Life

Fructul pe care mulți români îl consumă în cantități mari, dar care poate face rău. Puține persoane știu de efectul secundar

Un fruct consumat de români în cantități mari poate ajunge să fie periculos. Puține persoane cunosc însă riscurile la care se expun.
11.01.2025 | 14:19
Fructul pe care multi romani il consuma in cantitati mari dar care poate face rau Putine persoane stiu de efectul secundar
Fructul care poate face rău e consumat des de români. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Fructul care poate face rău e consumat des de români. La prima vedere poate părea răcoros și e și delicios. Adevărul este însă că pentru unele persoane riscurile pot fi destul de mari.

Fructul care poate face rău în unele cazuri

Fructele au în general beneficii uimitoare pentru organism. Chiar și așa, este esențial să știm ce să consumăm în funcție de problemele de sănătate pe care le avem. Unele lucruri ne pot face rău.

ADVERTISEMENT

Gastroenterologul Dr. Daria Utyumova a vorbit, spre exemplu, despre struguri. Sunt delicioși într-adevăr și sunt benefici pentru organism. Totuși, pot fi înșelători pentru alte organe. În primul rând strugurii conțin foarte mult zahăr.

Astfel, persoanele care suferă de diabet, sau de boli la nivelul ficatului trebuie să fie foarte atente și să evite consumul de struguri. Fructul poate fi consumat, dar în cantități mici. În caz contrar pot apărea problemele.

ADVERTISEMENT

„Principala amenințare este asociată cu nivelul ridicat de zahăr – 16 grame la 100 de grame de produs. Pentru cei care suferă de diabet sau boli hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatoza, acest lucru poate împovăra grav organismul. Chiar și o cantitate mică de struguri poate provoca vârfuri puternice ale nivelului de zahăr din sânge”, notează Dr. Utyumova.

Persoanele care trebuie să fie atente la consumul de struguri

Și nivelul ridicat de vitamina C poate aduce probleme. Mai exact, persoanele care suferă de alergii se pot confrunta cu mâncărimi, iar în cele mai rele cazuri chiar și cu dificultăți de respirație.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, persoanele care suferă de leziuni ulcerative ale tractului gastrointestinal, pot să se simtă rău. Astfel, medicul recomandă o mai mare atenție când vine vorba de consumul acestui fruct.

„Pentru aceste grupuri de persoane, chiar și o cantitate mică de struguri poate avea un efect dăunător asupra bunăstării. Sfatul în acest caz: fie îi excludeți complet din alimentație, fie controlați cu atenție cantitatea de struguri pe care o consumați”, spune specialistul.

ADVERTISEMENT

Fructul trebuie, deci, consumat cu moderație ca să aducă beneficii pentru organism. De altfel strugurii pot trata anemia și sunt de mare ajutor în cazul bolilor cardiovasculare. Chiar și așa, sunt niște detalii care trebuie analizate înainte de consum.

ADVERTISEMENT