Life

Fuego, intransigent de Ziua Limbii Române cu colegii de breaslă: ”Cuvinte răstălmăcite, sensuri absurde”

Paul Surugiu, cunoscut în showbiz-ul românesc drept Fuego, este unul dintre artiștii care, printre altele, s-a remarcat prin campaniile pe care le face în a promova România și sentimentul patriotic.
31.08.2021 | 15:26
Fuego intransigent de Ziua Limbii Romane cu colegii de breasla Cuvinte rastalmacite sensuri absurde
Fuego vorbeste despre respectul pe care il datoram limbii romane Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Fuego a decis ca Ziua Limbii Române să fie momentul în care, în felul lui, să le atragă atenția colegilor de breaslă, dar și fanilor săi, că primul pas în a demonstra că își iubesc țara este să folosească limba maternă corect, așa cum trebuie.

Fuego e convins că artiștii trebuie să vorbească corect

”Azi este Ziua Limbii Române. Am stat câteva secunde pe loc, m-am gândit la ce e în jur și m-am întristat dându-mi seama că limba română e în continuare o enigmă care abia așteaptă să fie cunoscută de toți cei care ar trebui să aibă drept căpătâi tainele ei. Nu vă supărați tare pe mine, dar limba noastră e într-un soi de carantină. Virusată de multă vreme, nu mai are capacitatea să-și revină și să ajungă la statutul de cândva. De fapt, nu mai interesează pe nimeni cum se vorbește corect românește”, spune Fuego cu tristețe.

ADVERTISEMENT

Mai mult, artistul le atrage atenția colegilor de breaslă că ar fi cazul ca, indiferent de situație, de interese financiare, succesul pe care îl au ar trebui să se bazeze pe folosirea corectă a limbii române în cântecele pe care le promovează.

”În mai toate hiturile comerciale de pe la radiouri, de cum deschizi, auzi accente puse prost, cuvinte răstălmăcite, sensuri absurde și o lipsă clară de interes a celor care-ar trebui, prin arta lor, să educe, măcar puțin, preferințele și gândurile populației”, susține Fuego.

ADVERTISEMENT

Fuego: ”Mă simt străin în țara…”

Mai mult, Fuego a vorbit despre lucrurile pe care mulți politicieni nu le verbalizează, unii de teama de a nu pierde voturi, iar alții pentru că, evident, sunt chiar despre cei cărora le atrage atenția artistul, gafele politicienilor în timpul discursurilor ținute fiind, de multe ori, de râsul curcilor.

”Eu nu sunt vreun erudit. Nu-mi cunosc limba la perfecție și mai am și eu momente în care fac, involuntar, câte-o greșeală pe care mi-o asum. Dar mă simt străin în țara în care dacă ai curajul să corectezi pe cineva, ajungi la colțul rușinii”, spune Paul Surugiu Fuego.

ADVERTISEMENT

Mai mult, explică Fuego, nu reușește să înțeleagă de ce în educația copiilor nu se mai pune accentul pus pe învățarea limbii române, în defavoarea învățării micuților a unor alte limbi.

”Sunt străin în locul în care părinții, mânați de curentul modernismului, aleg să-și crească pruncii în limba engleză, eliminând complet posibilitatea acestora de a se conecta, prin limbă, la spațiul de care aparțin, la cultura și tradiția noastră și implicit, la felul în care ne exprimăm”, spune Fuego.

ADVERTISEMENT

”De ce o rușine să iubești limba română și să încerci, de la prima oră până la culcare, oriunde ai fi, în oricare dialect, să o vorbești așa cum se cuvine? Limba română este glasul sentimentelor noastre. Este cuvântul “mama” și felul în care tăcerea din noi poate avea o descriere elocventă. Pentru mine, limba română este patria cântecului meu, este începutul și sfârșitul, este o continuă descoperire și o permanentă provocare, cer deschis, poezie și felul în care-mi pot dărui lumii gândurile și iubirea. La mulți ani, limbă română”, a mai spus Paul Surugiu Fuego, explicând că patriotismul se poate măsura și în felul în care îți iubești și folosești limba maternă.

31 august este Ziua Limbii Române

În anul 2013 a fost instituită, prin lege, Ziua Limbii Române, data fiind stabilită pentru ziua de 31 august. Conform legii, în această zi, autoritățile și instituțiile publice pot organiza programe și manifestări culturale pe acest subiect și por arbora drapelul național.

Interesant este că Ziua Limbii Române este sărbătorită și în Republica Moldova, încă din anul 1990, la aceeași dată, și este moment festiv și pentru comunitățile românești din străinătate, mai ales în Serbia, Bulgaria, Ungaria sau Ucraina.

ADVERTISEMENT