News

Fructul românesc pe care se bat străinii. Se vinde ca pâinea caldă în alte țări

Cătina este fructul românesc pe care se bat foarte mulți străini. Datorită calităților sale, aceasta se vinde ca pâinea caldă în alte țări.
11.09.2021 | 09:36
Fructul romanesc pe care se bat strainii Se vinde ca painea calda in alte tari
Fructul românesc pe care se bat străinii. Se vinde ca pâinea caldă în alte țări. Sursa foto: pestre.ro
ADVERTISEMENT

Cătina este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătății. Aceste caracteristici fac ca acest fruct să fie căutat nu doar în România, dar și  peste hotare.

Nu doar pe plan intern avem un mare interes pentru cătină. Fructele acestei plante au ajuns în ultimii ani pe mesele bogaților din Dubai, Japonia, Germania şi multe alte țări.

ADVERTISEMENT

Dat fiind acest interes crescut, tot mai mulți oameni de afaceri pun bazele unor plantaţii de cătină extinse. Este și cazul unui afacerist din Gorj, care are la ora actuală una dintre cele mai extinse plantații din Europa de Est, iar comenzile îi vin pe bandă rulantă.

Cătina, fructul românesc pe care se bat străinii. E la mare căutare în alte țări

Lui Ilie Potecaru, antreprenorul din Gorj deținător a unei culturi extinse de cătină, ideea acestei afaceri i-a venit în urma unui necaz în familie.

ADVERTISEMENT

”Tatăl meu a fost bolnav de cancer, la Viena nu i-au mai dat nici măcar 3 luni de zile de supravieţuire şi aşa am ajuns să cultiv cătină. E o poveste înteagă. Ideea e că tatăl meu trăieşte şi azi, este sănătos tun. Acum deja e pasiune”, spune omul de afaceri, conform ObservatorNews.

Gorjeanul deține în prezent o plantaţie de aproape 50 de hectare în localitatea Cojani. De aici pleacă spre export zeci de tone de cătină, din care se prepară suc şi nectar BIO.

ADVERTISEMENT

Ideea de a cultiva cătină s-a dovedit a fi extrem de inspirată pentru Ilie Potecaru. În prezent, el trimite produse în state precum Germania, Franţa, Japonia, dar şi în Emiratele Arabe. Nectarul din acest fruct este favoritul șeicilor.

”Cel mai căutat produs şi ceea ce putem noi să exportăm acum este nectarul de cătină cu miere de labină de la stupii noştri. Anul acesta estimăm undeva la 8 mii de litre de nectar să vindem în Dubai”, dezvăluie afaceristul.

ADVERTISEMENT
Fructul românesc pe care se bat străinii. Se vinde ca pâinea caldă în alte țări. Sursa foto: farmbee.ro

Acțiunea terapeutică a cătinei, extrem de benefică pentru sănătate

Cătina este un fruct extrem de bogat în vitamina C, având aproximativ de 10 ori mai multă decât citricele. Fructele de cătină sunt foarte valoroase din punct de vedere nutrițional.

Acestea mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide – beta caroten – în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi- , microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.

Nu în ultimul rând, preparatele pe bază de cătină conțin numeroase indicaţii terapeutice, fiind recomandate pentru tratarea a numeroase afecţiuni precum cele hepatice, endocrine, digestive, gastroduodenale sau a ulcerului gastric. Tot la nivel intern, consumul de cătină este indicat în avitaminoze, deficitul de vitamine din organism ce slăbeşte sistemul imunitar.

De asemenea, cătina vindecă cu succes eczemele, urticaria, infecţiile, pojarul, erupţiile cutanate şi dermatozele. Surmenajul, stările letargice, stresul, depresia şi anxietatea pot fi şi ele tratate cu preparate din cătină, la fel ca afecţiunile oculare sau ateroscleroza (îngustarea arterelor prin care circulă sângele).

Cel mai des, cătina este întrebuințată în tratarea răcelilor şi a virozelor respiratorii, având un mare aport de vitamine şi substanţe ce întăresc sistemul imunitar şi ajută organismul în lupta împotriva viruşilor.

ADVERTISEMENT