneficiu al căpșunilor este faptul că acestea pot proteja celulele de deteriorare datorită prezenței antioxidanților.
De asemenea, datorită conținutului de vitamina C, este stimulată producția de colagen, iar pielea se va menține fermă, dar și elastică. Antioxidanții pot contribui și la reducerea daunelor cauzate de expunerea la razele soarelui.
Mai mult, vitamina C, dar și alți nutrienți care sunt prezenți în căpșuni, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.
Căpșunile reprezintă o sursă bună de fibre. Acestea contribuie la reglarea tranzitului intestinal, dar și la menținerea unui microbiom sănătos.
În același timp, căpșunile conțin aproximativ 90% apă, fiind ideale pentru hidratare, dar și pentru a menține o greutate sănătoasă.
Flavonoidele care sunt prezente în căpșuni pot avea un rol important în menținerea sănătății creierului. De altfel, au un rol important în reducerea declinului cognitiv asociat cu vârsta.
Aceste fructe pot fi consumate în siguranță deoarece au un indice glicemic scăzut, ceea ce ajută la controlul zahărului din sânge. Din acest motiv, căpșunile pot fi consumate regulat pentru a preveni diabetul de tip 2.
Compușii bioactivi din căpșuni pot contribui la reducerea inflamației cronice din organism, asociată cu mai multe afecțiuni.