Fructele care au dat lovitura pe piața din România. Sunt de origine chinezească și au fost adaptate condițiilor climatice de la noi din țară.
Este vorba despre curmalele chinezești care au ajuns la maturitate în Dăbuleni. Având în vedere că a fost secetă în Oltenia, acest tip de pom fructifer s-a adaptat excelent, iar locuitorii din zonă au început să planteze tot mai multe exemplare. Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare au oferit zeci de arbuști localnicilor pentru a fi plantați în grădinile lor, conform Observator.
La Dăbuleni, s-a dezvoltat în toată regula o livadă de curmali, cu 500 de pomi care ocupă o suprafață de două hectare. Culturile tradiționale se confruntă cu dificultăți din cauza schimbărilor climatice, dar curmalul chinezesc s-a adaptat perfect, fructele sale devenind din ce în ce mai apreciate. Verile secetoase și foarte călduroase par să nu afecteze deloc aceste plante.
„Deocamdată, avem pomişori de Zizifus pe care i-am oferit fermierilor interesaţi, celor mai curioşi, cei dornici de noutate. Inclusiv la Primărie s-au cumpărat 50 de pomişori, pe care domnul primar îi prezintă ca un exemplu”, explică pentru Observator Aurelia Diaconu, directorul Staţiunii de Cercetare Dăbuleni.
Recolta din această toamnă a fost impresionantă atât pentru comunitate, cât și pentru specialiștii care monitorizează dezvoltarea curmalilor la Dăbuleni. Fiecare pom poate produce până la 50 de kilograme de fructe dulci anual.
„Din discuţiile cu oamenii, cel puţin în zona Dăbuleni – Călăraşi, fiecare om tot are trei-patru plante, trei-patru pomi din ăştia în curte, care rodesc”, declară Dumitru Răducanu, directorul economic al Staţiunii de Cercetare Dăbuleni.
Extrem de nutritive, curmalele sunt recomandate în diete datorită bogăției în vitamine și minerale. O porție de 100 de grame de fructe conține între 300 și 600 de miligrame de vitamina C.
„Asta înseamnă că, dacă mâncăm o mânuţă, deja am depăşit necesarul de vitamina C pe acea zi şi implicit stimulează imunitatea”, spune pentru Observator Irina Titirică, doctor inginer la Institutul de Cercetare Dăbuleni.
De asemenea, au ajuns tot mai utilizate în cofetării, iar curmalele chinezești conțin de două ori mai mult zahăr decât merele autohtone, făcându-le perfecte pentru diverse rețete de deserturi.
„Un gust mai bun şi au avantajul că au un conţinut mult mai mic de apă. Şi atunci merge foarte bine într-o gamă foarte variată de deserturi”, adaugă Alina Paraschiv, şef laborator.
Din curmal se poate folosi aproape orice parte: frunzele sunt folosite pentru prepararea unui ceai calmant, ramurile sunt valorificate în industria mobilei, iar uleiurile sunt utilizate în cosmetologie.