Life

Fructul care te-ar putea ajuta să dormi mai bine. Este bogat în melatonină

Fructul care ar putea crește durata somnului. Declanșează eliberarea de serotonină și melatonină, ceea ce face odihna mai plăcută.
18.03.2023 | 22:55
Fructul care tear putea ajuta sa dormi mai bine Este bogat in melatonina
Fructul care te ajută să ai un somn odihnitor. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Consumul unui fruct ar putea ajuta la obținerea unui somn odihnitor. Acesta influențează eliberarea serotoninei și melatoniei, care ajută la creșterea duratei de odihnă pe timpul nopții, ceea ce e foarte important pentru sănătate.

Fructul care te ajută să ai somn mai odihnitor. Cum este posibil

Este foarte important pentru sănătate să ai un somn odihnitor. În lipsa acestuia, există riscul apariției unor boli grave, cum ar fi cele cardiovasculare. De asemenea, există o posibilitate mult mai ridicată de a dezvolta Alzhheimer.

ADVERTISEMENT

Primul factor care afectează calitatea somnului este dereglarea nivelului de melatonină. Această substanță este secretată de organism pentru a regla temperatura corpului pe timpul nopții și a induce starea de somn.

Chiar dacă cele mai ridicate niveluri de melatonină se ating în timpul nopții, odată cu vârsta acestea se pot diminua. Vestea bună este, însă, că există soluții care ajută la eliberarea hormonului și la creșterea timpului de odihnă.

ADVERTISEMENT

Fructul pe care să-l consumi pentru un somn mai bun

Puțin oameni știu că și dieta influențează calitatea somnului. Cercetătorii au descoperit că unele fructe sunt benefice în procesul de eliberare a hormonilor de melatonină și serotonină, datorită conținutului lor în aceste substanțe. Pe scurt, un sigur fruct îți pot oferi un somn sănătos.

Printre fructele care te ajută să ai un somn odihnitor, cele mai la îndemână sunt cireșele amare. European Journal of Nutrition a precizat că datele obținute în anul 2012 au arătat că acestea sunt bogate în melatonină.

ADVERTISEMENT

„S-a raportat că cireșele amare de Montmorency conțin niveluri ridicate de substanțe fitochimice, inclusiv melatonină, o moleculă esențială în reglarea ciclului somn-veghe la om”, a declarat instituția.

Specialiștii au analizat comportamentul avut de mai multe persoane care au consumat suc de cireșe amare și au ajuns la concluzia că: „au existat creșteri semnificative ale timpului petrecut în pat, ale timpului total de somn și ale eficienței somnului cu suplimentarea cu suc de cireșe”.

ADVERTISEMENT

„Aceste date sugerează că consumul unui concentrat de suc de cireșe amare dovedește o creștere a […] melatoninei care este benefică pentru îmbunătățirea duratei și calității somnului la bărbați și femei sănătoși și ar putea fi benefică în gestionarea somnului perturbat”, au adăugat autorii studiului, conform dcnews.ro.

ADVERTISEMENT