Un fruct de pe meleaguri asiatice a fost plantat cu succes și în România. Agricultorii sunt încântați de recolta lor și l-au scos la vânzare. Gustul lui este unul aparte, de miere de albine sau de înghețată cu vanilie. Este foarte bun și sănătos.
Este vorba despre Kajari melon, o specie de pepene indian. Este cultivat în Buzău și face parte dintr-un soi unic în România. Mai este cunoscut și drept ”Cucumis melo var” sau ”Dudaim”. Originea lui exactă este din nord-estul Indiei, statul Punjab.
În ultima perioadă românii au un interes ridicat pentru fructele exotice, au observat specialiștii. Drept urmare, reprezentanții Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău au hotărât să procure surse de material inițial din specia Cucumis melo var.
”În România, destul de recent, a crescut interesul pentru varietăţile de fructe exotice, fapt ce i-a determinat pe specialiştii BRGV Buzău să procure surse de material iniţial din specia Cucumis melo var. dudaim, explorând caracteristicile fenotipice, genetice şi biochimice ale acestuia.
După parcurgerea etapei de aclimatizare a varietăţii, specialiştii au identificat mai multe genotipuri cu expresivitate fenotipică distinctă ce au fost introduse în programul intensiv de ameliorare. Unul dintre aceste genotipuri a demonstrat superioritate în ceea ce priveşte productivitatea, calitatea şi stabilitatea genetică”, potrivit reprezentanților BRGV, informează Agerpress.
Atunci când ajung la maturitate, pepenii Kajari cântăresc sute de grame, respectiv între 300 și 400 de grame și mai rar jumătate de kilogram. Se pot consuma la o singură masă, față de celelalte soiurui care pe seama greutății au nevoie de condiții de păstrare.
Specia de pepene indian cultivată în România este puțin cunoscută în lume, dar la noi s-a adaptat foarte bine până în prezent. Soiul este unul cu fructe foarte mici, ultraconcentrat și ajunge unei singure persoane, la una dintre mesele zilnice.
Fructul este inițial o melonidă rotundă de un verde închis. Pe parcursul dezvoltării devine cărămiziu și face striuri portocalii, degajând și o aromă puternică, fiind caracteristică pepenului galben. Mirosul plăcut este și un semn de coacere.
”Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o uşoară aromă de miere, când este copt chiar un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie, dar foarte dulce şi cu pulpa puţin crocantă, dar şi suculentă.
Are o formă frumoasă, este rotund şi poate fi folosit şi ca un odorizant natural, parfumează foarte frumos încăperea. La început este verde, apoi se transformă într-un roşu cărămiziu. Credem în acest soi, de aceea i-am făcut şi documentaţia în vederea omologării”, a explicat Costel Vînătoru, directorul BRGV.
Agricultorii din Buzău sunt foarte optimiști față de modul cum va evolua pe viitor specia de pepene pe care ei o cultivă. De altfel, pe lângă pepenele Kajari, BRGV deține în portofoliu și alte soiuri de pepeni galbeni, cu gust picant sau de…coniac.