Fotbal international

Fulgerul Usain Bolt, cel mai mare sprinter din toate timpurile

Usain Bolt a confirmat la recent încheiata ediţie a JO de la Rio de Janeiro că este un fenomen al naturii în cursele pe distanţe scurte. Dar... Atletismul se pregăteşte de o mare despărţire....
29.08.2016 | 23:44
Fulgerul Usain Bolt cel mai mare sprinter din toate timpurile

Usain Bolt a confirmat la recent încheiata ediţie a JO de la Rio de Janeiro că este un fenomen al naturii în cursele pe distanţe scurte. Dar… Atletismul se pregăteşte de o mare despărţire.

Cel mai rapid om de pe planetă, sprinterul jamaican Usain Bolt, a participat mai mult ca sigur la Rio la ultima Olimpiadă a carierei sale fabuloase, iar cîntecul de lebădă a fost apogeul marilor performanţe pentru acest sportiv de excepţie.

Cel mai iubit jamaican

La 30 de ani Bolt va lăsa în urmă o moştenire a recordurilor greu de egalat curînd, iar la el acasă, în Jamaica, este erou naţional, cel mai iubit compatriot din istoria acestei ţări din zona Caraibelor. Istoria marilor succese olimpice ale celui supranumit “Fulgerul” a început la Beijing, în anul 2008 şi, iată, se încheie după opt ani în care jamaicanul a oferit mereu adevărate spectacole prin viteza sa neverosimilă.

Dominaţia lui Bolt a început în acelaşi an în care concernul german Audi lansa pe piaţă modelul Audi A4, una dintre cele mai bine vîndute modele Audi.

Juca fotbal în copilărie

Usain Saint Leo Bolt s-a născut pe 21 august 1986 în localitatea Sherwood Content. Părinţii săi, Wellesley şi Jennifer Bolt aveau un magazin alimentar în micuţa localitate. Usain mai are un frate, Sadiki şi o soră, Sherine. În copilărie Usain îşi petrecea timpul jucînd fotbal sau cricket pe stradă împreună cu fratele său. Pe atunci nici nu se gîndea că va îmbrăţişa atletismul, în loc de fotbal. Abia din momentul în care a început să meargă la şcoală a început pasiunea pentru atletism, odată cu cursele făcute între colegii, la care Usain îşi bătea lejer toţi adversarii.

Prezicătorul Pablo

Vestea despre viteza puştiului s-a răspîndit şi la clasele mai mari şi Bolt a devenit un mic erou local după ce a depăşit la fel de uşor băieţi de vîrstă mai mare. La 12 ani devenise cel mai rapid şcolar din ţară pe distanţa de 100 m. Mai tîrziu campionul jamaican avea să spună într-un interviu: “Aşa cum etiopienii sunt foarte buni în cursele de fond, cum englezii sunt maeştri în cricket şi italienii la fotbal, noi, jamaicanii, avem pasiunea sprintului. Ne plac foarte mult alergările pe distanţe scurte, în care se vede viteza pe care o ai”. Cu toate acestea Bolt nu era încă pe deplin convins că viitorul său îl reprezintă probele de sprint, ci mai degrabă cricketul. Însă tocmai antrenorul de cricket a fost cel care a insistat ca băiatul să aleagă atletismul şi l-a recomandat lui Pablo McNeil, un fost sprinter participant la JO. Lîngă Pablo, Usain a început ascensiunea spre vîrful piramidei. Pablo a fost primul om care i-a prezis că va ajunge campion olimpic la suta de metri.

Arestat pentru o glumă proastă

Deşi toată lumea îi recunoştea talentul şi calităţile, Usain nu era încă pregătit pentru marea performanţă. Lua totul mai degrabă ca pe o distracţie, iar cînd nu avea chef era capabil de prostii care îl dădeau mult înapoi din program. Odată a făcut o glumă proastă, ascunzîndu-se într-un loc nepermis şi a sfîrşit prin a-şi petrece noaptea în arestul poliţiei. Noroc cu faptul că la Mondialele pentru juniori din 2002 a devenit campion şi primul ministru al Jamaicăi a decis să îl ducă pe Bolt în capitală, la Kingston, pentru a se pregăti la University of Technology, laboratorul unde s-au format marii atleţi din această ţară.

Leneşul care nu aleargă mai mult de 200 de metri!

Progresele făcute de Usain au uimit specialiştii, care şi-au dat seama că au în faţă un sportiv capabil să atace chiar şi doborîrea recordului mondial. Evoluţiile sale au devenit din ce în ce mai entuziasmante. Pe 31 mai 2007, la New York, a alergat suta în 9,72 secunde, stabilind un nou record mondial. Isprava sa nu a fost chiar o surpriză pentru cei care se aşteptau la asemenea rezultate. Au existat însă şi voci acuzatoare, care l-au făcut leneş, pentru că niciodată nu se pregătea foarte serios la antrenamente şi, mai ales, pentru faptul că s-a mulţumit să fugă numai pe maxim 200 m. Bolt a răspuns că sunt răutăţi şi că el munceşte mult la antrenamente, dar că aceste vorbe l-au determinat pentru totdeauna să nu încerce vreodată să alerge distanţe mai mari de 200 de metri.

Senzaţie la Beijing

Bolt a ajuns la prima lui Olimpiadă, la Beijing, drept omul care poate cîştiga ambele probe de viteză şi chiar să-şi doboare propriul record mondial. Pe suta de metri a alergat 9,69, nou record mondial, dar toate studiile efectuate apoi de către specialişti în fizică şi biomecanică au demonstrat că jamaicanul ar fi putut lejer să parcurgă distanţa în 9,55, dar a încetinit cu puţin înainte de final, pentru a vedea pe unde sunt ceilalţi concurenţi şi a face semne de victorie. La 200 de metri a alergat în 19,32, doborînd recordul mondial al lui Michael Johnson din 1996, iar pe ecranul uriaş de pe stadion a apărut un la fel de uriaş La Mulţi Ani!, pentru că după miezul nopţii campionul împlinea 22 de ani. A treia medalie de aur la Beijing a luat-o cu ştafeta de 4X100 a ţării sale. Bolt a fost primul sprinter care la o Olimpiadă a doborît simultan ambele recorduri mondiale, pe 100 şi 200 de metri. Viteza cu care a parcurs distanţele, precum şi existenţa anterioară a unor scandaluri de dopaj cu nume celebre (Marion Jones, Justin Gatlin, Tim Montgomery) au condus la apariţia multor suspiciuni privind corectitudinea victoriilor lui Usain. Medicul personal, Glen Mills şi Herb Elliot, medicul lotului jamaican de atletism, au respins ferm acuzaţiile, care au rămas totuşi ca semn de întrebare ca urmare a faptului că Federaţia de Atletism din Jamaica nu are o politică antidrog bine pusă la punct.

De ziua naţională

Victoriile lui Bolt au curs pe bandă rulantă, indiferent de competiţie. Mondiale, Diamond League, iar în 2012 JO de la Londra, cu o conotaţie deosebită, pentru că se împlineau 50 de ani de la obţinerea independenţei Jamaicăi de sub tutela Regatului Marii Britanii. Bolt a zburat pur şi simplu spre victorie chiar în ziua aniversară a ţării sale, stîrnind un entuziasm de nedescris printre compatrioţi. Principalul său adversar, tot din Caraibe, Richard Thompson, din Trinidad-Tobago, a declarat: “Fără doar şi poate Usain Bolt este cel mai mare sprinter din istoria atletismului”. La Londra a reuşit să repete victoriile de la Beijing în totalitate. În 2014 Bolt a avut prima şi unica accidentare mai serioasă, stînd pe bară nouă săptămîni, dar apoi şi-a revenit la timp pentru titlul de campion mondial de sală la Varşovia, evident şi cu record mondial.

La Rio a intrat în istorie

Recentele Jocuri Olimpice de la Rio de Janeiro au adus ceea ce puţini atleţi vor mai putea face de acum înainte. Usain Bolt a fost din nou primul la 100 şi 200 de metri şi a participat la aurul echipei de ştafetă 4X100 m. La final a declarat: “Am cîştigat tot ce se putea şi nu văd ce aş mai avea de demonstrat la 30 de ani. Mă simt pe deplin mulţumit de ceea ce am realizat pentru mine şi pentru Jamaica”. Într-adevăr, în Brazilia, Bolt a obţinut pentru a treia oară consecutiv cele trei medalii de aur la 100, 200 m şi ştafetă, o performanţă unică în lume şi în istoria Jocurilor Olimpice.

Cricket pakistanez şi Man United

Usain Bolt iubeşte mult cricketul şi fotbalul. În cricket este un fan pătimaş al echipei naţionale a Pakistanului şi în special a lui Waqar Younis. La fotbal Manchester United este clubul pe care îl susţine. În 2011 a fost invitatul de onoare al “diavolilor roşii” la Londra, la finala Ligii Campionilor, în care juca United şi a declarat, după ce s-a fotografiat în tricoul alb-roşu, că la final de carieră ar fi onorat să poată juca fotbal la echipa favorită. Bolt este atras şi de spectaculozitatea baschetului din NBA şi în muzică, evident, are o aplecare spre stilul reggae, specific compatrioţilor săi.

Macho şi nu prea

Este însă foarte puţin fidel în viaţa personală, obişnuind să nu rămînă într-o relaţie mai mult de o lună-două. Îi plac aventurile de o noapte, aşa cum a făcut-o şi la Rio, unde ieşirile sale în cluburile de noapte au produs isterie printre admiratoare. Majoritatea au declarat că este un iubit foarte fierbinte, cu o capacitate de refacere uimitoare, fără a fi un mare macho. “O noapte cu el este ca un scurtcircuit electric continuu prin tot corpul”, a declarat una dintre fericitele care s-au bucurat de o seară de neuitat alături de cel mai rapid om din lume.

Audi A4, prezentat la Frankfurt 

2008-a4

În 2008, Audi lansa pe piaţă modelul Audi A4 seria B8, una dintre cele mai moderne maşini din toate timpurile ale prestigioasei companii. Audi A4 a început să fie produs din anul 1994, fiind conceput ca un automobil de lux. Audi A4 B8 a fost prezentat la Salonul auto de la Frankfurt, versiunile oferite erau limuzina şi Avant. Maşina are un echilibru perfect, un sistem de balans optim, cu o distanţă perfect calculată între roţi. Raportul de distribuire a greutăţii a fost optim realizat. Motorul în patru cilindri a fost şi el regîndit. Motoarele au fost disponibile atît cele pe  benzină, cît şi motoare de tip Diesel. Transmisia: în 6 viteze, manual sau tiptronic, 7 viteze tronic şi 8 viteze automat sau multitronic.