Fotbal international

Frumoasele fane ale Iranului iau cu asalt Mondialul din Qatar

Iraniencele au făcut senzație la ultimul Campionat Mondial, deși în țara lor au primit acceptul să meargă pe stadioane abia acum, după 40 de ani!
20.11.2022 | 20:59

Iran este cea mai conservatoare țară care participă la Campionatul Mondial din Qatar, alături de Arabia Saudită, iar femeile nu s-au putut bucura o perioadă lungă de timp de fotbal.

Femeile din Iran își vor pune cu siguranță amprenta și asupra Campionatului Mondial din Qatar

Iranul va debuta la Campionatul Mondial din Qatar împotriva naționalei Angliei, luni, 21 noiembrie, de la ora 15:00.

ADVERTISEMENT

Dintre țările islamice, iraniencele sunt cele care poartă cel mai puțin hijab-ul. Potrivit unui studiu, dacă legea cu privire la hijab ar fi abolită, doar 20% dintre femeile din Iran l-ar mai purta.

Acest lucru se vede foarte bine și la Campionatul Mondial, unde iraniencele și-au etalat frumusețea și trăsăturile persane cu fiecare ocazie.

ADVERTISEMENT
Iraniencele au făcut senzație la Campionatul Mondial din Rusia
Iraniencele au făcut senzație la Campionatul Mondial din Rusia

Fotbalul în Iran capătă din ce în ce mai mare popularitate, iar femeile au primit în sfârșit dreptul să participe la meciuri pe stadion după 40 de ani! Singura modalitate prin care iraniencele puteau merge pe stadion, era în afara granițelor țării sau la Campionatul Mondial.

Mii de iranience sunt așteptate în Qatar pentru Campionatul Mondial

Iran ar putea fi una dintre țările care va avea cei mai mulți suporteri la Campionatul Mondial din Qatar, datorită proximității celor două țări.

ADVERTISEMENT

Doha ar putea fi luată cu asalt la primul meci cu Anglia, dar mai ales la partida cu Statele Unite ale Americii, un meci cu o încărcătură emoțională specială pentru ambele țări. Totuși, frumusețea fanelor iranience nu va putea fi admirată la maximum, deoarece la Mondialul din Qatar femeile nu vor avea voie să poarte decolteu la meciuri.

Pasiunea iraniencelor pentru fotbal s-a văzut și la ultimul Campionat Mondial din Rusia, unde acestea s-au putut desfășura în voie și să promoveze în același timp drepturile femeilor, un subiect atât de controversat și disputat în țara natală.

ADVERTISEMENT

Același lucru s-ar putea întâmpla și la Mondialul din Qatar, mai ales că acum în Iran sunt foarte multe femei care au fost arestate de către autorități în urma protestelor din stradă împotriva regimului și vor fi condamnate la moarte.

Femeile din Iran au revenit pe stadioane după 40 de ani

Pe 26 august 2022, a avut loc un eveniment istoric în Iran. Femeile au putut participa din nou la meciuri din competițiile interne pentru prima oară în ultimii 40 de ani.

În capitala Teheran, sute de femei s-au înghesuit pentru a participa la meciul dintre Esteghlal FC și Sanat Mes Kerman FC.

Femeile din Iran au revenit pe stadioane după 40 de ani
Femeile din Iran au revenit pe stadioane după 40 de ani

Cu toate acestea, femeile au intrat pe stadion separat față de bărbați. De la Revoluția din 1979 și până astăzi, doar un număr limitat de femei aveau voie să participe la meciurile echipei naționale de fotbal.

În 2019, din cauza presiunii mai multor organizații pentru drepturile omului, mii de femei au primit permisiunea să  participe la meciul dintre Iran și Cambodgia din preliminariile Campionatului Mondial.

FIFA a făcut de asemenea presiuni, după ce iranianca Sahar Khodayari și-a dat foc din cauza faptului că i-a fost interzis accesul pe stadion în Teheran. O altă femeie s-a deghizat în bărbat pentru a putea participa la un meci și a fost arestată.


  • Cota GET’S BET pentru Iran: 2,77 este cota pentru „ambele marchează” la Anglia – Iran. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT