Life

Fructul care protejează inima și sistemul imunitar. Este plin de antioxidanți și are un gust delicios

Fructul care îți protejează inima, dar și sistemul imunitar. E bogat în antioxidanți, are un gust bun și se găsește destul de ușor.
05.02.2025 | 17:16
Fructul care protejeaza inima si sistemul imunitar Este plin de antioxidanti si are un gust delicios
Ce fruct îți protejează inima și sistemul imunitar. Sursa foto: Freepik/KamranAydinov
ADVERTISEMENT

Fructul care protejează inima și sistemul imunitar are un gust delicios și se găsește destul de ușor. Mulți români îl consumă mai ales în sezon, primăvara și vara. Are un conținut bogat de antioxidanți.

Acesta este fructul care protejează inima, dar și sistemul imunitar. Este accesibil și are numeroase beneficii pentru sănătate

Fructele reprezintă surse importante de vitamine și minerale, care contribuie la buna funcționare a organismului.

ADVERTISEMENT

Toate fructele au beneficii importante pentru corpul tău, însă există unul delicios, consumat mai ales primăvara și vara, care poate proteja inima și întregul sistem cardiovascular.

Căpșunile conțin anumiți compuși naturali care pot avea un rol semnificativ la reducerea apariției bolilor de inimă. În plus, sunt bogate în antioxidanți.

ADVERTISEMENT

Aceste fructe ajută la menținerea unei tensiuni arteriale normale și pot reduce riscul de inflamație, dar și pe cel de stres oxidativ. Totodată, căpșunile sunt bogate în vitamina C, flavonoide (quercetină, kaempferol), antocianine și acid elagic.

Un consum crescut de antocianine, prezente în aceste fructe, poate reduce riscul de infarct miocardic în cazul femeilor tinere, după cum arată un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică de la Harvard, notează 20minutos.es.

ADVERTISEMENT

Un alt beneficiu al căpșunilor este faptul că acestea pot proteja celulele de deteriorare datorită prezenței antioxidanților.

ADVERTISEMENT

De asemenea, datorită conținutului de vitamina C, este stimulată producția de colagen, iar pielea se va menține fermă, dar și elastică. Antioxidanții pot contribui și la reducerea daunelor cauzate de expunerea la razele soarelui.

Mai mult, vitamina C, dar și alți nutrienți care sunt prezenți în căpșuni, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Alte beneficii importante ale căpșunilor

Căpșunile reprezintă o sursă bună de fibre. Acestea contribuie la reglarea tranzitului intestinal, dar și la menținerea unui microbiom sănătos.

În același timp, căpșunile conțin aproximativ 90% apă, fiind ideale pentru hidratare, dar și pentru a menține o greutate sănătoasă.

Flavonoidele care sunt prezente în căpșuni pot avea un rol important în menținerea sănătății creierului. De altfel, au un rol important în reducerea declinului cognitiv asociat cu vârsta.

Aceste fructe pot fi consumate în siguranță deoarece au un indice glicemic scăzut, ceea ce ajută la controlul zahărului din sânge. Din acest motiv, căpșunile pot fi consumate regulat pentru a preveni diabetul de tip 2.

Compușii bioactivi din căpșuni pot contribui la reducerea inflamației cronice din organism, asociată cu mai multe afecțiuni.

Tags: