Fructul care este considerat “insulina verde”. Conține foarte puțin zahăr și are numeroase vitamine și minerale. Este delicios și se poate consuma în diverse moduri.
Este vorba despre merișoare, fructe care sunt apreciate datorită beneficiilor pe care le au pentru sănătate. Acestea se numără printre cele mai sănătoase fructe de pădure.
În general, merișoarele cresc la peste 1.300 de metri altitudine, în pajiști alpine sau în luminișuri. În România, fructul crește în zonele înalte ale Munților Carpați, în special în cele din Transilvania.
Sunt două tipuri de merișor, și anume cel sălbatic, care produce o recoltă pe an vara, și cel european sau cultivat. Acesta din urmă produce două recolte pe an, vara și toamna.
Fructele merișorului sunt mici, zemoase, iar la început sunt albe și devin roșii. În general, sunt culese toamna, în perioada septembrie – octombrie.
Merișoarele au mai multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, acestea conțin mai multe flavonoide decât toate tipurile de fructe de pădure. Au mai multe vitamine în compoziție, printre care A și C, dar și vitamine din grupa B, adică B1, B2 și B3.
Aceste fructe mai conțin calciu, potasiu, magneziu și fosfor. Frunzele de merișor conțin taninuri, adică substanțe antimicrobiene și antioxidante, flavonoide (antioxidanți) și au o acțiunea puternic antiinfecțioasă.
Datorită valorii nutriționale pe care o au, merișoarele sunt considerate superalimente. Cele uscate, însă, își pierd vitaminele și mineralele.
Printre beneficiile merișoarelor se numără și faptul că acestea pot preveni și trata infecțiile urinare. Sucul de merișoare contribuie la vindecarea leziunilor mucoaselor și restabilește pH-ul adecvat.
Merișoarele sunt recomandate și persoanelor cu diabet, deoarece au o concentrație scăzută de zahăr. Aceste fructe pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge, motiv pentru care se mai numesc și “insulina verde”.
În plus, sucul de merișoare împiedică multiplicarea bacteriilor, cele care cauzează infecțiile urinare. Chiar și în cazul copiilor, infecțiile urinare pot fi tratate cu acest fruct, potrivit unui studiu, notează libertatea.ro.
Totodată, consumul zilnic de merișoare ajută la formarea unui zid de protecție împotriva bacteriilor patogene, cum ar fi E.coli, Helicobacter pylori, Streptococcus mutans. Proantocianidele din aceste fructe acționează împotriva diverselor bacterii, astfel că mențin sănătatea tractului digestiv.
Merișoarele conțin vitamina C, lucru care ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar. Extractul de merișoare are cele mai multe beneficii, dar și consumul de merișoare crude, conform specialiștilor.
În același timp, merișoarele au beneficii și pentru piele, datorită fitonutrienților și antioxidanților. Aceștia contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Aceste fructe se pot consuma în mai multe feluri. Se poate face suc de merișoare, dar și dulceață. Ceaiul de merișoare este, de asemenea, o variantă. Fructele se pot adăuga și în prăjituri.