Life

Fuego, îngenuncheat de durere: “A plecat la ceruri! Viața e prea dură!”

12.03.2021 | 14:23
Fuego ingenuncheat de durere A plecat la ceruri Viata e prea dura
Fuego și Nicolae Dabija, înainte ca scriitorul să ajungă de urgență la spital, infectat cu coronavirus. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Paul Surugiu – Fuego trece prin momente grele, după ce unul dintre cei mai buni prieteni a încetat din viață. Artistul a anunțat, cu durere în suflet, dispariția scriitorului Nicolae Dabija, despre care spune că este “începutul și sfârșitul a tot ce mai există simplu și solidar în poezia românească”.

Îndoliat și cu inima frântă, Fuego le-a dat, astăzi, o veste tulburătoare pasionaților de poezie. Scriitorul şi publicistul basarabean Nicolae Dabija a murit, din cauza complicaţiilor provocate de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Nicolae Dabija avea 72 de ani și fusese internat la Institutul de Medicină Urgenţă din Chişinău, conform Agora.md.

“E trist și dureros și fără prea multe cuvinte! Maestrul Nicolae Dabija, bunul meu prieten, marele academician român-basarabean, poet și om de cultură pregnant, a plecat la ceruri, în lumina imensității sale. Mi-e destul de greu să vorbesc, mai ales că acum o lună și jumătate, pe 22 ianuarie 2021, la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, organizam împreună un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu și Unirii.
Viața e prea dură și ne răpește tocmai bucuriile cele mai de preț!
Nu voi vorbi la trecut, pentru că e nedrept și pentru că eu îl voi păstra veșnic intact în inima și în gândurile mele! Nicolae Dabija, scriitor de geniu, poet înzestrat cu suflet, idee și imagine, academician, o mare valoare a României mari, de aici și de dincolo de Prut, este un om simplu cu sufletul înalt, cu sfinte valori și cu o modestie și o omenie cum am putut vedea doar la Grigore Vieru sau Eugen Doga.

ADVERTISEMENT

Paul Surugiu – Fuego, în doliu după moartea lui Nicolae Dabija

Nicolae Dabija învie în versul său și dincolo de genialitatea sa, îți arată cealaltă față a felului de-a fi om, fără încărcări inutile de atitudini și pretenții, fără invidii, fără dorința de-a demonstra cuiva ceva. Versul său atinge infinitul și poate creiona o lume a frumuseții doar din câteva nuanțe ale sufletului său, care-i o icoană a bunătății, o fereastră de pe care vin și pleacă zâmbete și iubiri, lăsând lumină și binecuvântare-n urma sa. Cum a devenit el, ca maestru al vorbei, “desculț fără țară”, așa mi-s eu desculț fără poezia lui, iar de azi, și fără el!

Pentru mine, Nicolae Dabija, de mă întreabă cineva, este începutul și sfârșitul a tot ce mai există simplu și solidar în poezia românească, atât de simplu încât să opună rezistență unor asupriri ale puternicelor vorbe.

Are pe umeri o simțire întreagă despre România, despre durerile și bucuriile neamului, despre infinitul nestins al trecerilor.
Rămas bun, dragul meu NICOLAE DABIJA! Să stai în LUMINA”, este mesajul copleșitor transmis de Fuego, după moartea maestrului Nicolae Dabija.

ADVERTISEMENT
Fuego și Nicolae Dabija
Fuego și Nicolae Dabija

Nicolae Dabija a fost scriitor, istoric literar şi om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române. De-a lungul vieții, a publicat peste 80 de volume de poezie, proză şi eseuri, iar, astăzi, după ce moartea sa a fost anunțată, deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au ţinut un moment de reculegere în memoria lui.