News

Fructul din România pentru care o să plătim mult. Frigul și ploile abundente au dat producția peste cap

Fructul iubit de români este din ce în ce mai rar pe tarabele din piețe, din cauza frigului. Ce spun producătorii despre culturile de anul acesta
26.05.2025 | 07:49
Fructul din Romania pentru care o sa platim mult Frigul si ploile abundente au dat productia peste cap
Fructele afectate de frig și ploi. Ce spun producătorii. Foto: unsplash.com/ hepta.ro/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ploile și frigul au afectat culturile românești de căpșuni. Pe tarabe sunt, în mare parte, cele din Turcia, Grecia sau Bulgaria. Astfel, produsele din țara noastră sunt mai puține.

Culturile de căpșuni, afectate de frig și ploile abundente

Producătorii se plâng de vremea schimbătoare, dar mai ales de temperaturile scăzute, care au compromis o parte din produse. Totuși, fructele și-au păstrat aroma autentică.

ADVERTISEMENT

„Toate aceste produse sunt produsele noastre proprii, de la Vrancea. A fost mai frig, au ieşit mult mai târziu, s-au copt mult mai târziu”, a declarat Adriana Cobzaru, producător, pentru observatornews.ro.

În Capitală a avut loc un târg, unde pofticioșii se puteau bucura de deserturi aromate, precum gogoși sau langoși cu căpșuni. De asemenea, mulți au plecat acasă cu dulcețuri și siropuri. Copiii au fost cei mai încântați.

ADVERTISEMENT

„Foarte, foarte încântaţi în special copiii, trăgeau părinţii de mână ca să vină să cumpere dulceaţă de căpşună. Produsul prima dată se prăjeşte, se coace cum s-ar spune, durează 2-3 minute şi după aceea în 30 de secunde îl avem ca şi produs finit”, a declarat un participant, pentru sursa menționată.

Țara stă sub cod portocaliu și galben de ploi

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o informare cu privire la ploi abundente, răcire semnificativă a vremii și intensificări ale vântului, în jumătatea de est a țării. Specialiștii spun că vom avea ploi însemnate cantitativ și se vor acumula local 40-50 l/mp și pe arii restrânse peste 60-90 l/mp.

ADVERTISEMENT

„Temporar vântul va avea intensificări în Moldova, jumătatea de est a Munteniei, Dobrogea și vestul Olteniei, cu viteze la rafală, în general, de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 80…90 km/h”, a anunțat ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, meteorologii anunță o vreme deosebit de rece în special luni, cu precădere în Moldova, Muntenia, Transilvania și Dobrogea, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în general, între 13 și 21 de grade.

Codul galben este anunțat pentru Muntenia, Dobrogea și cea mai mare parte a Moldovei. Și în sud-estul și estul Transilvaniei va ploua abundent, local acumulându-se undeva între 30-50 l/mp.

De asemenea, codul portocaliu este valabil în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în centrul și sudul Moldovei. Se vor acumula 50-70 l/mp și izolat peste 80 l/mp.