Un fruct care se cultivă în Asia a fost plantat cu succes și la noi în țară. Asta datorită cercetătorilor de la Banca de Gene din Buzău care au reușit în aceste luni aclimatizarea și omologarea lui. Face parte din familia Cucurbitaceae și poate cântări până la 20 de kilograme.
Fructul este bogat în vitamine, acoperit de un strat natural de ceară, rezistă un an fără refrigerare și se adaptează oricărui mediu dacă îi sunt asigurate toate condițiile necesare dezvoltării. Dacă l-ar vedea, mulți oameni ar spune că este un pepene.
De altfel, nu este neapărat greșită asimilarea cu un pepene. Fructul mai este cunoscut și ca ”pepenele de iarnă”, chiar dacă este, de fapt, un dovleac de ceară. În bucătăria asiatică se consumă cu regularitate, căci este considerat o adevărată delicatesă.
De asemenea, dovleacul de ceară este renumit în continentul asiatic și datorită proprietăților sale de combatere a toxinelor din organism, pentru redarea vitalității, a imunității, ceea ce face din el un remediu naturist pentru prevenirea virozelor respiratorii de toamnă.
”Acesta poate depăși 20 de kilograme. Are forma pepenelui și se păstrează foarte bine peste iarnă”, a declarat pentru Observator un cercetător de la Banca de Gene din Buzău despre unul dintre cele mai reușite ”proiecte” ale locației.
Dovleacul de ceară a fost aclimatizat sub denumirea de ”Record” la Banca de Gene din Buzău, fiindcă produce fructe uriașe. Fiind destul de greu are nevoie de săculeți de susținere. Dacă vă întrebați ce gust are aflați că este dulce-acrișor.
”Vorbim despre o specie nouă aclimatizată, a fost omologat sub denumirea de Record pentru că produce fructe foarte mari. Gustul e dulce acrişor, pulpa albă şi apreciat pentru beneficiile lui medicinale, e un fruct bogat în antioxidanţi”, a precizat Costel Vânătoru, cercetător.
Ceara obținută pentru acoperirea dovleacului este fructificată în industria farmaceutică și ajută la evoluție pe parcursul unui an fără nevoie de refrigerare. Ceara este una medicală, dar poate înlocui destul de bine și celelalte preparate din același ingredient.
”Este o ceară medicală, dar poate înlocui cu succes și celelalte preparate din ceară. Vorbim de o ceară cu o puritate foarte mare. Strat pe care fructul şi-l creează pentru a se proteja”, a mai declarat Costel Vânătoru.