Life

Fuego, gest impresionant în memoria lui Benone Sinulescu: „A girat pentru mine”

În weekend are loc la Buzău Festivalul Benone Sinulescu. E prima ediție care se desfășoară, după ce s-a stins artistul. Fuego își amintește cum artistul l-a încurajat la începutul carierei.
18.06.2022 | 11:00
Fuego gest impresionant in memoria lui Benone Sinulescu A girat pentru mine
Festivalul Benone Sinulescu are loc în weekend la Buzău. Sursa foto hepta.
ADVERTISEMENT

Benone Sinulescu a murit la vârsta de 84 de ani, pe data de 18 noiembrie 2021, în urma unei pneumonii de absorție. Cântărețul de muzică populară continuă să trăiască prin piesele pe care le-a lăsat în urmă, dar și prin Festivalul Concurs Benone Sinulescu, care se desfășără anual în Buzău. Evenimentul se desfășura, încă de dinainte ca artistul să se stingă din viață. Paul Surugiu-Fuego își amintește cum regretatul artist l-a încurajat la începutul carierei și l-a ajutat să lanseze un album.

Fuego, ajutat în carieră de Benone Sinulescu: ”L-am iubit și-l iubesc nespus”

Fuego îi poartă o amintire dragă regretatului artist Benone Sinulescu, care a scris istorie în muzica populară. Solistul își amintește că, la începutul carierei sale, mulți i-au promis că îl ajută, însă Benone Sinulescu s-a ținut de cuvânt, nu doar i-a făcut promisiuni.

ADVERTISEMENT

”L-am iubit și-l iubesc nespus pe nea Beni și sunt tare fericit că pot fi parte a festivalului ”Benone Sinulescu”, din acest an, de la Buzău, la care ținea enorm! Voi cânta în recital pe 18 iunie, de la ora 19.00 și voi fi pe scenă alături de minunații artiști de la Ansamblul ”TRANSILVANIA”!

Sunt fericit că am putut cânta în duet și că i-am fost apropiat, el fiind și omul care m-a ajutat la început de drum! Mă leagă de el începuturile mele, pentru care-i mulțumesc mereu. Eram un puști, timid, prin anii ‘97-’98, eram deja lansat, dar fără mare succes la publicul larg.

ADVERTISEMENT

Cântam în diverse spectacole, în deschiderea marilor artiști și-mi doream să ajung ca ei. L-am întâlnit pe nea Beni, așa cum îi spuneam eu, la un spectacol, iar acestuia i-a plăcut de ceea ce făceam pe scenă.

Mi-a oferit ajutorul său, încuranjându-mă să scot primul album. Ce să zic? Nu am rămas impresionat pe moment, pentru că, erau mai mulți care îmi spuneau asta.

ADVERTISEMENT

Dar nu! El a sunat direct la prima casă de discuri, a girat pentru mine și astfel, în câteva luni, albumul „Toată lumea danseză” era deja pe piață și începea să intre în topuri și în preferințe. Pe mine mă uimea mereu.

ADVERTISEMENT

Era de-o luciditate spectaculoasă, fiind o forță artistică puternică, cu un repertoriu de invidiat, plin de șlagăre, de melodii de joc, de doine și balade dintre cele mai emoționante. Mi-era tare drag pentru omenia sa și pentru spiritualitatea pe care nu se eschiva să o arate”, a declarat pentru FANATIK, Paul Surugiu-Fuego.

”Era ca un copil pe scenă, care se bucura de fiecare partitură”

Fuego spune că Benone Sinulescu era ca un copil pe scenă și se bucura de fiecare partitură. La vârsta lui reușea să electrizeze publicul și de multe ori și-a transpus viața în cântec, devenind o legendă a folclorului românesc.

”Era ca un copil pe scenă, care se bucura de fiecare partitură, reușind să electrizeze publicul. Era iubit de cei care l-au transformat într-o adevărată legendă a folclorului nostru… pentru autenticitatea simțămintelor din cântecele sale și pentru istoria de neclintit, de mai bine de 60 de ani.

Nea Beni era un superstar. Așa-l vedeam eu, iubit de mai multe generații la un loc, cu melodii pe care le știe toată lumea, de la mic la mare, în toate mediile, zonele și vârstele. Iar asta pentru că a cântat cu sufletul zona din care provine.

Pentru că și-a transpus uneori viața în cântec, dedicându-și mare parte din cuprinsul ei, scenei și publicului. Era un vulcan de energie,  ritm de folclor românesc, era abil mânuitor al emoției! Mi-e dor de el și cred că tributul României pentru eternitate îl are și pe marele Benone Sinulescu în vizor! Muzica sa e oricum nemuritoare”, a mai declarat Paul Surugiu-Fuego.

Festivalul Benone Sinulescu are loc la Buzău

La 7 luni de când a murit Benone Sinulescu, la Buzău, autoritățile locale sunt în focurile pregătirilor unui festival ce poartă numele regretatului artist, încă de când acesta se afla în viață. De acest eveniment se ocupă Primăria orașului Buzău.

De altfel, melodia  ”Cât e Siriul de mare” este difuzată de orologiul din primăria acestui oraș. Văduva artistului susține că artistul a cedat Primăriei Buzău drepturile pentru această piesă a sa de referință.

”Festivalul-concurs s-a desfășurat și în timp ce Beni era în viață. Nu s-a mai întâmplat așa ceva. Este ceva unic! Foarte frumos că autoritățile de acolo s-au gândit să continue tradiția acestui eveniment ce poartă numele lui Beni.

E adevărat că și el le-a cedat drepturile melodiei Cât e Siriul de mare, pentru orologiul de la primărie. Festivalul-concurs are loc în acest sfârșit de săptămână”, a declarat văduva lui Benone Sinulescu, pentru FANATIK. 

Cine mai cântă la Festivalul Benone Sinulescu

La Festivalul ce poartă numele regretatului cântăreț de muzică populară, Benone Sinulescu, vor susține recitaluri mai mulți artiști de renume de la noi. Pe scenă vor urca nume precum: Gheorghe Zamfir, Fuego, Daniel Jinga cu Orchestra Metropolitană București, Valeria și Traian Ilea, Laura Lavric, Angela Buciu, Radu Ciordaș, Emilia Dorobanțu, Adrian Naidin, Plăieșii, Nicolae Datcu, Ilie Caraș, Maria Iliuț, Nemuritorii, Ansamblul Transilvania, Adriana Stuparu, Raluca Diaconu, Ziana Bîrdeanu, Maria Mădălina Lupu și Rodica Anghelescu.

Dan Negru, printre invitații speciali

Prezentatorul evenimentului va fi Sorin Ghilea. Invitații speciali la Festivalul Concurs al lui Benone Sinulescu sunt trei nume: Dan Negru, teodor Isaru și Nicoleta Beca, soția lui Gheorghe Zamfir.

”În prima zi, sâmbătă, va fi concursul, urmat de recitaluri, iar a doua zi, duminică, va avea loc Gala Laureaților, urmată și ea de recitaluri susținute de nume mari”, a mai declarat Elena Sinulescu, soția artistului.

Benone Sinulescu a murit pe 18 noiembrie 2021

Benone Sinulescu ne-a părăsit pe data de 18 noiembrie 2021. Artistul suferea de mai multe boli, însă cea care i-a curmat viața a fost o pneumonie de absorție. Celebrul interpret de muzică populară nu a vrut să se interneze și a fost tratat acasă.

Artistul a fost înmormântat într-un cimitir din Arad, în cavoul familiei, pe care l-a făcut în urmă cu ani în urmă la insistențele soției sale. Femeia abia l-a convins pe artist să facă un cavou din granit, me motiv că au o vârstă înaintată.

Din același motiv, cei doi soți și-au făcut testamentul prin care și-au lăsat unul-altuia averea, în caz că vreunul va pleca mai repede. Elena Sinulescu a respectat tradiția și i-a făcut toate parastasele la Arad, așa cum se cuvine.

Benone Sinulescu și soția lui s-au mutat din Capitală acum mai bine de 15 ani și s-au retras în Arad, unde are o casă soția acestuia.