Life

Fructul chinezesc care face furori printre români. Zeci de arbuști sunt cultivați la noi: ”Au gust mai bun și conțin mai puțină apă”

Un fruct din China este cultivat și pe meleagurile românești, iar acesta a ajuns să fie la mare căutare de către românii care vor să mânânce cât mai sănătos.
27.09.2024 | 17:17
Fructul chinezesc care face furori printre romani Zeci de arbusti sunt cultivati la noi Au gust mai bun si contin mai putina apa
Un fruct din China face furori în România
ADVERTISEMENT

Fructele din China au ajuns să fie cultivate și la noi în țară, după cum o dovedesc localnicii de pe meleagurile Olteniei care au început să planteze curmale chinezești, după o secetă ce s-a dovedit de fapt a fi prielnică.

Cum au ajuns oltenii să cultive curmale chinezești

Inginerii de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni, supranumită ”Patria Pepenilor și a Fructelor Exotice”, le-au oferit oltenilor din zonă ocazia de a planta zeci de arbuști de curmale chinezești în grădinile lor.

ADVERTISEMENT

În această toamnă, recolta s-a dovedit a fi atât de bogată încât localnicii și specialiștii ce au monitorizat-o au rămas de-a dreptul uluiți. Potrivit specialiștilor în acest tip de recoltă, un arbore de curmală chinezească poate oferi anual aproape 50 de kilograme de fructe.

„Deocamdată, avem pomişori de Zizifus pe care i-am oferit fermierilor interesaţi, celor mai curioşi, cei dornici de noutate. Inclusiv la Primărie s-au cumpărat 50 de pomişori, pe care domnul primar îi prezintă ca un exemplu”, a declarat Aurelia Diaconu, director al Stațiunii de Cercetare Dăbuleni, potrivit Observatornews.

ADVERTISEMENT

Avantajele curmalelor chinezești, potrivit specialiștilor

Specialiștii care monitorizează și studiază acest tip de recoltă spun că, față de merele care cresc pe meleagurile noastre, curmalele chinezești conțin de două ori mai mult zahăr, fiind mult mai gustoase și mai sănătoase datorită conținutului scăzut de apă.

ADVERTISEMENT

Ba mai mult, cum astăzi fructele cu un conținut ridicat de zahăr sunt folosite tot mai adesea în prăjituri pentru a le oferi un gust aparte, cofetarii consideră că acest tip de curmale sunt ideale pentru un desert aproape perfect.

„Un gust mai bun şi au avantajul că au un conţinut mult mai mic de apă. Şi atunci merge foarte bine într-o gamă foarte variată de deserturi”, spune Alina Paraschiv, șef de laborator.

ADVERTISEMENT

Ba chiar mai mult, nutriționiștii recomandă pentru relaxare un ceai ce se poate prepara din frunzele unui astfel de fruct, iar pentru cei care nu încă nu știau, din ramurile curmalului se pot confecționa obiecte de mobilier.

În plus, un lucru mai puțin cunoscut este faptul că în industria cosmetică uleiurile de curmal sunt foarte des folosite pentru felurite produse de înfrumusețare. O recomandare a specialiștilor este ca rădăcina de curmal să nu fie folosită vreodată în absolut nicio industrie, aceasta fiind deosebit de toxică.